Dirsek eklem limitasyonu olan bireylerde kapasitif rezistif diatermik akımla birlikte yapılan germe egzersizlerinin hareket açıklığı ve fonksiyonel iyileşme üzerine etkileri
Effects of stretching exercises combined with capacitive resistive diathermic current on range of motion and functional improvement in individuals with elbow joint limitation
- Tez No: 1018438
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SEMİN AKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: TECAR terapi, dirsek eklemi, post travmatik eklem sertliği, germe egzersizleri, eklem hareket açıklığı, TECAR therapy, elbow joint, post-traumatic joint stiffness, stretching exercises, range of motion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, dirsek ekleminde hareket kısıtlılığı bulunan bireylerde germe egzersizlerine ek olarak uygulanan kapasitif-rezistif diyatermik akımın (TECAR), eklem hareket açıklığı ve fonksiyonel iyileşme üzerindeki etkilerini incelemektir. Tek kör, prospektif ve randomize kontrollü çalışmaya, dirsek bölgesi kırıkları sonrasında en az 4 haftadır hareket kısıtlılığı bulunan 18–65 yaş aralığındaki 30 birey dâhil edildi. Katılımcılar çalışma grubu (n=15) ve kontrol grubu (n=15) olarak ikiye ayrıldı. Çalışma grubuna TECAR ile germe ve ev egzersizleri, kontrol grubuna standart fizyoterapi ile germe ve ev egzersizleri uygulandı. Tedavi 9 seans sürdü. Dirseğin eklem hareket açıklıkları gonyometreyle; fonksiyonel durum Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) ve Hastaya Spesifik Fonksiyonel Ölçek (PSFS) ölçekleriyle tedavi öncesinde ve sonrasında değerlendirildi. Veriler SPSS 26.0 programında analiz edildi. Gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi ve Mann-Whitney U testi, grup içi karşılaştırmalar için bağımlı örneklem t-testi ve Wilcoxon işaretli sıralama testi kullanıldı ve değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson korelasyon analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Tedavi öncesinde gruplar arasında klinik ve fonksiyonel ölçümler açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Tedavi sonrasında her iki grupta da anlamlı iyileşme bulunmakla birlikte (p<0,05), çalışma grubunda dirsek fleksiyon, ekstansiyon, pronasyon ve supinasyon hareket açıklığında anlamlı artış ile DASH ve PSFS skorlarındaki iyileşme kontrol grubuna göre daha yüksekti (p<0,001). TECAR ile uygulanan germe egzersizlerinin, doku esnekliğini ve lokal dolaşımı artırarak dirsek hareket açıklığı ile fonksiyonel iyileşmeyi desteklediği sonucuna varıldı. TECAR'ın egzersiz temelli rehabilitasyon programlarını destekleyen, etkili ve iyi tolere edilen yardımcı bir yöntem olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of capacitive-resistive diathermic current (TECAR), applied in addition to stretching exercises, on range of motion and functional recovery in individuals with limited range of motion in the elbow joint. Thirty individuals aged 18–65 years with at least 4 weeks of limited range of motion following elbow fractures were included in this single-blind, prospective, and randomized controlled trial. Participants were divided into a study group (n=15) and a control group (n=15). The study group received stretching and home exercises with TECAR, while the control group received stretching and home exercises with standard physiotherapy. Treatment lasted 9 sessions. Range of motion of the elbow joint was assessed using a goniometer; functional status was assessed using the Disabilities of the Hand, Shoulder and Arm Questionnaire (DASH) and the Patient-Specific Functional Scale (PSFS) before and after treatment. Data were analyzed using SPSS 26.0 software. Independent samples t-test and Mann-Whitney U test were used for intergroup comparisons, dependent samples t-test and Wilcoxon signed-rank test were used for intragroup comparisons, and Pearson correlation analysis was used to determine the relationships between variables. The statistical significance level was accepted as p<0.05. No significant differences were found between the groups in terms of clinical and functional measurements before treatment (p>0.05). Although significant improvement was observed in both groups after treatment (p<0.05), the study group showed a significant increase in elbow flexion, extension, pronation, and supination range of motion, and improvements in DASH and PSFS scores were higher than the control group (p<0.001). It was concluded that stretching exercises performed with TECAR support elbow range of motion and functional improvement by increasing tissue flexibility and local circulation. TECAR is considered to be an effective and well-tolerated adjunctive method supporting exercise-based rehabilitation programs.