Yüz maskesi tedavisi gören hastaların ve ebeveynlerinin dental ve genel anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Investigation of dental and general anxiety levels in patients receiving facemask therapy and their parents
- Tez No: 1018424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA BULUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Maloklüzyon-angle sınıf III, Anxiety, Malocclusion-angle class III
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüz maskesi tedavisi planlanan Sınıf III maloklüzyonlu çocuklarda ve ebeveynlerinde genel anksiyete, dental anksiyete ve ortodontik anksiyete düzeylerini tedavi öncesi dönemde değerlendirmek ve bu düzeylerin klinik ortodontik bulgularla ilişkisini incelemektir. Çalışmaya, 8-12 yaş aralığında yüz maskesi tedavisi planlanan 30 çocuk ve 30 ebeveyn dahil edilmiştir. Çocuklarda genel anksiyete Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş (ÇADÖ-Y) çocuk formu ile, dental anksiyete Çocuklarda Modifiye Dental Anksiyete Skalası-Yüzler Uyarlaması (MCDAS-f) ile, ortodontik anksiyete ise Çapa Anksiyete Skalası (ÇAS) ile değerlendirilmiştir. Ebeveynlerde çocuklarına ilişkin genel anksiyete düzeyleri ÇADÖ-Y ebeveyn formu ile, dental anksiyete Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS) ile ve ortodontik anksiyete ÇAS ile ölçülmüştür. Ayrıca negatif overjet, overbite, molar ilişki, anterior çapraz kapanış, posterior çapraz kapanış ve laterognati varlığı klinik olarak kaydedilmiştir. Çalışmada çocuklara ait ÇADÖ-Y, MCDAS-f ve ÇAS puanları arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Şiddetli negatif overjet grubunda ve anterior çapraz kapanışı bulunan çocuklarda ÇADÖ-Y skorları ile ÇAS puanları belirgin şekilde daha yüksek bulunmuştur. Buna karşılık bu gruplarda MCDAS-f puanlarında benzer düzeyde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Posterior çapraz kapanış ve laterognati de bazı ÇADÖ-Y alt boyutları ile ilişkili bulunmuş; laterognati varlığında ebeveynlerin MDAS ve ÇAS puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Çocuk ve ebeveyn ÇADÖ-Y toplam T-skorları arasında yüksek düzeyde uyum bulunması, ebeveyn değerlendirmelerinin çocuğun genel anksiyete düzeyini anlamada yararlı olabileceğini göstermiştir. Bu çalışma, yüz maskesi tedavisine başlayacak Sınıf III çocuklarda tedavi öncesi değerlendirmenin ortodontik tanı ve aparey planlamasıyla sınırlı kalmaması; çocuğun anksiyete düzeyi ve ebeveyn desteğinin de bu sürece dahil edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate general anxiety, dental anxiety and orthodontic anxiety levels in children with Class III malocclusion scheduled for facemask treatment and in their parents during the pre-treatment period, and to examine the relationship between these levels and clinical orthodontic findings. The study included 30 children aged 8-12 years who were scheduled for facemask treatment and 30 parents. In children, general anxiety was assessed using the child form of the Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS), dental anxiety using the Modified Child Dental Anxiety Scale-Faces version (MCDAS-f), and orthodontic anxiety using the Çapa Anxiety Scale (ÇAS). In parents, child-related general anxiety levels were assessed using the parent form of the RCADS, dental anxiety using the Modified Dental Anxiety Scale (MDAS), and orthodontic anxiety using the ÇAS. In addition, negative overjet, overbite, molar relationship, anterior crossbite, posterior crossbite and laterognathia were clinically recorded. Significant correlations were found between children's RCADS, MCDAS-f, and ÇAS scores. Children in the severe negative overjet group and those with anterior crossbite had markedly higher RCADS and ÇAS scores. In contrast, no similar significant difference was found in MCDAS-f scores in these groups. Posterior crossbite and laterognathia were also associated with some RCADS subscales, and parents had higher MDAS and ÇAS scores in the presence of laterognathia. The high level of agreement between child and parent total RCADS T-scores showed that parent assessments may be useful in understanding the child's general anxiety level. This study revealed that pre-treatment evaluation in Class III children who are scheduled to begin facemask treatment should not be limited to orthodontic diagnosis and appliance planning; the child's anxiety level and parental support should also be included in this process.