Farklı dozlarda tüketilen kafeinli kahvenin maksimal kuvvet performansı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of caffeinated coffee consumed at different doses on maximal strength performance
  1. Tez No: 1018461
  2. Yazar: YAŞAR HAKAN KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Direnç Egzersizi, Kafein, Maksimal Kuvvet, Caffeine, Maximal Strength, Resistance Exercise
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2 miligram/kg (mg/kg) ve 4 mg/kg dozlarında tüketilen kafeinli kahvenin alt ve üst vücut maksimal kuvvet performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklem grubu, 18-35 yaş aralığında, en az 1 yıllık direnç antrenmanı geçmişine sahip ve son 3 aydır düzenli direnç egzersizi yapan sağlıklı 15 erkek bireyden oluşmuştur. Örneklem büyüklüğünü belirlemek için G*Power 3.1.9.7 programından yararlanılmıştır. Programa anlamlılık düzeyi 0,05; istatiksel güç düzeyi 0,90 değerleri girildiğinde gerekli örneklem büyüklüğünün 15 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma; plasebo kontrollü, tek kör, karşılıklı dengeli, randomize ve çapraz desenli (cross-over) deneysel bir model olarak tasarlanmıştır. Etkileşim veya artık etki oluşumunu önlemek amacıyla her test uygulaması arasında en az 48-72 saatlik“washout”süresi bırakılmıştır. Kafein uygulaması için granül formda Nescafe Gold kullanılmıştır. Plasebo koşulunda ise aynı markanın kafeinsiz versiyonu tercih edilmiştir. Katılımcılara testlerden bir gün önce; yorucu fiziksel aktivite yapmamaları, kafein tüketmemeleri ve gece açlığı sonrası gelmeleri bildirilmiştir. Tüm testler sabah 08:00-10.00 saatleri arasında ve dinamik ısınma sonrasında gerçekleştirilmiştir. Kahvelerin testlerden 60 dk önce tüketilmesi sağlanmış olup, üst vücut maksimal kuvvet ölçümü için bench press, alt vücut maksimal kuvvet ölçümü için smith machine squat testleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 paket programından yararlanılmış, tüm istatistiksel değerlendirmelerde anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Normallik dağılımı Shapiro-Wilk ve Skewness-Kurtosis ile incelenmiştir. Verilerin normal dağıldığı görülmüştür. Küresellik koşulu için Mauchly testinden faydalanılmıştır. Aynı katılımcı grubuna 3 farklı zamanda ölçüm yapıldığı için Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi (Repeated Measures ANOVA) yöntemi uygulanmıştır. Fark anlamlı olduğunda gruplar arası ikili karşılaştırmalar için LSD testi kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulgularına göre; plaseboya kıyasla 2 mg/kg dozunda tüketilen kafeinin alt ve üst vücut maksimal kuvvet performansını artırma yönünde bir eğilim gösterdiği, ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmadığı görülmüştür (p>0,05). Diğer yandan, 4 mg/kg dozunda tüketilen kafeinin hem plaebo hem de 2mg/kg dozu ile karşılaştırıldığında alt ve üst vücut maksimal kuvvet performansında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of 2 mg/kg and 4 mg/kg doses of caffeined coffee ingestion on upper and lower body maximal strength performance. Sample size of the research consisted of healthy male individuals aged 18-35 years, with at least 1 years of resistance training experience and regular resistance exercise routine for the last 3 months. G*Power 3.1.9.7 was used to determine the sample size. When an alpha significance level of 0,05 and a statical power 0,90 were entired into the software, it was concluded that the requried sample size was 15. This study was design as a placebo controlled, single-blind, counterbalanced, randomized, cross-over experimental design. A minumum 48-72 hour washout period was left between the testing sessions. For caffeine application, Nescafe Gold was used in granule form. In plasebo condition, the same work decaffeinated version is prefered. Participants were instructed to avoid strenuous physical activity and caffeine consumption, and to fast overnight prior to the testing day. All tests were performed between 8.00 and 10.00 am after warm up. The coffee was consumed before 60 minutes, for upper body maximal strenght measurement bench press, for lower body maximal strenght measurement Smith machine squat tests were used. Data analysis was performed using the SPSS version 25 pocket program, and the significance level for all statistical evaluations was set at p<0,05. The normality test was analyzed using the Shapiro-Wilk and Skewness-Kurtosis. It was observed that data were normally distributed. For the sphericity condition Mauchly's test was made use of. For the same group was measured in 3 different condition Repeated Measure ANOVA was used. To determine the difference between practise conditions pairwise comparisons LSD was assessed. Based on findings of this study, it was observed that caffeine consumed at a dose of 2 mg/kg showed a tendency to increase lower and upper body maximal strength performance compared to placebo; howewer, this increase didn't reach a statistically significant level (p>0,05). On the other hand, it was determined that caffeine consumed at a dose of 4 mg/kg showed a statistically significant increase lower and upper body maximal strength performance when compared to both placebo and the 2 mg/kg dose (p<0,05).