Investigation of the bioactivity and composition of yogurt fortified with selected plants
Seçilmiş bitkilerle zenginleştirilmiş yoğurdun biyoaktivitesi ve bileşiminin araştırılması
  1. Tez No: 1018268
  2. Yazar: VUSALA ALILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Gıda Mühendisliği, Biyokimya, Chemistry, Food Engineering, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Yoğurt, Bitki, Özüt, Antioksidan, Üreaz, Karbonik Anhidraz, Bitki fenolikleri, Enzim inhibitörleri, RGB renk modeli, Sayısal görüntü analizi, Functional Yogurt, Plant, Extract, Antioxidant, Urease, Carbonic Anhydrase, Plant phenolics, Enzyme inhibitors, RGB color model, Digital image analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Biyoaktif bileşenlerle zenginleştirilmiş fonksiyonel gıdalara ilgi giderek artmaktadır. Bu çalışmada seçilmiş bitkilerle zenginleştirilmiş yoğurdun biyoaktivitelerindeki değişim araştırılmıştır. Fermantasyon, mikroorganizmaların karbon ve enerji kaynağı olarak kabul edilen organik maddeleri biyokimyasal olarak dönüştürdüğü bir süreçtir. Çalışma, özellikle yoğurdun belirli bitkilerle zenginleştirilmesinin, eklenen bitkiden veya süt fermantasyonu üzerindeki etkisinden kaynaklanabilecek biyoaktivitesini nasıl etkilediğini anlamaya yöneliktir. Bu çalışmada, aslan pençesi, oğul out, meyan kökü ve safran bitkileri ve özütleri, fermantasyondan önce ve sonra ve ayrıca fermantasyon uygulanmadan süte eklenmiş ve özler daha sonra karşılaştırılarak bazı biyoaktivite testlerine tabi tutulmuştur. Yoğurt özlerinin biyoaktivite potansiyelinin belirlenmesinde kullanılan yöntemler antioksidan ve enzim inhibisyon testleridir. Çalışmada FRAP (ferrik indirgeyici/ antioksidan güç testi), DPPH radikal süpürme testi ve Folin toplam fenolik testi gibi yaygın olarak kullanılan antioksidan testler kullanılmıştır. Genel olarak, yoğurdun antioksidan aktivitesi bitki parçalarının eklenmesiyle artmıştır. Bitki özlerinin eklenmesi ise nispeten daha düşük antioksidan potansiyel göstermiştir. Aslan pençesi ve oğul out daha yüksek antioksidan etki göstermiştir. Kontrol de dahil olmak üzere tüm yoğurt örneklerinde ureaz aktivasyonu gözlenmiştir. Bitki veya öz eklenmesi, bu aktivasyonu %17'ye kadar azaltmıştır. Yoğurdun üreaz aktivasyonu ve bitkilerin gösterdiği inhibisyonu daha ileri çalışmalarla ortaya konabilecek uygulama potansiyeline işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Interest in functional foods enriched with bioactive components is steadily increasing. This study investigated the changes in bioactivity of yogurt enriched with selected plants. Fermentation is a process in which microorganisms biochemically transform organic matter, considered a source of carbon and energy. The study specifically aims to understand how enriching yogurt with certain plants affects its bioactivity, which may stem from the added plant or its effect on milk fermentation. In this study, lady's mantle, lemon balm, licorice root, and saffron plants and their extracts were added to milk before, after, and without fermentation, and the extracts were then compared and subjected to several bioactivity tests. The methods used to determine the bioactivity potential of yogurt extracts are antioxidant and enzyme inhibition tests. Commonly used antioxidant tests such as FRAP (ferric reducing/antioxidant potency test), DPPH radical scavenging test, and Folin total phenolic test were used in the study. Overall, the antioxidant activity of yogurt was increased by the addition of plant powders. The addition of plant extracts, however, showed a relatively lower antioxidant potential. Lady's mantle and lemon balm showed higher antioxidant effects. Urease activation was observed in all yogurt samples, including the control. The addition of plants or extracts reduced this activation by up to 17%. The urease activation by yogurt and the inhibition shown by plants indicate potential applications that can be revealed through further studies.