Psikolojik dayanıklılığın girişimcilikte başarısızlık korkusuna etkisi: Endonezya'daki KOBİ girişimcileri üzerine bir araştırma
The effect of psychological resilience on fear of failure in entrepreneurship: A study on SME entrepreneurs in Indonesia
  1. Tez No: 1018360
  2. Yazar: IZMY RATIH AZIZAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞMUR ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, KOBİ, Psikolojik etki, Entrepreneurship, Small and Medium Sized Firms, Psychological effect
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Endonezya'daki KOBİ sahiplerinde psikolojik dayanıklılığın girişimcilikte başarısızlık korkusu üzerindeki etkisini incelemektedir. Ayrıca, psikolojik dayanıklılığın hangi boyutlarının girişimcilikte başarısızlık korkusunu açıklamada daha etkili olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel modelinde yürütülmüş, temel analiz yöntemi olarak regresyon analizleri kullanılmıştır. Veriler, amaçlı örnekleme yoluyla seçilen ve işletmesini en az iki yıldır aktif biçimde sürdüren 351 Endonezyalı KOBİ sahibinden çevrim içi anket aracılığıyla toplanmıştır. Psikolojik dayanıklılık, Connor ve Davidson (2003) tarafından geliştirilen Connor–Davidson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (CD-RISC-25) ile; girişimcilikte başarısızlık korkusu ise Cacciotti ve diğerleri (2020) tarafından geliştirilen Girişimcilikte Başarısızlık Korkusu Ölçeği ile ölçülmüştür. Bulgular, psikolojik dayanıklılığın girişimcilikte başarısızlık korkusunu anlamlı ve negatif yönde etkilediğini; başka bir ifadeyle, psikolojik dayanıklılık düzeyi arttıkça başarısızlık korkusunun azaldığını göstermiştir. Boyut düzeyindeki çoklu regresyon analizinde ise kontrol duygusu ve manevi etki boyutlarının girişimcilikte başarısızlık korkusunu anlamlı ve negatif yönde etkilediği, diğer psikolojik dayanıklılık boyutlarının ise anlamlı bir katkı göstermediği bulunmuştur. Sonuç olarak bu tez, Endonezya'daki KOBİ sahiplerinde girişimcilikte başarısızlık korkusunu anlamada özellikle kontrol temelli ve anlam temelli psikolojik kaynakların önemini vurgulamaktadır. Bulgular, KOBİ destek ve geliştirme programlarının yalnızca yapısal ve kurumsal destekle sınırlı kalmaması, aynı zamanda psikolojik dayanıklılığı güçlendirmeye yönelik bileşenleri de içermesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the extent to which psychological resilience predicts entrepreneurial fear of failure among Indonesian SME owners. It also aims to identify which dimensions of psychological resilience are more influential in explaining entrepreneurial fear of failure. The study was conducted using a quantitative correlational survey design, with regression analysis as the main analytical approach. Data were collected through an online questionnaire from 351 Indonesian SME owners who had actively operated their businesses for at least two years, selected through purposive sampling. Psychological resilience was measured using the Connor–Davidson Resilience Scale (CD-RISC-25), and entrepreneurial fear of failure was measured using the Entrepreneurial Fear of Failure Scale. The findings showed that psychological resilience significantly and negatively predicted entrepreneurial fear of failure, indicating that higher levels of resilience were associated with lower levels of fear of failure. In the multiple regression analysis at the dimensional level, sense of control and spiritual influence significantly and negatively predicted entrepreneurial fear of failure, whereas the other dimensions of psychological resilience did not show significant unique contributions. In conclusion, this thesis highlights the importance of control-based and meaning-based psychological resources in understanding entrepreneurial fear of failure among Indonesian SME owners. The findings suggest that SME support and development programmes should not be limited to structural or institutional assistance, but should also include components aimed at strengthening psychological resilience.