Salisil aldehit türevi Schiff bazlarının sentezi, karakterizasyonu ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
Synthesis, characterization and determination of antimicrobial activity of salicyl aldehyde derivative Schiff bases
  1. Tez No: 1018025
  2. Yazar: YAŞAR KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Kimya, Chemical Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Salisilaldehit, Sentez, Karakterizasyon, Antimikrobiyal aktivite, Schiff base, Salicylaldehyde, Synthesis, Characterization, Antimicrobial activity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, salisilaldehit türevi Schiff bazlarının sentezi, yapısal karakterizasyonu ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda izatoik anhidritin farklı primer aminlerle reaksiyonu sonucu oluşan daha reaktif farklı primer aminlerle salisilaldehitin kondensasyon reaksiyonları sonucunda yedi adet Schiff bazı bileşiği (4a–4g) klasik çözelti fazı yöntemleri kullanılarak sentezlenmiştir. Reaksiyonlar uygun çözücü ortamında, kontrollü koşullar altında gerçekleştirilmiş, elde edilen ürünler kristalizasyon yoluyla saflaştırılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin yapıları FT-IR ve 1H/13C NMR spektroskopileri ile aydınlatılmış; imin (–C=N–) grubunun oluşumu karakteristik spektral bantlar üzerinden doğrulanmıştır. Kütle Spektrokopisi (LCMS-MS) ile moleküler kütle doğrulanmıştır. Sentezlenen Schiff bazlarının antimikrobiyal aktiviteleri, disk difüzyon yöntemiyle çeşitli Gram-pozitif ve Gramnegatif bakteri türlerine karşı değerlendirilmiştir. Antimikrobiyal testler, Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) standartlarına uygun olarak yürütülmüş, bileşiklerin inhibisyon zon çapları ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar, bazı salisilaldehit türevi Schiff bazlarının özellikle belirli mikroorganizmalara karşı anlamlı düzeyde antimikrobiyal etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu çalışma salisilaldehit temelli Schiff bazlarının hem yapısal özellikleri hem de potansiyel antimikrobiyal uygulamaları açısından önemli veriler sunmakta; gelecekte yapılacak farmasötik ve biyoinorganik araştırmalar için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to synthesize, structurally characterize, and determine the antimicrobial activities of salicylaldehyde derivative Schiff bases. In this context, seven Schiff base compounds (4a–4g) were synthesized using classical solution-phase methods as a result of condensation reactions of salicylaldehyde with different primary amines. The reactions were carried out in a suitable solvent under controlled conditions, and the obtained products were purified by crystallization. The structures of the synthesized compounds were elucidated by FT-IR, and 1H/13C NMR spectroscopies; the formation of the imine (–C=N–) group was confirmed through characteristic spectral bands. Mass Spectroscopy (LCMS-MS) molecular mass has been confirmed.The antimicrobial activities of the synthesized Schiff bases were evaluated against various Gram-positive and Gram-negative bacterial strains using the disk diffusion method. Antimicrobial tests were conducted according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) standards, and the inhibition zone diameters of the compounds were measured. The results obtained revealed that some salicylaldehyde-derived Schiff bases exhibited significant antimicrobial activity, particularly against specific microorganisms. Consequently, this study provides crusial data regarding both the structural properties and potential antimicrobial applications of salicylaldehyde-based Schiff bases, forming a basis for future pharmaceutical and bioinorganic research.