İkiz dönüşümün belediyelerde insan kaynakları yönetimini şekillendirmesi: Olasılıklar ve zorluklar
Twin transformations shaping human resources management in municipalities: Possibilities and challenges
  1. Tez No: 1018095
  2. Yazar: NURULLAH BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA BÜYÜKBEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyeleri, Dijitalleşme, Elektronik belediyecilik, Elektronik insan kaynakları yönetimi, Yeşil insan kaynakları yönetimi, Metropolitan municipality, Digitalization, Electronic municipality, Electronics human resources management, Green human resource management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel düzeyde yaşanan dijital ve çevresel dönüşümler, kamu yönetimi anlayışını köklü biçimde değiştirmektedir. Dijitalleşme, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yönetsel süreçlere entegrasyonunu sağlayarak kamu kurumlarının etkinlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik düzeyini artırırken; yeşil dönüşüm, çevresel sürdürülebilirliği esas alan bir yönetim kültürünün gelişmesine zemin hazırlamaktadır. Bu iki dönüşümün kesişiminde ortaya çıkan“ikiz dönüşüm”paradigması, dijital teknolojilerin çevresel sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu biçimde kullanıldığı yeni bir yönetişim modelini ifade etmektedir. Bu çalışma, ikiz dönüşümün kamu yönetimi bağlamındaki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle dijitalleşme ve yeşil dönüşüm süreçlerinin kamu kurumları ve belediyelerdeki yansımaları değerlendirilmiş; akıllı kamu yönetimi, e-devlet, e-belediye ve yeşil yönetim uygulamaları teorik çerçevede analiz edilmiştir. Çalışmada dijital yeterlilik, veri temelli karar alma, sürdürülebilir kalkınma ve Avrupa Yeşil Mutabakatı politikalarının birbirini nasıl tamamladığı ortaya konulmuştur
Özet (Çeviri)
Global digital and environmental transformations have fundamentally reshaped the concept of public administration. Digitalization, through the integration of information and communication technologies into administrative processes, enhances efficiency, transparency, and accountability in public institutions, while the green transition fosters a management culture based on environmental sustainability. The intersection of these two processes has given rise to the“twin transition”paradigm, which represents a governance model where digital technologies are utilized in harmony with sustainability objectives. This study aims to examine the effects of the twin transition within the context of public administration. The impacts of digitalization and green transformation on public institutions and municipalities were analyzed, focusing on smart governance, e-government, e-municipality, and green management approaches. The research also explores how digital competence, data-driven decision-making, sustainable development, and the European Green Deal interact and reinforce each other