Poliendokrin metabolik over sendromu tanısı alan kadınlarda akdeniz diyetine uyumun yaşam kalitesi ve depresyon düzeyi ile ilişkisi
The relationship between adherence to the mediterranean diet, quality of life, and depression levels in women with polyendocrine metabolic ovary syndrome
- Tez No: 1018359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN İŞERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Depresyon, Polikistik over sendromu, Yaşam kalitesi, Mediterranean diet, Depression, Polycystic ovary syndrome, Quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, poliendokrin metabolik over sendromu (PMOS) tanısı almış kadınlarda Akdeniz diyetine uyumu değerlendirerek yaşam kalitesi ve depresyon düzeyi ile ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kesitsel ve ilişkisel tasarıma sahip bu çalışma, 18-49 yaş aralığında bulunan, poliendokrin metabolik over sendromu tanısı almış 352 gönüllü kadın katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan çevrim içi anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket formunda katılımcıların demografik özelliklerine ve PKOS'a ilişkin sorular yer almaktadır. Katılımcılara ayrıca Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS), Polikistik Over Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği (PCOSQ-50), Kısa Beck Depresyon Envanteri uygulanmıştır ve 3 günlük geriye dönük besin tüketim kaydı alınmıştır. Veriler Pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre katılımcıların MEDAS toplam puan ortalaması 6.21±1.93 olup %58.2'si orta düzeyde, %37.8'i ise düşük düzeyde Akdeniz diyeti uyumu göstermiştir. MEDAS toplam puanı ile PMOS yaşam kalitesi toplam puanı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki (r=0.168; p=0.002), depresyon puanı arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır (r=-0.198; p<0.001). Regresyon analizlerinde MEDAS puanının yaşam kalitesi ve depresyon düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, bulgular PMOS'lu kadınlarda Akdeniz diyetine uyumun yaşam kalitesi ve depresyon düzeyi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, PMOS tedavisinde beslenme yaklaşımlarının bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate adherence to the Mediterranean diet and investigate its relationship with quality of life and depression levels among women diagnosed with Polyendocrine Metabolic Ovary Syndrome (PMOS). This cross-sectional, correlational study was carried out with 352 volunteer women aged 18–49 years who had been diagnosed with Polyendocrine Metabolic Ovary Syndrome. The research data were collected using an online questionnaire developed by the researcher. The questionnaire included items regarding participants' sociodemographic characteristics and PMOS-related information. In addition, participants completed the Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS), the Polycystic Ovary Syndrome Health-Related Quality of Life Questionnaire (PCOSQ-50), and the Beck Depression Inventory-Short Form (BDI-SF). A 3-day retrospective dietary record was also obtained. Data were analyzed using Pearson's correlation analysis, simple linear regression analysis, and one-way analysis of variance (ANOVA). According to the study findings, the mean MEDAS score of the participants was 6.21 ± 1.93. Overall, 58.2% of the participants demonstrated moderate adherence to the Mediterranean diet, whereas 37.8% exhibited low adherence. A statistically significant positive correlation was found between the MEDAS total score and the total PMOS quality of life score (r = 0.168, p = 0.002), while a statistically significant negative correlation was observed between the MEDAS total score and depression score (r = −0.198, p < 0.001). Regression analyses indicated that adherence to the Mediterranean diet had a statistically significant effect on both quality of life and depression levels (p < 0.05). In conclusion, the findings suggest that adherence to the Mediterranean diet is associated with both quality of life and depression levels in women with PMOS. Therefore, adopting a holistic nutritional approach may be beneficial in the management of PMOS.