Primer diz protezi sonrası gelişen septik ve aseptik gevşeme: Erken ve geç dönem risk faktörlerinin analizi
Septic and aseptic loosening following primary knee arthroplasty: Analysis of early and late term risk factors
  1. Tez No: 1018271
  2. Yazar: RAŞİT CAN SÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total knee arthroplasty, revision, aseptic loosening, septic loosening, periprosthetic joint infection, neutrophil-to-lymphocyte ratio, C-reactive protein, predictive biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Primer total diz artroplastisi öncesinde ve sonrasında uygulanan güncel laboratuvar ve radyolojik değerlendirmelerin yeterliliği sorgulanmakta olup asemptomatik dönemde ölçülen preoperatif parametrelerin protezin ileride gevşeyip gevşemeyeceğini ve gevşeme gerçekleşirse bunun septik mi yoksa aseptik mi olacağını önceden gösterebileceği hipotezinden hareketle; revizyon cerrahisi gereksinimi doğmuş hastalarda aseptik ve septik gevşeme gruplarının demografik, klinik, peroperatif ve radyolojik özellikleri bakımından retrospektif olarak karşılaştırılması, her iki gevşeme tipine özgü risk faktörlerinin belirlenmesi ve preoperatif laboratuvar ile radyolojik parametrelerin prediktif değerinin istatistiksel yöntemlerle sınanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, retrospektif tek merkezli bir kohort çalışmasıdır. Revizyon total diz artroplastisi planlanan hastalarda septik ve aseptik gevşeme tanısının konulmasında ve uygulanacak revizyonun protokolünün belirlenmesinde, revizyon tarihi esas alınarak 2013 ICM (Philadelphia Konsensüsü) ve 2018 ICM tanı kriterleri kullanılmış; nihai örneklem 66 aseptik ve 55 septik gevşeme tanılı toplam 121 hastadan oluşturulmuştur. Hastalara ait primer ameliyat dönemine ilişkin demografik veriler (yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, ameliyat tarafı), preoperatif klinik parametreler (ASA skoru, ejeksiyon fraksiyonu, oksijen saturasyonu, eklem hareket açıklığı, osteoporoz varlığı, sigara kullanımı), preoperatif laboratuvar değerleri (hemoglobin, lökosit sayısı, nötrofil ve lenfosit sayıları, trombosit sayısı, nötrofil-lenfosit oranı, platelet-lenfosit oranı, CRP, eritrosit sedimentasyon hızı, albümin, PT/INR) ile peroperatif ve radyolojik veriler (implant tipi, insert kalınlığı ve aşınması, tibial slope, eklem seviyesi değişimi, patella yüksekliği indeksi) retrospektif olarak kayıt altına alınmıştır. İstatistiksel analizde Mann- Whitney U, Ki-kare ve Fisher testleri kullanılmış; ROC eğrisi ve ikili lojistik regresyon ile preoperatif parametrelerin prediktif değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Cinsiyet, yaş, VKİ, sigara kullanımı ve operasyon tarafı açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (tüm p>0,05). Median implant sağkalım süresi aseptik grupta 68 ay, septik grupta 51 ay olarak hesaplanmış; fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (log-rank p=0,339). Preoperatif NLO (p=0,01) ve CRP (p=0,03) septik grupta anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur. ROC analizinde NLO AUC=0,64 (kesim noktası: 2,23), CRP AUC=0,62 (kesim noktası: 3,87 mg/L) olarak saptanmıştır. 2 Lojistik regresyon modelinde NLO ≥2,23 (OR=2,25), CRP >3,87 mg/L (OR=2,98) ve insert aşınması (OR=2,03) bağımsız prediktörler olarak belirlenmiş; insert aşınmasının primer cerrahi öncesinde değerlendirilebilen bir parametre olmaması nedeniyle preoperatif prediktif değeri klinik açıdan sınırlı kabul edilmiştir. Insert aşınmasının aseptik grupta geç dönemle güçlü ilişkisi (erken: %16,7; geç: %77,8; p<0,001) ortaya konulmuştur. Revizyon cerrahisi öncesi NLO değerleri septik grupta istatistiksel açıdan anlamlı biçimde daha yüksek bulunmuş (medyan: 3,555'e karşı 3,000; p=0,027) ve erken debridman gerektiren hastalarda belirgin şekilde yüksek seyretmiştir (medyan 5,840'a karşı 2,470; p<0,001; OR=6,60). Revizyon öncesi NLO için ROC analizinde AUC=0,759 (%95 GA: 0,609–0,909), optimal kesim noktası ≥3,30 (duyarlılık: %85,7; özgüllük: %62,0) olarak hesaplanmış; bu bulgu, revizyon cerrahisine giren hastalarda erken cerrahi komplikasyonu öngörmede NLO'nun klinik açıdan anlamlı bir belirteç işlevi gördüğünü ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışmada, primer total diz protezi sonrası septik ve aseptik gevşeme ayrımında standart hematolojik parametrelerin tek başına yeterli olamayabileceği ve iki klinik tablo arasında belirgin bir tanısal gri alan bulunduğu gösterilmiştir. CRP ile birlikte değerlendirildiğinde çalışmamızda belirlenen NLO eşik değerinin, uzun vadede septik gevşeme gelişimi açısından bağımsız bir risk belirteci olduğu saptanmıştır. Düşük virülanslı biyofilm enfeksiyonlarında serum belirteçlerinin normal seyredebileceği ve bu durumun enfeksiyonu kesin olarak dışlamadığı göz önüne alındığında; klasik inflamatuvar belirteçlerin gri alanda kaldığı olgularda sinovyal sıvı analizi, nonenzimatik belirteçler ve sonikasyon gibi ileri tanı yöntemlerinin kullanılması klinik bir gerekliliktir. Sonuç olarak, NLO gibi erişimi kolay biyobelirteçlerin preoperatif optimizasyon ve revizyon tanı algoritmalarına sistematik olarak dahil edilmesi; enfeksiyonların yanlışlıkla aseptik gevşeme olarak sınıflandırılmasını önleyerek doğru cerrahi stratejinin belirlenmesine ve uzun dönem protez sağkalımının artırılmasına önemli bir katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The adequacy of current laboratory and radiological evaluations performed before and after primary total knee arthroplasty is being questioned. Based on the hypothesis that preoperative parameters measured in the asymptomatic period could predict whether the prosthesis will loosen in the future and, if so, whether this loosening will be septic or aseptic; this study aimed to retrospectively compare the demographic, clinical, perioperative, and radiological characteristics of aseptic and septic loosening groups in patients requiring revision surgery, to identify risk factors specific to both loosening types, and to statistically test the predictive value of preoperative laboratory and radiological parameters. Materials and Methods: This study is a retrospective, single-center cohort study. The 2013 ICM (Philadelphia Consensus) and 2018 ICM diagnostic criteria, based on the date of revision, were used to diagnose septic and aseptic loosening and to determine the revision protocol in patients scheduled for revision total knee arthroplasty. The final sample consisted of a total of 121 patients, with 66 diagnosed with aseptic loosening and 55 with septic loosening. Demographic data regarding the primary surgery period (age, gender, body mass index, surgical side), preoperative clinical parameters (ASA score, ejection fraction, oxygen saturation, range of motion, presence of osteoporosis, smoking status), preoperative laboratory values (hemoglobin, leukocyte count, neutrophil and lymphocyte counts, platelet count, neutrophil-lymphocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio, CRP, erythrocyte sedimentation rate, albumin, PT/INR), as well as perioperative and radiological data (implant type, insert thickness and wear, tibial slope, joint line change, patellar height index) were recorded retrospectively. Mann- Whitney U, Chi-square, and Fisher's exact tests were used for statistical analysis; the predictive values of preoperative parameters were calculated using ROC curve and binary logistic regression analysis. Results: No significant differences were found between the groups in terms of gender, age, BMI, smoking status, and operation side (all p>0.05). The median implant survival time was calculated as 68 months in the aseptic group and 51 months in the septic group; the difference did not reach statistical significance (log-rank p=0.339). 4 Preoperative NLR (p=0.01) and CRP (p=0.03) levels were found to be significantly higher in the septic group. In the ROC analysis, the AUC for NLR was 0.64 (cut-off value: 2.23), and the AUC for CRP was 0.62 (cut-off value: 3.87 mg/L). In the logistic regression model, NLR ≥2.23 (OR=2.25), CRP >3.87 mg/L (OR=2.98), and insert wear (OR=2.03) were identified as independent predictors; however, since insert wear cannot be assessed prior to primary surgery, its preoperative predictive value is considered clinically limited. A strong association was demonstrated between insert wear and the late period in the aseptic group (early: 16.7%; late: 77.8%; p<0.001). Pre-revision surgery NLR values were found to be statistically significantly higher in the septic group (median: 3.555 vs. 3.000; p=0.027) and were notably elevated in patients requiring early debridement (median 5.840 vs. 2.470; p<0.001; OR=6.60). In the ROC analysis for pre-revision NLR, the AUC was calculated as 0.759 (95% CI: 0.609–0.909), with an optimal cut-off value of ≥3.30 (sensitivity: 85.7%; specificity: 62.0%); this finding reveals that NLR serves as a clinically significant marker in predicting early surgical complications in patients undergoing revision surgery. Conclusion: This study demonstrates that standard haematological parameters alone may be insufficient to differentiate septic from aseptic loosening following primary total knee arthroplasty, and that a substantial diagnostic grey zone exists between these two clinical entities. When interpreted alongside CRP, the NLR threshold established in this study was identified as an independent risk marker for the development of septic loosening over the long term. Given that serum inflammatory markers may remain within normal limits in low-virulence biofilm-associated infections — and that such normalcy does not exclude infection — advanced diagnostic modalities including synovial fluid analysis, non-enzymatic biomarkers, and implant sonication should be regarded as clinical necessities in cases where conventional inflammatory markers fall within this indeterminate range. The systematic integration of readily accessible biomarkers such as NLR into preoperative optimisation protocols and revision diagnostic algorithms has the potential to prevent misclassification of infection as aseptic loosening, thereby facilitating accurate surgical planning and improving long-term prosthetic survival.