Büyüme-gelişim dönemindeki iskeletsel Sınıf III hastalarda konvansiyonel yüz maskesi, palatinal mini vida destekli yüz maskesi ve simfiz plak destekli intermaksiller elastik tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of conventional facemask, palatal mini-screw–supported facemask, and symphysis plate–supported intermaxillary elastic treatments in skeletal Class III patients during the growth and development period
  1. Tez No: 1018436
  2. Yazar: GÜL USLUSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET ÖZDEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İskeletsel Sınıf III Maloklüzyon, Mini Vida Destekli Yüz Maskesi Tedavisi, Simfiz Plak Destekli İntermaksiller Elastik Tedavisi, Lateral Sefalometri, Skeletal Class III malocclusion, mini screw anchored facemask, symphysis plate anchored intermaxillary elastics, lateral cephalometry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, büyüme-gelişim dönemindeki iskeletsel Sınıf III maloklüzyonlu hastalarda konvansiyonel yüz maskesi (YM), palatinal mini vida destekli yüz maskesi (MYM) ve simfiz plak destekli intermaksiller elastik (MPE) tedavilerinin iskeletsel, dentoalveoler ve yumuşak doku etkilerinin lateral sefalometrik radyografiler kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda YM, MYM ve MPE tedavisi uygulanmış iskeletsel Sınıf III hastalara ait arşiv kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 45 birey üç gruba ayrılmıştır: YM (n=15), MYM (n=15) ve MPE (n=15). Tedavi öncesi (T0) ve tedavi sonrası (T1) lateral sefalometrik radyografiler Nemoceph programı ile analiz edilerek iskeletsel, dentoalveoler ve yumuşak doku değişimleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm gruplarda sagittal parametrelerde anlamlı iyileşme gözlenmiştir. Vertikal değişimler MYM grubunda daha sınırlı bulunmuştur. Üst kesici proklinasyonu MYM grubunda daha az, alt kesici retroklinasyonu ise MPE grubunda daha düşük düzeyde izlenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmada sagittal düzelme MYM grubunda, vertikal değişimler ise YM ve MPE gruplarında daha belirgin bulunmuştur. Sonuç: Tüm tedavi protokolleri, büyüme-gelişim dönemindeki iskeletsel Sınıf III hastalarda sagittal iskeletsel ilişkinin düzeltilmesinde etkili bulunmuştur. MYM protokolü daha belirgin iskeletsel maksiller protraksiyon, daha az dentoalveoler yan etki ve daha iyi vertikal kontrol sağlarken; MPE protokolü alt keser yan etkilerini sınırlandırmış ve mandibulada daha belirgin konumsal ve rotasyonel değişiklikler oluşturmuştur. Bu nedenle tedavi planlamasında hastanın iskeletsel paterni, vertikal yön özellikleri ve olası dentoalveoler yan etkiler dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to retrospectively evaluate and compare the skeletal, dentoalveoler, and soft tissue effects of conventional facemask (FM), palatal miniscrew-supported facemask (PSFM), and symphyseal plate-supported intermaxillary elastic (SPE) treatments in growing patients with skeletal Class III malocclusion using lateral cephalometric radiographs. Materials and Methods: Archived records of skeletal Class III patients treated with FM, PSFM, and MPE at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, İnönü University were retrospectively reviewed. Forty-five patients who met the inclusion criteria were allocated into three groups: FM (n=15), PSFM (n=15), and SPE (n=15). Pretreatment (T0) and posttreatment (T1) lateral cephalometric radiographs were analyzed with Nemoceph software to assess skeletal, dentoalveoler, and soft tissue changes. Results: Significant sagittal improvement was observed in all groups. Vertical changes were less pronounced in the PSFM group. Maxillary incisor proclination was lower in the PSFM group, whereas mandibular incisor retroclination was less evident in the MPE group. Intergroup comparisons showed that sagittal improvement was greater in the PSFM group, while vertical changes were more pronounced in the FM and SPE groups. Conclusion: All protocols were effective in improving the sagittal skeletal relationship in growing patients with skeletal Class III malocclusion. PSFM provided greater skeletal maxillary protraction, fewer dentoalveoler side effects, and better vertical control, whereas SPE minimized lower incisor side effects and produced more evident positional and rotational mandibular changes. Thus skeletal pattern, vertical pattern, and potential dentoalveoler side effects should be considered during treatment planning.