Koç spermasında anti-müllerian hormon seviyelerinin dondurulabilirlik üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of anti-müllerian hormone levels on freezability in ram sperm
  1. Tez No: 1018260
  2. Yazar: MEHMET AKİF AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT ÇAĞIN ARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: AMH, DNA hasarı, koç, kriyoprezervasyon, sperma, AMH, cryopreservation, DNA damage, ram, sperm
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  12. Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Bilim Dalı
Özet
Koç Spermasında Anti Müllerian Hormon Seviyelerinin Dondurulabilirlik Üzerine Etkilerinin Araştırılması Bu çalışmada Türkiye'nin yerli koyun ırklarımızdan biri olan Tuj koçlarının spermasının dondurulabilirliği üzerinde seminal plazma ve serum Anti-Müllerian Hormon (AMH) düzeylerinin etkisi araştırıldı. 8 baş Tuj ırkı koç kullanıldı. AMH, serum AMH, FSH, LH ve testosteron düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, Koçlardan 12 hafta boyunca, her hafta düzenli olarak seminal plazma ve kan örnekleri alındı. Aynı koçların spermaları dondurularak çözdürme sonrası spermatolojik parametreleri belirlemek için uzun süreli saklandı. Analizler sonucunda seminal plazma ve serum AMH düzeylerinin haftalar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde dalgalandığı (sırasıyla p=0,017 ve p=0,004), serum AMH'nin FSH (r=0,606) ve LH (r=0,485) ile güçlü, testosteron ile ise zayıf düzeyde (r=0,202) pozitif korelasyon gösterdiği belirlenmiştir. Buna karşın serum AMH ile progresif motilite arasında anlamlı bir negatif korelasyon saptanmıştır (r=-0,286; p<0,01). Serum AMH düzeyi ortalamanın altında kalan koçların progresif motilite değerleri (%15,90±2,12), ortalamanın üzerinde kalan koçlara (%10,15±1,59) göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0,035). Seminal plazma AMH düzeyine göre oluşturulan gruplar arasında ise motilite, progresif motilite ve kinematik parametreler bakımından anlamlı bir farklılık belirlenememiştir. Koçlar arasında serum AMH, FSH, LH ve testosteron düzeyleri bakımından bireysel farklılıkların istatistiksel olarak çok anlamlı olduğu (p<0,001), buna karşın seminal plazma AMH düzeyinin koçlar arasında anlamlı bir farklılık göstermediği (p=0,192) belirlenmiştir. Ayrıca koçlar arasında DNA fragmantasyon oranları bakımından da anlamlı bireysel farklılıklar (p<0,01) tespit edilmiştir. Sonuç olarak AMH'nin, koçlarda Sertoli hücre fonksiyonunu ve hipotalamo-hipofizer-gonadal ekseni yansıtan fizyolojik olarak anlamlı bir hormon olduğu, ancak dondurma-çözündürme sonrası sperm fonksiyonunun basit ve doğrudan bir öngörücüsü olmadığı, aksine yüksek AMH düzeylerinin daha düşük progresif motilite ile ilişkili olabileceği belirlenmiştir. Bu nedenle AMH'nin koç spermasının dondurulabilirliğinin değerlendirilmesinde tek başına değil, diğer hormonal ve hücresel parametrelerle birlikte yorumlanması gereken çok boyutlu bir biyobelirteç adayı olarak ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Anti-Müllerian Hormone Levels in Ram Sperm on Cryopreservation In this study, the effects of seminal plasma and serum Anti-Müllerian Hormone (AMH) levels on the freezability of sperm from Tuj rams, one of Turkish sheep breeds, were investigated. Eight heads Tuj rams were used. Blood and seminal plasma samples were weekly collected from the rams over a 12-week period to determine Seminal plasma AMH, serum AMH, FSH, LH, and testosterone samples. The sperm from the same rams were frozen and stored for long-term preservation, in order to analyze post-thawing spermatologic changes. The analyses revealed that seminal plasma and serum AMH levels fluctuated significantly across weeks (p=0.017 and p=0.004, respectively), and that serum AMH was strongly and positively correlated with FSH (r=0.606) and LH (r=0.485), and weakly but significantly correlated with testosterone (r=0.202). In contrast, a significant negative correlation was found between serum AMH and progressive motility (r=-0.286; p<0.01). Rams with below-average serum AMH levels showed significantly higher progressive motility (15.90±2.12%) than those with above-average levels (10.15±1.59%, p=0.035). No significant differences in motility, progressive motility, or kinematic parameters were found between groups classified according to seminal plasma AMH levels. Individual variation among rams was statistically highly significant for serum AMH, FSH, LH, and testosterone (p<0.001), whereas seminal plasma AMH did not differ significantly among rams (p=0.192). Significant individual differences in DNA fragmentation rates were also observed among rams (p<0.01). In conclusion, AMH was found to be a physiologically meaningful hormone reflecting Sertoli cell function and the hypothalamic-pituitary-gonadal axis in rams, however, it was not a simple, direct predictor of post-thaw sperm function, and higher AMH levels were instead associated with lower progressive motility. Therefore, AMH should be regarded as a multidimensional candidate biomarker for evaluating ram sperm freezability that must be interpreted together with other hormonal and cellular parameters rather than in isolation.