Erken çocukluk döneminde 12 haftalık temel cimnastik eğitiminin sosyal beceri, öz-düzenleme ve problemli medya kullanımına etkisi: Deneysel çalışma
The effects of a 12-week basic gymnastics program on social skills, self-regulation, and problematic media use in early childhood: An experimental study
  1. Tez No: 1018259
  2. Yazar: GÜLZADE ZORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÇAKMAK YILDIZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini kontrol, Medya, Sosyal beceri eğitimi, Çocukluk dönemi, Self regulation, Media, Social skills training, Childhood
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, erken çocukluk döneminde 12 haftalık temel cimnastik eğitiminin çocukların sosyal beceri, öz-düzenleme ve problemli medya kullanımına etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, yarı deneysel ön test–son test kontrol gruplu desen ile yürütülecek olup, Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Cimnastik Salonu'na kayıtlı 4–6 yaş arası 80 çocuk üzerinde uygulanacaktır. Deney grubuna 12 hafta boyunca, haftada iki gün ve 60'ar dakikalık temel cimnastik eğitimi verilecektir. Kontrol grubu ise herhangi bir düzenli spor veya jimnastik eğitimi almayan çocuklardan oluşacaktır. Veri toplama araçları olarak, çocukların ebeveynlerine uygulanacak“Kişisel Bilgi Formu”,“Problemli Medya Kullanım Ölçeği”,“Sosyal Beceri Ölçeği”ve“4–6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz-Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılacaktır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilecek, gruplar arası ve ön test-son test karşılaştırmaları t-testi ile değerlendirilecektir. Araştırma bulguları, erken çocuklukta yapılandırılmış spor programlarının sosyal, bilişsel ve davranışsal gelişim üzerindeki etkilerini ortaya koyacak; ebeveynler, eğitimciler ve politika yapıcılar için yol gösterici bilgiler sağlayacaktır. Sonuç olarak, 12 haftalık temel cimnastik eğitiminin, çocukların sosyal beceri ve öz-düzenleme düzeylerini artırması, problemli medya kullanımını azaltması ve bu alandaki literatüre önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir. Çalışma, erken çocukluk dönemine yönelik spor programlarının tasarlanması ve uygulanması konusunda bilimsel temelli öneriler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of a 12-week basic gymnastics program on social skills, self-regulation, and problematic media use in early childhood. The research will be conducted using a quasi-experimental pretest–posttest control group design with a sample of 80 children aged 4–6 years, registered at the Erzincan Provincial Directorate of Youth and Sports Gymnastics Hall. The experimental group will participate in basic gymnastics training twice a week for 60 minutes per session over 12 weeks, while the control group will consist of children who do not engage in any regular sports or gymnastics activities. Data will be collected from parents using the“Personal Information Form,”“Problematic Media Use Scale,”“Social Skills Scale,”and“Self-Regulation Skills Scale for Children Aged 4–6.”The collected data will be analyzed using SPSS 25.0, and comparisons between groups and pretest–posttest differences will be evaluated with t-tests. The findings are expected to reveal the impact of structured sports programs on the social, cognitive, and behavioral development of children in early childhood, providing guidance for parents, educators, and policymakers. It is anticipated that the 12-week basic gymnastics program will enhance children's social skills and self-regulation abilities, reduce problematic media use, and make a significant contribution to the literature. The study aims to offer evidence-based recommendations for the design and implementation of sports programs targeting early childhood development.