Trakeostomili hastalara verilen mobil uygulama destekli eğitimin depresyon, sosyal uyum ve iyileşme kalitesine etkisi
The effect of mobile application-based education given to patients with tracheostomy on depression, social adaptation and quality of recovery
- Tez No: 1018277
- Danışmanlar: PROF. DR. SONAY GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, İyileşme Kalitesi, Mobil Uygulama, Sosyal Uyum, Trakeostomi, Hemşirelik, Depression, Mobile Application, Quality of Recovery, Social Adjustment, Tracheostomy, Nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, trakeostomili hastalara verilen mobil uygulama destekli eğitimin depresyon, sosyal uyum ve iyileşme kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışma, Nisan 2025–Aralık 2025 tarihleri arasında İstanbul'da bir şehir hastanesinin Kulak Burun Boğaz kliniğinde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, trakeostomi açılan ve dahil olma kriterlerini karşılayan toplam 40 hasta oluşturdu. Girişim grubuna (n=20) ameliyat sonrası mobil uygulama destekli eğitim verilirken, kontrol grubuna (n=20) herhangi bir girişimde bulunulmadı. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, Mobil Öğrenmeye Yönelik Hazırbulunuşluk Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği, İyileşme Kalitesi 40 Anketi, Türkçe Yeme Değerlendirme Aracı 10 ve Ağız Değerlendirme Formu kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde uygun istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular: Girişim grubundaki hastaların ortalama yaşı 58,6±8,76, kontrol grubundaki hastaların ortalama yaşı 61,5±9,41 bulundu. Girişim grubundaki hastaların depresyon düzeylerinin ameliyat sonrası dönemde anlamlı düzeyde azaldığı, sosyal uyum düzeyleri ile iyileşme kalitelerinin ise anlamlı düzeyde arttığı belirlendi (p<0,05). Ayrıca grup içerisinde yapılan tekrarlı ölçümlerde ise depresyon düzeyinin kademeli olarak azaldığı, sosyal uyum düzeyinin kademeli olarak arttığı saptandı. Bununla birlikte, ameliyat sonrası dönemde hastaların yutma fonksiyonu ve ağız sağlığına ilişkin değerlendirme sonuçlarında da girişim grubunda anlamlı düzeyde iyileşme olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Mobil uygulama destekli eğitimin, trakeostomili hastalarda depresyon düzeyini azaltmada, sosyal uyumlarını ve iyileşme kalitelerini arttırmada etkili olduğu; ayrıca yutma fonksiyonu ve ağız sağlığı üzerinde de olumlu etki gösterdiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of mobile application–based education provided to patients with tracheostomy on depression, social adjustment, and quality of recovery. Materials and Methods: This randomized controlled study was carried out between April and December 2025 in the Ear, Nose, and Throat clinic of a city hospital in Istanbul. The sample consisted of 40 patients who underwent tracheostomy and met the inclusion criteria. The intervention group (n=20) received mobile application–based education in the postoperative period, while the control group (n=20) received standard care without additional intervention. Data were collected using the Personal Information Form, Mobile Learning Readiness Scale, Beck Depression Inventory, Social Adjustment Self-Assessment Scale, Quality of Recovery-40 Questionnaire, Turkish Eating Assessment Tool-10, and Oral Assessment Form. Appropriate statistical methods were used for data analysis. Results: The mean age of the patients was 58.6 ± 8.76 years in the intervention group and 61.5 ± 9.41 years in the control group. Patients in the intervention group exhibited significantly lower depression levels and significantly higher social adjustment and quality of recovery scores during the postoperative period (p < 0.05). Repeated-measures analyses further demonstrated a progressive decrease in depression levels and a progressive increase in social adjustment levels over time. Moreover, postoperative assessments indicated significant improvements in swallowing function and oral health outcomes in the intervention group compared with baseline values (p < 0.05). Conclusion: Mobile application–based education is effective in reducing depression and improving social adjustment and quality of recovery in patients with tracheostomy. It also positively affects swallowing function and oral health.