Meme kanseri tanısıyla kliniğimizde tedavi edilen hastalarda tümör özellikleri ve immün-nütrisyonel indekslerin sağkalım üzerindeki etkileri
Effects of tumor characteristics and immunonutritional indices on survival in patients treated for breast cancer in our clinic
- Tez No: 1018462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT BAŞARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Radyoterapi, Tümöre ait prognostik faktörler, İmmün-nütrisyonel indeksler, Breast cancer, Radiotherapy, Tumor-related prognostic factors, Immunonutritional indices
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 720 meme kanseri hastasında klasik klinik–patolojik faktörler ile immün-nütrisyonel indekslerin (PNİ ve Sİİ) genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tasarlanan bu çalışmada, 2010–2023 yılları arasında tedavi edilen 720 hastanın klinik, patolojik, tedaviye ilişkin ve laboratuvar verileri analiz edilmiştir. OS ve PFS üzerine yaş, derece, T/N evresi, LVİ, ECE, moleküler alt tip, Ki-67, oligometastaz durumu, PNİ ve Sİİ'nin etkileri Kaplan–Meier analizleri, log-rank testi ve Cox regresyon modelleri ile değerlendirilmiştir. PNİ ve Sİİ için eşik değerler ROC analizi ile tanımlanmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, meme kanseri hastalarında sağkalımı etkileyen klasik klinik–patolojik değişkenler ile immün-nütrisyonel indeksler birlikte değerlendirildi. Yaş, tümör derecesi, T ve N evresi, moleküler alt tip, Ki-67, LVİ, ECE, oligometastaz ve genel evrenin hem OS hem PFS üzerinde belirgin etkili olduğu görüldü. İmmün-nütrisyonel indekslerden PNİ hem OS hem PFS için bağımsız bir prognostik faktör olarak öne çıkarken; Sİİ, progresyon riskiyle bağımsız olarak ilişkili bulundu. Kaplan–Meier ve ROC analizleri bu indekslerin sağkalımı ayırt etmede anlamlı katkı sunduğunu gösterdi. Sonuç: Bu çalışma, meme kanserinde sağkalımı belirleyen temel klinik–patolojik değişkenlerin güçlü etkisini doğrularken, PNİ ve Sİİ'nin ek prognostik değer sağlayan kolay uygulanabilir biyobelirteçler olduğunu göstermiştir. PNİ'nin hem OS hem PFS için, Sİİ'nin ise özellikle PFS için bağımsız etkisi, bu indekslerin başlangıç değerlendirmesine entegre edilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of classical clinicopathological factors and immunonutritional indices (PNI and SII) on overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) in 720 patients with breast cancer. Materials and Methods: İn this retrospective study, clinical, pathological, treatment-related, and laboratory data of 720 patients treated between 2010 and 2023 were analyzed. The effects of age, tumor grade, T/N stage, LVI, ECE, molecular subtype, Ki-67, oligometastatic status, PNI, and SII on OS and PFS were assessed using Kaplan–Meier analysis, log-rank tests, and Cox regression models. Cut-off values for PNI and SII were determined using ROC analysis. Results: Both classical clinicopathological variables and immunonutritional indices were found to influence survival outcomes in breast cancer. Age, tumor grade, T and N stage, molecular subtype, Ki-67, LVI, ECE, oligometastasis, and overall stage were significantly associated with OS and PFS. Among the immunonutritional indices, PNI emerged as an independent prognostic factor for both OS and PFS, whereas SII was independently associated with progression risk. Kaplan–Meier and ROC analyses demonstrated that these indices provided meaningful discriminatory value for survival outcomes. Conclusion: This study confirms the strong prognostic impact of established clinicopathological factors in breast cancer while demonstrating that PNI and SII serve as easily applicable biomarkers with additional prognostic value. The independent effects of PNI on both OS and PFS, and of SII particularly on PFS, suggest that these indices may be integrated into baseline risk assessment in clinical practice.