Geçici koruma altındaki Suriyeli ortaokul öğrencilerinin okula uyum süreçleri ile hedef dil olan Türkçeye yönelik tutumlarının incelenmesi
An investigation of the school adaptation processes of Syrian secondary school students under temporary protection and their attitudes toward Turkish as the target language
- Tez No: 1018421
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okula uyum, Psikososyal uyum, Sosyal uyum, School adjustment, Psychosocial harmony, Social adjustment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, geçici koruma altındaki Suriyeli ortaokul öğrencilerinin okula uyum süreçleri ile hedef dil olan Türkçe'ye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin doğusunda yer alan bir ilin ilçesinde bulunan Barınma Merkezi İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim gören geçici koruma altındaki Suriyeli öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Kaynak ve Uslu (2024) tarafından geliştirilen“Ortaokul Öğrencilerinin Okula Uyum Ölçeği”ve Melanlıoğlu (2021) tarafından geliştirilen“Hedef Dil Olarak Türkçeye Yönelik Tutumlar Ölçeği”aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistiksel analizlerin yanı sıra t-testi, Tukey testi, ANOVA testi ve korelasyon analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre geçici koruma altındaki Suriyeli ortaokul öğrencilerin okula uyum düzeyleri ile hedef dil olan Türkçeye yönelik tutumları arasında anlamlı ve pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninin, Okula Uyum Ölçeği'nin Akademik Uyum alt boyutunda kız öğrencilerin lehine anlamlı bir fark yarattığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda, Türkiye'de kalma süresinin okula uyum düzeylerini anlamlı şekilde artırdığı belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, geçici koruma altındaki öğrencilerin sosyal ve akademik uyumlarını destekleyici programların hedef dil eğitim süreçleriyle entegre edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between the school adaptation processes of Syrian secondary school students under temporary protection and their attitudes towards the target language, Turkish. The study employed the correlational survey model, which is one of the quantitative research methods. The sample of the research consists of Syrian students under temporary protection studying at the Imām Hatip Secondary School in the Accommodation Center located. The research data were collected through the“Secondary School Students' School Adaptation Scale,”developed by Kaynak and Uslu (2024), and the“Attitudes Towards Turkish as a Target Language Scale,”developed by Melanlıoğlu (2021). The collected data were analyzed using the SPSS package program. Statistical methods such as the $t$-test, Tukey test, ANOVA test, and correlation analysis, in addition to descriptive statistical analyses, were used to evaluate the relationships between the variables. According to the findings, a significant and positive moderate-level relationship was found between the school adaptation levels of Syrian secondary school students under temporary protection and their attitudes towards the target language, Turkish. The gender variable was found to create a significant difference in favor of female students in the Academic Adaptation sub-dimension of the School Adaptation Scale. Furthermore, the duration of stay in Turkey was significantly determined to increase school adaptation levels. In light of these findings, it is concluded that programs supporting the social and academic adaptation of students under temporary protection should be integrated with target language education processes.