Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran yetişkin hastaların cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the knowledge levels of adult patients admitted to the family medicine outpatient clinic about sexually transmitted diseases
  1. Tez No: 1018173
  2. Yazar: YUNUS EMRE SARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Bilgi Düzeyi, Aile Hekimliği, Erişkin, Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Sexually Transmitted Infections, Knowledge Level, Family Medicine, Adult, Preventive Health Services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET AİLE HEKİMLİĞİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN YETİŞKİN HASTALARIN CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR HAKKINDAKİ BİLGİDÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışma, aile hekimliği polikliniğine başvuran yetişkin bireylerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve bilgi düzeyi ile ilişkili faktörleri değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğinde 18 yaş ve üzeri 400 gönüllü katılımcı ile yürütülen kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Veriler sosyodemografik bilgi formu ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Bilgi Ölçeği kullanılarak toplandı; tanımlayıcı analizlerin yanı sıra Mann- Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulandı. Katılımcıların yaş ortancası 36,00 (27,00-45,00) yıl olup %70,75'i kadındı. Katılımcıların %66,75'i daha önce CYBH hakkında bilgi/eğitim aldığını bildirdi; toplam bilgi puanı ortancası 10,00 (7,00-15,00) bulundu. En yüksek doğru yanıt oranları hepatit B aşısı (%81,25) ve prezervatifin HIV'den koruyuculuğu (%76,50) ile ilgili maddelerde saptandı. Klamidya, trikomonas, bulaş yolları ve klinik belirtilere ilişkin bilgi eksiklikleri belirgindi. Eğitim düzeyi, daha önce CYBH hakkında bilgi/eğitim alma, kişinin bilgi düzeyi algısı ve korunma yöntemine ilişkin bilgi toplam puanın bağımsız belirleyicileri olarak bulundu (düzeltilmiş R²=0,365; p<0,001). Aile hekimliği polikliniğine başvuran yetişkinlerde temel CYBH farkındalığı bulunmakla birlikte, daha az bilinen enfeksiyonlar ve yaygın yanlış inanışlar açısından önemli bilgi açıkları devam etmektedir. Birinci basamakta mahremiyete duyarlı cinsel sağlık danışmanlığının güçlendirilmesi ve farklı yaş ile eğitim gruplarına yönelik yapılandırılmış eğitimlerin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE KNOWLEDGE LEVELS OF ADULT PATIENTS ADMITTED TO THE FAMILY MEDICINE OUTPATIENT CLINIC ABOUT SEXUALLY TRANSMITTED DISEASES This study aimed to determine the knowledge levels of adult individuals attending a family medicine outpatient clinic regarding sexually transmitted infections (STIs) and to evaluate the factors associated with knowledge level. This cross-sectional, descriptive study was conducted with 400 volunteer participants aged 18 years and older who attended the Family Medicine Outpatient Clinic of Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. Data were collected using a sociodemographic questionnaire and the Sexually Transmitted Diseases Knowledge Scale. Descriptive analyses, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, and multiple linear regression analyses were performed. The median age was 36.00 years (27.00-45.00), and 70.75% of participants were women. Previous information or education on STIs was reported by 66.75% of participants, and the median total knowledge score was 10.00 (7.00-15.00). Correct responses were most frequent for hepatitis B vaccination (81.25%) and the protective effect of condom use against HIV (76.50%). Knowledge gaps were prominent regarding chlamydia, trichomoniasis, transmission routes, and clinical manifestations. Educational level, previous STI information/education, perceived knowledge level, and knowledge of preventive methods were independent predictors of total knowledge score (adjusted R²=0.365; p<0.001). Adults attending a family medicine outpatient clinic had basic awareness of STIs; however, substantial knowledge gaps persisted for less recognized infections and common misconceptions. Strengthening privacy-sensitive sexual health counselling in primary care and implementing structured educational interventions for different age and educational groups are recommended.