Kitle turizminin neden olduğu sorunlar ve ekoturizm alternatifi: Kapadokya örneği
Problems caused by mass tourism and ecotourism alternative: the case of Cappadocia
  1. Tez No: 915536
  2. Yazar: RABİA ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET KURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle Turizmi, Kapadokya Bölgesi, Ekoturizm, Ekoturist, Mass Tourism, Cappadocia Region, Ecotourism, Ecotourist
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye'de önemli sektörlerin başında gelen turizm sektörü; sosyal, ekonomik, çevresel zararlara yol açtığı için insanlar alternatif turizm türlerine yönelmişlerdir. Kapadokya bölgesinin kitle turizmi uygulamaları bölgeye zarar verdiğinden ekoturizm bir alternatiftir. Kapadokya; doğal yapısı, kültürel özellikleri ve ekonomisinin sürdürülebilirliği için ekoturizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Çalışmanın iki amacı vardır. Birincisi, kitle turizminin Kapadokya bölgesine (Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Aksaray ve Niğde) verdiği zararları, bölge için oluşturduğu sorunları, muhtemel risk ve tehditlerin neler olabileceğinin tespit etmektir. İkincisi bölgedeki ekoturizm potansiyelini, hali hazırda var olan ekoturizmin durumunu, olumlu yönlerini, varsa eksiklik ve zayıflıklarını, geliştirilmeye ihtiyaç duyulan noktaları ortaya koymak ve elde edilen verilerin Kapadokya bölgesi turizmine etkilerini analiz etmektir. Çalışmada betimleyici araştırma yöntemi kullanılmıştır. Literatür taraması yapılarak, ikincil kaynaklardan -ilgili makaleler, dergiler, tezler, kitaplar ve internet kaynaklarından- yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda Kapadokya'da kitle turizminin olumsuz etkilerinin; tarihi eserlere, kayalara, peribacalarına, hayvanlara, çevreye ve doğaya zarar verdiği tespit edilmiştir. Kitle turizminin bölgedeki başlıca olumsuz etkileri arasında; insan etkisi, erozyon, motorlu araç kullanımı, çöp ve moloz dökümü, politika yapıcıların geç müdahalesi, finansal kaygılar çerçevesinde politika üretilmesi ve turizmin belirli aylarda yoğunlaşması sonucu çalışanların işten çıkarılması yer almaktadır. Aşırı turizmin yol açtığı sorunlar yerel yöneticilerin hizmet verememesine, halkın kamu mallarını kullanamamasına, trafik sorunlarına, taşıma kapasitesinin aşılmasına, altyapı ve üstyapı yetersizliklerine yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that the tourism sector, one of the most important sectors in Turkey, causes social, economic and environmental destruction is directing people to alternative types of tourism. Ecotourism is an alternative since mass tourism practices in the Cappadocia region damage the region. Cappadocia has an important potential in terms of ecotourism for the sustainability of its natural structure, cultural characteristics and economy. The study has two objectives. The first is to determine the damage that mass tourism has caused to the Cappadocia region (Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Aksaray and Niğde), the problems it creates for the region and what the possible risks and threats may be. The second is to reveal the ecotourism potential in the region, the current ecotourism situation, positive aspects, deficiencies and weaknesses, if any, and the points that need to be developed and to analyse the effects of the data obtained on the tourism of the Cappadocia region. Descriptive research method was used in the study. A literature review was conducted and secondary sources - relevant articles, journals, theses, dissertations, books and internet sources - were utilised. As a result of the research conducted, it has been determined that the negative effects of mass tourism in Cappadocia damage historical monuments, rocks, fairy chimneys, animals, the environment and nature. The main negative impacts of mass tourism in the region include human impact, erosion, motorised vehicle use, garbage and rubble dumping, late intervention of policy makers, policy making within the framework of financial concerns and layoff of employees as a result of the concentration of tourism in certain months. The problems caused by excessive tourism lead to the inability of local administrators to provide services, the inability of the public to use public goods, traffic problems, exceeding the transport capacity, infrastructure and superstructure inadequacies