Çalışan kadınların kadınlık algısı ve mental iyi oluş düzeylerinin belirlenmesi
Determining the perception of femininity and mental well-being levels of working women
  1. Tez No: 1018292
  2. Yazar: SEMANUR ERİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN KÜÇÜK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kadınlar, Mental iyi oluş, Nursing, Women, Mental well-being
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çalışan kadınların kadınlık algısı ve mental iyi oluş düzeylerinin arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı desende yapılmıştır. Araştırma evrenini, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi internet sitesinde bulunan 07.10.2024 tarihinde erişilen kurumsal veriler doğrultusunda çalışan akademik ve idari 493 kadın personel oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi %50 prevalans, %5 sapma ve %95 güven aralığı ile 217 kadın çalışan olarak hesaplanmış ve araştırma 222 kadın personel ile tamamlanmıştır. Çalışmanın yapılması için etik kurul, kurum izni ve katılımcılardan sözel onam alınmıştır. Çalışmanın verilerini, araştırmacılar tarafından gerekli sorular eklenerek oluşturulmuş Tanıtıcı Bilgi Formu, Kadınlık Algısı Değerlendirme Ölçeği ve Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklemT- Testi, One-Way ANOVA testi, gruplar arası farkın belirlenmesi için Post Hoc Tukey testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi bu çalışmada p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Sosyo-demografik özellikler incelendiğinde katılımcıların eğitim durumunun kadınlık algısı toplam puan ve alt boyutları olan toplumsal statü, cinsel kimlik statüsü, annelik algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu ve bu farkın lisansüstü gruptan kaynaklandığı bulunmuştur. Katılımcıların mesleği ile kadınlık algısı ölçeği ve alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu ortaya konmuştur. Bu farkın akademisyen gruptan kaynaklandığı ancak toplumsal cinsiyet algısı alt boyutu arasında ikili karşılaştırmalarda bir fark olmadığı bulunmuştur. Katılımcıların çocuk sahibi olma durumunun kadınlık algısı toplam puan ve alt boyutları olan annelik algısı ve toplumsal cinsiyet algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Bu fark ise“birden fazla çocuğu var”grubu puan ortalamasının,“çocuğu yok”grubu puan ortalamasına göre yüksek olması ile açıklanmaktadır. Kadınlık algısı ve alt boyutları ile diğer demografik özelliklerle anlamlı bir fark bulunmadığı ortaya konmuştur. Katılımcılardan bazen spor yapanların, ilaç kullanmayanların ve kronik bir rahatsızlığı bulunmayanların mental iyi oluşlarının diğerlerine oranla daha iyi düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadınlık algısı ve mental iyi oluş arasında düşük düzeyde ve anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur. Psikiyatri hemşireleri olarak çalışan kadınların ruh sağlığının geliştirilmesinde daha eşitlikçi yaklaşım için toplumun bilinçlendirilmesinde, fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a descriptive and exploratory design to examine the relationship between working women's perceptions of womanhood and their levels of mental well-being. The study population consisted of 493 female academic and administrative staff members employed at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University, based on institutional data accessed on October 7, 2024, from the university's website. The study sample was calculated as 217 female employees using a 50% prevalence, 5% margin of error, and 95% confidence interval, and the research was completed with 222 female staff members. Ethical committee approval, institutional authorization, and verbal consent from the participants were obtained to conduct the study. Data were collected using the Demographic Information Form—which was developed by the researchers with additional questions—the Perception of Femininity Assessment Scale, and the Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale. Descriptive statistics, the independent samples t-test, the one-way ANOVA, and the Tukey post hoc test were used to analyze the data and determine differences between groups. The level of statistical significance in this study was set at p < 0.05. When socio-demographic characteristics were examined, a statistically significant difference was found between participants' educational status and their total score on the Perception of Womanhood Scale, as well as its subdimensions—social status, sexual identity status, and perception of motherhood—and it was determined that this difference stemmed from the graduate student group. A statistically significant difference was found between the participants' occupations and the Perception of Womanhood Scale and its subdimensions. It was found that this difference stemmed from the academic group; however, no difference was found in pairwise comparisons regarding the gender perception subdimension. A statistically significant difference was found between participants' child-rearing status and the total score of the Perception of Womanhood Scale, as well as its subscales—Perception of Motherhood and Perception of Gender Roles. This difference is explained by the fact that the mean score of the“has more than one child”group was higher than that of the“has no children”group.It was found that there was no significant difference between perceptions of womanhood and its subdimensions and other demographic characteristics. It was concluded that participants who exercised occasionally, did not take medication, and did not have a chronic condition had higher levels of mental well-being compared to others. A weak and non-significant relationship was found between perceptions of womanhood and mental well-being. It is recommended that efforts be made to raise public awareness regarding a more equitable approach to improving the mental health of women working as psychiatric nurses, as well as to promote the protection and enhancement of both physical and mental health.