Kadın futbolcularda yön değiştirme açığı ve yavaşlama açığının sürat bileşenleriyle ilişkisi
The relationship of change of direction deficit and deceleration deficit with sprint components in female soccer players
- Tez No: 1018267
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KİN İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yön değiştirme hızı, yön değiştirme açığı, sprint hızı, sprint momentumu, futbol, Change of direction speed, change of direction deficit, sprint velocity, sprint momentum, football
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
Özet
VURAL P., Kadın Futbolcularda Yön Değiştirme Açığı ve Yavaşlama Açığının Sürat Bileşenleriyle İlişkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2026. Bu çalışma, kadın futbolcularda yön değiştirme açığının (YDA) ve yavaşlama açığının (YA) sürat bileşenleriyle ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, Kadın Futbol Süper Ligi ve Kadınlar 2. Ligi'nde mücadele eden 19 gönüllü kadın futbolcu katılmıştır. Tüm performans testleri yarışma sezonu içerisinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya antropometrik ölçümlerle başlanmış, ısınmanın ardından doğrusal sprint testleri uygulanmış ve sonrasında hem sağ hem de sol yönden gerçekleştirilen yön değiştirme hızı (YDH) testleri yapılmıştır. Katılımcıların YDH'si 505 testiyle, YDA ise 505 testi ile 10 m sprint hızı arasındaki yüzde farktan hesaplanmıştır. YA'nın belirlenmesi için 505 testi ile doğrusal sprint testi değerleri kullanılmıştır. Testler sonucunda katılımcıların %YDA-Sağ, %YDA-Sol, en iyi %YDA (%YDA-Eİ), YA-Sağ, YA-Sol ve en iyi YA (YA-Eİ) değerleri belirlenmiştir. Katılımcıların sürat bileşenlerinin belirlenmesinde ise doğrusal sprint performansı ile sprint momentumu (SM) kullanılmıştır. Doğrusal sprint performansı 10, 15 ve 30 m ara zamanlı 30 m sprint testiyle belirlenirken, SM hız değerlerinin katılımcıların vücut ağırlıkları ile çarpımından elde edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro–Wilk testi ile değerlendirilmiş, değişkenler arasındaki ilişkiler ise Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Korelasyon analizi sonucunda, %YDA ve YA değişkenleri arasında orta düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p < .05 ve p < .01). %YDA ve YA değişkenleri ile YDH arasında ise anlamlı ilişki saptanmamıştır (p > .05). %YDA-Eİ ile yalnızca 10 m sprint hızı arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunurken (p < .05), YA-Eİ ile yalnızca 10 m ve 15 m sprint hızları arasında orta düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p < .05). Diğer %YDA ve YA değişkenleri sprint hızlarıyla anlamlı ilişki göstermemiştir (p > .05). Ayrıca, %YDA ve YA değişkenleri ile farklı mesafelerden hesaplanan SM değerleri arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir (p > .05). Sonuç olarak, yön değiştirmede daha verimli olan kadın futbolcuların (daha düşük YDA değeri) aynı zamanda daha yüksek yavaşlama kapasitesine (daha düşük YA değeri) sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, kadın futbolcularda YDA ve YA üzerinde rol oynayan temel faktörün yüksek sprint hızı olduğu, buna karşılık daha hafif kadın futbolcularda SM'nin bu değişkenlerle ilişkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VURAL P., The Relationship of Change of Direction Deficit and Deceleration Deficit with Sprint Components in Female Soccer Players, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences Movement and Training Sciences Program Master's Thesis, Ankara, 2026. This study was conducted to examine the relationship of change of direction deficit (CODD) and deceleration deficit (DD) with sprint components in female soccer players. Nineteen volunteer female soccer players competing in the Turkish Women's Super League and Women's 2nd League participated in the study. All performance tests were conducted during the competitive season. The study began with anthropometric measurements, followed by a warm-up and linear sprint tests, after which change of direction speed (CODS) tests were performed in both right and left directions. Participants' CODS was assessed using the 505 test, while CODD was calculated from the percentage difference between the 505 test and 10-m sprint speed. Values obtained from the 505 test and the linear sprint test were used to determine DD. As a result of the tests, %CODD-Right, %CODD-Left, best %CODD (%CODD-Best), DD-Right, DD-Left, and best DD (DD-Best) values were determined. Linear sprint performance and sprint momentum (SM) were used to determine the sprint components of the participants. Linear sprint performance was determined using a 30-m sprint test with split times at 10, 15, and 30 m, whereas SM was calculated by multiplying sprint velocity values by participants' body mass. The normality of the data distribution was assessed using the Shapiro–Wilk test, and relationships between variables were examined using Pearson correlation analysis. Correlation analysis revealed moderate significant relationships between %CODD and DD variables (p < .05 and p < .01). No significant relationship was found between %CODD and DD variables and CODS (p > .05). While a moderate significant relationship was found only between %CODD-Best and 10-m sprint velocity (p < .05), moderate significant relationships were identified only between DD-Best and 10-m and 15-m sprint velocities (p < .05). Other %CODD and DD variables did not show significant relationships with sprint velocities (p > .05). In addition, no significant relationships were detected between %CODD and DD variables and SM values calculated from different sprint distances (p > .05). In conclusion, female soccer players who were more efficient in changing direction (lower CODD values) also demonstrated a greater deceleration capacity (lower DD values). Furthermore, high sprint velocity was identified as the primary factor influencing CODD and DD in female soccer players, whereas SM was not associated with these variables in lighter female soccer players.