Hemşirelerin kanıta dayalı uygulamalara yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determining the attitudes of nurses towards evidence-based practices
- Tez No: 624547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanıta dayalı uygulama, tutum, hemşire, Evidence-based Practice, attitude, nurse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hemşirelerin kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarına yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan çalışmanın örneklemini, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde çalışan ve gönüllü olan 92 hemşire oluşturdu. Araştırma Şubat-Nisan 2019 tarihleri arasında yürütüldü. Verilerin toplanmasında 16 soruluk 'Sosyodemografik Bilgi Formu' ve 15 soruluk 'Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği' kullanıldı, her katılımcı için yaklaşık 10 dakika süren anketlerin doldurulmasından sonra araştırmacı tarafından toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş grupları dağılımı 18-30 yaş arasıdır ve bu yaş grubu hemşirelerin %81.5'ini oluşturmaktadır. Hemşirelerin %67.4'ünün evli, %21.7'sinin lisans mezunu, %82.6'sının 10 yılın altında görev yaptığı, %71.7'sinin vardiyalı çalıştığı, %91.3'ünün bilimsel dergiye üye olmadığı, %88'inin mesleki derneğe üye olmadığı, %53.3'ünün eğitim hayatında kanıta dayalı uygulama dersi almadığı, %88'inin bilimsel araştırmaya katılmadığı ve %62'sinin çalıştıkları kurumda kanıta dayalı uygulamaya yönelik hizmet içi eğitim almadığı belirlendi. Hemşirelerin 'Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği' toplam puan ortalaması 51.33±5.18 bulundu. Hemşirelerin 'Kanıta Dayalı Hemşirelik İnanç ve Beklentiler' alt boyutu puan ortalaması 30.51±4.36 bulundu. Hemşirelerin 'Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Uygulama Niyeti' puan ortalaması 12.69±2.65 ve 'Kanıta Dayalı Hemşirelikle ilgili Duygular' alt puan ortalaması 8.13±3.70 bulundu. Hemşirelerin evli olması, eğitim durumları, görev süresi, hizmet içi eğitim almamaları, bilimsel araştırmaya katılmaları ve eğitim hayatlarında kanıta dayalı uygulama dersi almış olmaları ile kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutum ölçeği arasında anlamlı fark olduğu tespit edildi(p˂0.05). Sonuç: Araştırma sonucuna göre; hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları orta düzeyde bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was aimed to determine the attitudes of nurses towards evidence-based nursing practices. Method: The sample of the study, which was planned as descriptive, consisted of 92 volunteers working at Maltepe University Medical Faculty Hospital. The research was carried out between February-April 2019. Results A 16-item 'Sociodemographic Information Form' and a 15-item 'Evidence Based Nursing Attitude Scale' were used. Result: The distribution of the age groups of the nurses participating in the research is between 18-30 years and this age group constitutes 81.5% of the nurses. 67.4% of the nurses were married, 21.7% were undergraduate graduates, 82.6% were working under 10 years, 71.7% were working shifts, 91.3% were not members of scientific journals, 88% were not members of professional associations. It was determined that 53.3% did not take evidence-based practice courses in education, 88% did not participate in scientific research and 62% did not receive in-service training for evidence-based practice in their institution. The total average scores of nurses' attitudes towards' Evidence Based Nursing' were found 51.33±5.18. The total average scores of nurses' 'Evidence-Based Nursing Beliefs and Expectations' subscale of the nurses was 30.51±4.36. The total average scores of nurses' attitudes towards' Evidence Based Nursing' were found 51.33±5.18. The total average scores of nurses' Emotions about Evidence-Based Nursing were found 8.13±3.70. The total average scores of nurses' Evidence Based Practice Intent to were found 12.69±2.65. There were a significant relationship between the attitudes towards evidence-based nursing and the fact that the nurses were married, their educational status, duty period, not receiving in-service training, participating in scientific research and having taken evidence-based practice courses in their educational lives (p˂0.05). Conclusion: According to the results of the research; nurses' attitudes towards evidence-based nursing were found to be moderate.