Helikobakter pilori'ye karşı etkili olabilecek yeni bileşiklerin tasarımı, sentezi ve biyolojik değerlendirilmesi
Design, synthesis, and biological evaluation of new compounds effective against Helicobacter pylori
  1. Tez No: 1018276
  2. Yazar: RABİA ŞEYMA MENGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZTEKİN ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit bileşikler, Hybrid compounds
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, H. pilori'nin mide ortamında yaşamını sürdürebilmesinde kritik rol oynayan hedeflere yönelik yeni kinolin-sülfonat türevlerinin yapay zekâ destekli olarak tasarlanması, sentezlenmesi ve aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Literatürde bildirilen anti-H. pilori bileşiklerden oluşturulan veri setiyle REINVENT 4 ile tasarlanan altı kinolin-sülfonat türevi, O-sülfonilasyon reaksiyonu ile sentezlenmiş ve yapıları spektroskopik yöntemlerle doğrulanmıştır. Bileşiklerin üreaz inhibitör aktiviteleri Jack bean üreaz enzimi kullanılarak Berthelot yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Sentezlenen altı bileşikten yalnızca V ve VI numaralı türevler anlamlı üreaz inhibisyonu göstermiştir. En yüksek aktivite IC₅₀ değeri 6,49 mM olarak V numaralı bileşikte belirlenmiş, VI numaralı bileşiğin IC₅₀ değeri ise 16,88 mM olarak bulunmuştur. Pozitif kontrol tiyoürenin IC₅₀ değeri 1,99 mM'dir. Sonuç: Sonuçlar, triflorometil içeren kinolin-sülfonat türevlerinin umut verici antiüreaz aktivite gösterdiğini ve yapay zekâ destekli tasarım yaklaşımının yeni anti-H. pilori adaylarının geliştirilmesinde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to design, synthesize, and evaluate the activities of novel quinoline-sulfonate derivatives targeting critical biological targets of H. pylori using an artificial intelligence-assisted approach. Material and Method: Six quinoline-sulfonate derivatives designed using REINVENT 4 from literature-reported anti-H. pylori compounds were synthesized via O-sulfonylation and characterized by spectroscopic methods. Their urease inhibitory activities were determined using the Berthelot method against Jack bean urease. Results: Among the six synthesized compounds, only derivatives V and VI exhibited significant urease inhibitory activity. Compound V showed the highest activity with an IC₅₀ value of 6.49 mM, while compound VI displayed an IC₅₀ value of 16.88 mM. The IC₅₀ value of the positive control, thiourea, was determined to be 1.99 mM. Conclusion: The results demonstrated that trifluoromethyl-containing quinoline-sulfonate derivatives possess promising antiurease activity and that artificial intelligence-assisted design approaches may be utilized in the development of novel anti-H. pylori candidates.