Medikal tedaviye dirençli fonksiyonel konstipasyonu olan çocuklarda pelvik taban rehabilitasyonu ve tens uygulaması sonuçlarının karşılaştırılması
Efficacy of pelvic floor rehabilitation and tens in pediatric patients with refractory functional constipation: A randomized controlled study
  1. Tez No: 946782
  2. Yazar: FURKAN ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA GERÇEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pediatric Surgery, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Functional constipation, children, transcutaneous electrical nerve stimulation, TENS, neuromodulation, pelvic floor rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
MEDİKAL TEDAVİYE DİRENÇLİ FONKSİYONEL KONSTİPASYONU OLAN ÇOCUKLARDA PELVİK TABAN REHABİLİTASYONU VE TENS UYGULAMASI SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Fonksiyonel konstipasyon (FK), çocuklarda sık rastlanan ve çoğunlukla yapısal veya metabolik bir nedene dayanmayan gastrointestinal motilite bozukluğudur. FK tanılı çocuklarda tedavi seçenekleri arasında diyet düzenlemesi, davranış müdahaleleri, medikal ve cerrahi tedavi yer alır. Vakaların büyük çoğunluğu medikal tedavi ile kontrol altına alınabilse de bazı olgularda geleneksel yaklaşım yetersiz kalmakta ve bu durum, yeni tedavi alternatiflerinin araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada medikal tedaviye dirençli FK'li hastalarda pelvik taban rehabilitasyonu (PTR) ve transkutanöz elektrik sinir stimülasyonu (TENS) uygulamasının kısa ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu prospektif, randomize ve kontrollü çalışma, Eylül 2023-Temmuz 2024 tarihleri arasında, Roma IV kriterlerine göre FK tanısı almış ve en az üç ay süre medikal tedavi almasına rağmen semptomları devam eden, 5–18 yaş arası doğumsal anomalisi veya eşlikçi başka hastalığı bulunmayan çocuk hastalarla yürütüldü. Çalışma için değerlendirilen 58 FK tanılı hastanın 11'i çalışmaya katılmayı reddetti. Bir hasta anorektal manometri (ARM) testinde rektoanal inhibitör refleks (RAİR) negatif gelmesi üzerine çalışmadan dışlandı. Çalışmaya dahil edilen toplam 46 hasta, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) kimlik numaralarının son iki hanesine göre randomize edilerek dört gruba ayrıldı: medikal tedaviye ek olarak yalnızca PTR uygulanan grup (n=10), yalnızca TENS uygulanan grup (n=14), PTR ve TENS'in birlikte uygulandığı kombine tedavi grubu (n=10) ve yalnızca medikal tedavi alan kontrol grubu (n=12). PTR ve TENS tedavileri 6 hafta uygulandı. Hastalar; çalışma başlangıcında, tedavi bitiminde, tedavi sonrası 3. ve 6. aylarda Roma IV pediatrik FK tanı kriterleri, Konstipasyon Ciddiyet Ölçeği, Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Hastaların radyolojik takibi ayakta direkt batın grafilerinde (ADBG) Leech skorlaması ile yapıldı. Elde edilen veriler SPSS 27.0 programı kullanılarak ANOVA, Tukey, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Wilcoxon ve Fisher testleri ile analiz edildi; p0,05). PTR grubunda Leech skorları medikal tedavi grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (p0,05). Kabızlık Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları tedavi bitiminde ve 3. ayda azaldı (p0,05). Leech skorları zaman içinde değişmezken, 6.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF PELVIC FLOOR REHABILITATION AND TENS THERAPY IN CHILDREN WITH REFRACTORY FUNCTIONAL CONSTIPATION Functional constipation (FC) is a common gastrointestinal motility disorder in children, often without an underlying structural or metabolic cause. Treatment options for children diagnosed with FC include dietary modification, behavioral interventions, medical therapy, and in some cases, surgical interventions. Although most cases can be managed with medical treatment, a subset of patients remain refractory to conventional approaches, necessitating exploration of alternative therapeutic modalities. This study aimed to evaluate the short- and mid-term outcomes of pelvic floor rehabilitation (PFR) and transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) in children with refractory FC. This prospective, randomized and controlled study was conducted between September 2023 and July 2024 with children aged 5-18 years without congenital anomalies or comorbidities, diagnosed with FC according to the Rome IV criteria, and who had persistent symptoms despite at least three months of medical treatment. Of the 58 patients diagnosed with FC evaluated for the study, 11 declined to participate. One patient was excluded from the study due to a negative rectoanal inhibitory reflex (RAIR) result on anorectal manometry (ARM). The remaining 46 patients included in the study were randomized into four groups based on the last two digits of their Turkish Republic (T.R.) identification numbers. A total of 46 patients received standard medical therapy and were randomized into four groups: PFR group (n=10), TENS group (n=14), combined PFR+TENS group (n=10), and a control group receiving only medical treatment (n=12). PTR and TENS therapies were administered for a duration of 6 weeks. Evaluations were performed at baseline, at the end of the 6th week of treatment, and at the 3rd and 6th months using the Rome IV criteria, Constipation Severity Scale, Constipation-Related Quality of Life Scale, and Leech score. The obtained data were analyzed using the SPSS version 27.0 software with ANOVA, Tukey, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Wilcoxon, and Fisher's exact tests; a p-value of 0.05), except for a significantly higher Leech scores in the PFR group compared to the control group (p0.05). Quality of life scala scores improved significantly at post-treatment and 3-month evaluations (p0.05). Leech scores did not significantly change over time, but were significantly higher than in the control group at the 6-month point (p0.05). The study was concluded after a 6-month follow-up period. PFR and TENS both reduce symptoms and improve quality of life in children with FC unresponsive to medical treatment. Combined therapy is superior to monotherapy because it improves related symptoms, reduces constipation severity, and provides a long-lasting therapeutic effect. The discordance between radiological findings and clinical recovery indicates that subjective clinical parameters are more important in the evaluation. Both PFR and TENS can be regarded as safe and effective alternative treatment options for selected patients.