Cerrahi hemşirelerinin kanıta dayalı uygulamalara yönelik bilgi ve tutumları
Knowledge and attitudes of surgical nurses toward evidence-based practices
- Tez No: 1018204
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER ÖZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşirelik, Hemşirelik bakımı, Kanıta dayalı uygulamalar, Nursing care, Evidence-based practice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, cerrahi hemşirelerinin kanıta dayalı uygulamalara yönelik bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Aralık 2024- Şubat 2025 tarihleri arasında bir göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi eğitim araştırma hastanesi ve bir devlet hastanesi cerrahi kliniklerinde görev yapan 138 hemşire ile yapıldı. Araştırma verilerinin toplanmasında 'Tanıtıcı Özellikler Formu', 'Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ)' ve araştırmacı tarafından geliştirilen 'Kanıta Dayalı Uygulamalara Yönelik Bilgi Formu' kullanıldı. Veriler Google anket aracılığıyla online olarak toplandı. Araştırma verileri toplandıktan sonra toplanan veriler SPSS 25 paket programı ile incelendi. Araştırma kapsamında da parametrik test yöntemlerinden bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, pearson korelasyon testi kullanıldı. Bulgular: Cerrahi hemşirelerin kanıta dayalı uygulama bilgi düzeyi ortalaması 50,94±16,05 olarak saptandı. Kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutum alt boyutlarından İnanç ve beklentiler alt boyutu ortalaması 29,37±3,68, Uygulama niyeti alt boyutunun ortalaması 15,81±2,54, Duygular alt boyutu ortalaması da 16,53±3,15 olarak saptandı. KDH'ye yönelik tutum alt boyutu ortalaması ise 61,72±7,99 olarak bulundu. Sonuç: Katılımcıların kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları pozitifken, bilgi düzeyleri ortalama düzeyde olduğu görüldü Hemşirelerin kanıta dayalı uygulamaların önemine yönelik farkındalıklarının oluşturulması ve bilgi düzeylerinin artırılması için eğitimler önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the knowledge and attitudes of surgical nurses toward evidence-based practices. Materials and Methods: This descriptive study was carried out between December 2024 and February 2025 with 138 nurses working in the surgical clinics of a chest diseases and thoracic surgery training and research hospital and a state hospital. Data were collected using the“Descriptive Characteristics Form,”the“Attitude Towards Evidence-Based Nursing Scale (ATEBNS),”and the“Knowledge on Evidence-Based Practices Form”developed by the researcher. The data were gathered online via Google Forms. After data collection, the data were analyzed using the SPSS 25 package program. Parametric tests including the independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis were used. Findings: The mean knowledge score of surgical nurses regarding evidence-based nursing was found to be 50.94±16.05. The mean scores for the subdimensions of attitudes toward evidence-based nursing were as follows:“Beliefs and Expectations”29.37±3.68,“Intention to Implement”15.81±2.54, and“Feelings”16.53±3.15. The overall mean attitude score toward evidence-based nursing was 61.72±7.99. Conclusion: While participants exhibited positive attitudes toward evidence-based nursing, their knowledge levels were found to be moderate. It is recommended to raise nurses' awareness of the importance of evidence-based practices and to encourage them to improve their knowledge levels.