Kripto varlık piyasalarında yatırıma yönelik akademisyen görüşlerinin değerlendirilmesi: Bandırma Onyedi Eylül üniversitesi örneği
Evaluation of academic views on investment in crypto asset markets: The case of Bandirma Onyedi Eylül University
  1. Tez No: 1018420
  2. Yazar: HADI MOHAMED YACIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyenler, Finansal yatırım, Kripto varlık, Yatırımcılar, Academicians, Financial investment, Cryptocurrency, Investors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Akademisyenlerin kripto varlık piyasalarına ve buraya yönelik yatırıma ilişkin görüşleri çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Kripto varlıklar başta Bitcoin olmak üzere son 20 yılda ortay çıkan ve gittikçe gelişen bir varlık türü olarak artarak ilgi görmektedir. Bu ilginin yanında bir karşıtlıkta bulunmaktadır. Düzenleyici kurumların yöneticileri ve alandaki birçok kişi içinde hala bir yatırım aracı olarak görülmediği de söylenebilir. Ancak birçok ülke bu tür varlıklar için düzenlemeler gerçekleştirmekte ve bu tür varlıklara fon toplama ve yatırım gerçekleştirmek için de başta ABD olmak üzere şirketlerin kurulmasına da izinler verilmektedir. Bu piyasaların riskinin yüksek olması nedeniyle kar veya zararında yüksek olduğu bilinmektedir. Farklı bireyler veya kurum temsilcileri bu tür varlıklara yatırı yapılmasına karşı çıkarken, bir kısmı ise desteklemektedir. Bu nedenle bu tür piyasalar ve burada gerçekleştirilecek yatırımlarda, yatırımcıları anlayabilmek için belirli bilgi seviyesinin üzerinde olan kişilerden bilgi alınması ve bu kişilerin görüşleri doğrultusunda değerlendirmelerde bulunulması önemli olmaktadır. Hazırlanan çalışma bu görüşleri ortaya çıkarmayı hedefleyen mülakata dayalı, öncül, nitel bir çalışmadır. Çalışmada temel amaç; kripto varlık piyasalarında yatırıma yönelik akademisyen görüşlerinin değerlendirilmesidir. Bu nedenle akademisyenlerin kripto varlıklara yönelik değerlendirmesi ile de sınırlandırılmıştır. Bulgular, akademisyenlerin riske karşı duyarlı olduğu, risk ve belirsizlik durumunda yatırım yapmadıkları veya geleneksel yatırım araçlarını tercih ettikleri, kripto varlıkları çok riskli buldukları ve çoğunluğunun bu alana yatırımdan uzak durdukları, yatırım yapanların ise deneme ve öğrenme, gelecekte çok kazanabilme düşüncesi ile diğer yatırımlara oranla düşük tutarlarda yatırım yaptıkları belirlenmiştir. Risk ve belirsizlik azaldığında, yasal düzenlemeler, bilgi paylaşımı ve güven oluştuğunda, işlem hacmi arttığında ve biraz daha oynaklık azaldığında bu yönde yatırımlarının artabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the views of academics regarding cryptocurrency markets and investment in them. Cryptocurrencies, primarily Bitcoin, have emerged and developed over the last 20 years, attracting increasing interest. However, there is also opposition. Many regulatory bodies and professionals still don't consider them a viable investment vehicle. Nevertheless, many countries are implementing regulations for these assets, and, particularly in the US, are allowing the establishment of companies to raise funds and invest in them. These markets are known to carry high risks, resulting in both high profits and losses. While some individuals and institutional representatives oppose investment in such assets, others support it. Therefore, to understand investors in these markets and investments, it is crucial to gather information from individuals with a certain level of knowledge and to make assessments based on their opinions. This study is a preliminary, qualitative, interview-based study aiming to reveal these views. The primary objective of the study is to evaluate the opinions of academics regarding investment in cryptocurrency markets. Therefore, it is limited to academics' assessments of cryptocurrencies. The findings indicate that academics are risk-sensitive, avoid investing in situations of risk and uncertainty, or prefer traditional investment instruments. They perceive crypto assets as very risky, and the majority avoid investing in this area. Those who do invest do so with the intention of experimenting and learning, and with the potential for future high returns, investing in relatively small amounts compared to other investments. It can be suggested that investments in this area may increase when risk and uncertainty decrease, legal regulations are in place, information sharing and trust are established, trading volume increases, and volatility decreases somewhat.