Farklı nazal tamponların mukoza üzerindeki histopatolojik etkileri: Deneysel bir çalışma
Histopathological effects of different nasal tampons on the mucosa: An experimental study
- Tez No: 1018206
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTAT ARICIGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal tampon, nazal mukoza, inflamasyon, histopatoloji, tavşan, Nasal Packing, Nasal Mucosa, Inflammation, Histopathology, Rabbit
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, farklı nazal tampon materyallerinin nazal mukozada oluşturduğu erken dönem histopatolojik değişikliklerin deneysel tavşan modelinde karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif deneysel çalışmaya rastgele dört gruba ayrılan toplam 32 Yeni Zelanda tavşanı dahil edildi. Kontrol, silikon tampon, Merosel tampon ve bez tampon grubu olmak üzere her grupta 8 tavşan yer aldı. Tampon materyalleri sağ nazal kaviteye 72 saat süreyle yerleştirildi. Konka ve septumdan mukozal ve kartilajinöz dokuları içeren biyopsi örnekleri alındı. Eozinofil ve inflamatuar hücre sayıları kantitatif olarak değerlendirildi; epitelde, stromada ve kıkırdaktaki değişiklikler şiddetlerine göre skorlandı. Histopatolojik değerlendirme grup bilgisine kör bir patolog tarafından gerçekleştirildi. Veriler non-parametrik istatistiksel testler ile analiz edildi (p<0,05). Bulgular: Merosel grubunda eozinofilik infiltrasyon ve eozinofil/inflamatuar hücre oranı kontrol ve silikon gruplarına kıyasla hem konka hem de septum biyopsilerinde anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,001). Epitel ve silya kaybı tüm tampon gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artmış (p<0,001), stromal reaktif değişiklikler ise Merosel ve bez tampon gruplarında daha belirgin saptandı (p<0,001). Vaskülarizasyon, konjesyon ve epitelyal/stromal dejenerasyon açısından da gruplar arasında anlamlı farklılıklar izlendi. Kartilaj dejenerasyonu ve kartilaj kalınlığı açısından ise gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Konka ve septum biyopsileri karşılaştırıldığında, konka mukozasında eozinofil yoğunluğunun septuma kıyasla daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Nazal tampon materyalleri erken dönem inflamatuar yanıt ve mukozal hasar açısından anlamlı farklılıklar göstermektedir. Silikon tampon grubunda inflamatuar yanıt daha sınırlı kalırken, Merosel ve bez tampon gruplarında daha belirgin eozinofilik infiltrasyon, eozinofil/inflamatuar hücre oranında artış ve epitel hasarı izlenmiştir. Ayrıca konka ve septum mukozasının aynı tampon materyaline verdiği yanıtın farklılık gösterebileceği saptanmıştır. Bu bulgular, tampon seçiminde yalnızca hemostatik etkinliğin değil, mukozal bütünlüğün korunması ve eozinofilik inflamasyon gelişme riskinin de dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the early histopathological effects of different nasal packing materials on nasal mucosa in an experimental rabbit model. Materials and Methods: A total of 32 New Zealand rabbits were randomly divided into four groups and included in this prospective experimental study. Each group consisted of 8 rabbits: control, silicone packing, Merocel packing, and gauze packing groups. Packing materials were placed in the right nasal cavity for 72 hours. Biopsy specimens containing mucosal and cartilaginous tissues were obtained from the inferior turbinate and septum. Eosinophil and inflammatory cell counts were evaluated quantitatively; epithelial, stromal and cartiloginous changes were scored according to severity. Histopathological evaluation was performed by a pathologist blinded to group assignment. Data were analyzed using non-parametric statistical tests (p<0.05). Results: Eosinophilic infiltration and eosinophil/ inflammatory cell ratio were significantly higher in the Merocel group compared to the control and silicone groups in both turbinate and septal biopsies (p<0.001). Epithelial and ciliary loss were significantly increased in all packing groups compared to the control group (p<0.001), while stromal reactive changes were more prominent in the Merocel and gauze packing groups (p<0.001). Significant differences were also observed in vascularization, congestion, and epithelial/stromal degeneration. No significant difference was found regarding cartilage degeneration and cartilage thickness (p>0.05). When turbinate and septal biopsies were compared, eosinophil density was found to be higher in the turbinate mucosa than in the septum. Conclusion: Nasal packing materials demonstrate significant differences in terms of early inflammatory response and mucosal damage. While the inflammatory response remained more limited in the silicone packing group, more prominent eosinophilic infiltration, increased eosinophil/inflammatory cell ratio, and epithelial damage were observed in the Merocel and gauze packing groups. Furthermore, the turbinate and septal mucosa were found to respond differently to the same packing material. These findings suggest that nasal packing selection should consider not only hemostatic efficacy but also the preservation of mucosal integrity and the risk of eosinophilic inflammation.