Hemşirelik öğrencilerinde intihar okuryazarlığı ve intihar olasılığı ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between suicide literacy and suicide probability in nursing students
  1. Tez No: 1018270
  2. Yazar: İREM ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUDU KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik öğrencileri, intihar okuryazarlığı, intihar olasılığı, psikiyatri hemşireliği, nursing students, suicide literacy, suicideprobability, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinde intihar okuryazarlığı ve intihar olasılığı ilişkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Bu kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı araştırma, Ekim 2025-Aralık 2025 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 525 öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler Kişisel Bilgi Formu, İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) ve İntihara İlişkin Bilgi Düzeyi Ölçeği (İBDÖ) ile toplanmış, SAS 9.4 programında tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrenciler ortalama olarak İBDÖ'den12.14 ± 3.86 ve İOÖ'den 68.15 ± 15.43 puan almışlardır. Öğrencilerin İBDÖ puanları, sınıf, burs/ kredi alma durumu, sigara kullanımı, son altı ayda stresli bir olay yaşama ve ruhsal bir hastalığı olma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermiştir (p<0.05). Öğrencilerin İOÖ puanlarında ise medeni durum, sınıf, ailenin ekonomik durumu, sigara- alkol kullanma durumu, son altı ayda stresli bir olay yaşama, ruhsal bir hastalığı olma, antidepresan ilaç kullanma, ailede ruhsal hastalık ve intihar girişimi öyküsü açısından anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). İBDÖ puanları ile İOÖ puanları arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (r=0.1031 p=0,0181). Sonuç: Öğrencilerin intihar olasılığı arttıkça intihar okuryazarlığı düzeyleri de artma eğilimi göstermektedir. Bu doğrultuda hemşirelik öğrencilerinde intihar okuryazarlığını artırmaya yönelik müdahaleler yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine therelationship between suicide literacy and suicideprobability among nursing students. Methods: This cross-sectional, descriptive, andcorrelational study was conducted with 525 students enrolled in the Faculty of Nursing at Akdeniz Universitybetween October and December 2025. Data were collectedusing the Personal Information Form, the SuicideProbability Scale , and the Suicide Literacy Scale . Data were analyzed using SAS 9.4 software. Descriptivestatistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance, and Pearson correlation analysis were used forstatistical analyses. Results: The students' mean scores were 12.14 ± 3.86 on the Suicide Literacy Scale and 68.15 ± 15.43 on theSuicide Probability Scale. Suicide literacy scores differedsignificantly according to academic year, scholarship/student loan status, smoking status, experiencing a stressful life event within the past sixmonths, and having a mental illness (p < 0.05). Suicideprobability scores showed significant differencesaccording to marital status, academic year, familyeconomic status, smoking and alcohol use, experiencing a stressful life event within the past six months, having a mental illness, antidepressant use, and a family history of mental illness or suicide attempt (p < 0.05). A statisticallysignificant, positive, and weak correlation was foundbetween suicide literacy and suicide probability scores (r = 0.1031, p = 0.0181). Conclusion: As nursing students' suicide probabilityincreased, their suicide literacy levels also tended toincrease. Based on these findings, interventions aimed at improving suicide literacy among nursing students arerecommended.