Epilepsili çocuklarda CHEQOL-25 ölçeğinin Türkçe uyarlamasının geçerlik ve güvenirlik çalışması
A study on the validity and reliability of the Turkish adaptation of the CHEQOL-25 scale in children with epilepsy
- Tez No: 1018358
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANIM EDA SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Geçerlik, Yaşam kalitesi, Epilepsy, Validity, Quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, epilepsili çocukların yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla geliştirilen CHEQOL-25 yaşam kalitesi ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesidir. Çalışma metodolojik tipte olup, epilepsili çocuklar ve ebeveynlerinden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin Türkçe'ye uyarlanması sürecinde ileri çeviri, geri çeviri ve uzman görüşü aşamaları izlenmiş, ardından pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmek amacıyla iç tutarlılık, test-tekrar test güvenirliği, madde-toplam korelasyonları ve yapı geçerliği analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, CHEQOL-25 ölçeğinin çocuk formu için Cronbach alfa katsayısı 0,814, ebeveyn formu için ise 0,894 olarak bulunmuştur. Test-tekrar test analizlerinde yüksek düzeyde pozitif korelasyonlar elde edilmiş olup, sınıf içi korelasyon katsayısı (Intraclass Correlation Coefficient, ICC) değerleri çocuk formu için 0,996 ve ebeveyn formu için 0,976 olarak belirlenmiştir. Bağımlı gruplar t-testi sonuçlarına göre ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yapı geçerliği analizlerinde çocuk formu için KMO değeri 0,806, ebeveyn formu için ise 0,811 olarak bulunmuş ve Bartlett Küresellik Testi'nin anlamlı olduğu belirlenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin orijinal faktör yapısının büyük ölçüde korunduğu görülmüştür. Ayrıca çocuk ve ebeveyn formları arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, CHEQOL-25 yaşam kalitesi ölçeğinin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Ölçek, Türkiye'de epilepsili çocukların yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde klinik ve araştırma alanlarında kullanılabilecek uygun bir araçtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to adapt the CHEQOL-25 quality of life scale into Turkish and to evaluate its psychometric properties in children with epilepsy. This methodological study was conducted on a sample consisting of children with epilepsy and their parents. During the adaptation process, forward translation, backward translation, and expert review procedures were performed, followed by a pilot study. To assess the validity and reliability of the scale, internal consistency, test-retest reliability, item-total correlations, and construct validity analyses were conducted. According to the findings, the Cronbach's alpha coefficient was 0.814 for the child form and 0.894 for the parent form. Test-retest analyses showed high positive correlations, and the Intraclass Correlation Coefficient (ICC) values were 0.996 for the child form and 0.976 for the parent form. Paired sample t-test results indicated no statistically significant difference between pre-test and post-test measurements. In construct validity analyses, the KMO value was found to be 0.806 for the child form and 0.811 for the parent form and Bartlett's Test of Sphericity was significant. Exploratory factor analysis demonstrated that the original factor structure of the scale was largely preserved. Additionally, a high level of positive correlation was found between child and parent forms. In conclusion, the Turkish version of the CHEQOL-25 quality of life scale was found to be a valid and reliable measurement tool. The scale can be used in clinical practice and research to assess the quality of life in children with epilepsy in Türkiye.