BRICS and soft balancing: The case of Iranian sanctions
BRICS ve yumuşak dengeleme: İran yaptırımları örneği
- Tez No: 978853
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: BRICS, BRICS
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
ÖZET Batı liderliğindeki liberal düzenin meşruiyetinde ve kapasitesinde zirve sonrasına ait bir aşınma ile gücün Doğu ve Güney'e doğru kademeli yeniden dağılımı zemininde, bu tez BRICS'in“karşı-hegemonya”oluşturup oluşturmadığına dair tartışmayı yeniden çerçevelendirmektedir. Literatürdeki yaygın bir iddianın aksine, BRICS'in tam anlamıyla karşı-hegemonik bir proje yürütebilmesi için gerekli olan bütünlüklü kurumsal, finansal ve normatif araç setinden yoksun olduğu; bunun yerine düzen-içi yumuşak dengeleme (soft balancing) uyguladığı ileri sürülmektedir. Ampirik inceleme alanı olarak İran yaptırımları dosyası seçilmiştir; çünkü çok katmanlı yapısı (BM Güvenlik Konseyi/IAEA ile ABD/AB tek taraflı rejimlerinin birlikte varlığı), yüksek önemi ve zengin gözlemlenebilirliği BRICS üyeleri arasındaki farklılıkları görünür kılmaktadır. Nitel karşılaştırmalı bir tasarım ve süreç izleme yöntemi kullanılarak üç araç demeti tespit edilmiştir: (i) ekonomik güçlendirme ve bağlantısallık (enerji ticareti, uzun vadeli sözleşmeler, altyapı/kredi hatları); (ii) finansal güçlendirme (yerel para birimiyle/barter düzenlemeleri, devlet destekli sigorta ve ödeme kanalları); ve (iii) kurumsal konumlanma ve dolaylı diplomasi (metin yumuşatma, usuli geciktirme ve BRI–AIIB–SCO–BRICS gibi alternatif forumların kullanımı). Üye stratejileri farklılaşmaktadır: Çin ve Rusya sınırlı Güvenlik Konseyi işbirliğini derinleşen enerji-finans bağlarıyla birleştirirken; Hindistan“stratejik özerklik”çerçevesinde rupi cinsinden ödemeleri ve Çabahar/INSTC projelerini kalibre etmektedir; Brezilya arabuluculuk denemeleri yapmıştır (2010 Tahran girişimi); Güney Afrika ise temkinli, IAEA-merkezli bir söylem benimsemektedir. Genel olarak BRICS birleşik bir karşı-hegemonik blok olarak hareket etmemekte; bunun yerine yaptırımların maliyetini artıran, uygulanmasını geciktiren ve kapsamını daraltan farklılaştırılmış bir repertuar sergilemektedir. Tezin teorik katkısı, İran vakası üzerinden yumuşak dengelemenin kapsam koşullarını ve araç ağırlıklarını somutlaştırmaktır. Bulgular ayrıca yaptırımların etkinliğinin yalnızca hedef devlet tarafından değil, aynı zamanda onu ayakta tutan ikincil ticaret-finans ağları ve kurumsal mecralar tarafından da şekillendiğini; BRICS'in bu kanalları harekete geçirmesinin uygulama maliyetlerini artıran, gecikmelere yol açan ve etkin erişimi sınırlayan dinamikler ürettiğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler BRICS, İran yaptırımları, yumuşak dengeleme, Batı hegemonyası
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Set against the post-peak legitimacy and capacity erosion of the Western-led liberal order and a gradual reallocation of power toward the East and South, this thesis re- frames the debate over whether BRICS constitutes“counter-hegemony.”Contrary to a common claim in the literature, it argues that BRICS lacks the cohesive institutional, financial, and normative toolkit required to mount a full counter-hegemonic project; instead, it practices order-internal soft balancing. The Iran sanctions file is selected as the empirical testing ground because its multilayered architecture (UNSC/IAEA alongside U.S./EU unilateral regimes), high salience, and rich observability illuminate variation across BRICS members. Using a qualitative comparative design and process tracing, the analysis identifies three instrument bundles: (i) economic strengthening and connectivity (energy trade, long-term contracts, infrastructure/credit lines); (ii) financial empowerment (local-currency/barter arrangements, state-backed insurance and payment channels); and (iii) institutional positioning and entangling diplomacy (text-softening, procedural delay, and leveraging alternative fora such as BRI–AIIB– SCO–BRICS). Member strategies diverge: China and Russia pair limited Security Council cooperation with deepening energy-finance ties; India, under“strategic autonomy,”calibrates rupee-denominated payments and Chabahar/INSTC; Brazil experiments with mediation (the 2010 Tehran initiative); South Africa adopts a cautious, IAEA-centered rhetoric. Overall, BRICS does not act as a unified counter- hegemonic bloc; it exhibits a differentiated repertoire that raises costs, delays implementation, and narrows the scope of sanctions. The theoretical contribution is to specify the scope conditions and instrument weights of soft balancing through the Iran case. The findings further show that sanctions' effectiveness is shaped not only by the target state but also by the secondary trade-finance networks and institutional venues that sustain it, and that BRICS' mobilization of these channels generates dynamics that increase implementation costs, induce delays, and constrain effective reach. Keywords BRICS, Iran sanctions, soft balancing, Western hegemony