Tek renkli kompozitlerde tabakalama konfigürasyonunun renk ve translüsentlik algısı üzerine etkisi
Effect of layering configuration on color and translucency perception in monochromatic composites
  1. Tez No: 1018473
  2. Yazar: GÜL HAZAL EVREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA UZER ÇELİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: tek renkli kompozit rezin, tabakalama, renk farkı, translüsentlik, one-shade composite resin, layering, color difference, translucency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı tek renkli kompozit rezinlerin farklı tabakalama konfigürasyonlarında uygulanmasının renk ve translüsentlik algısı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada farklı tabakalama yöntemlerini değerlendirmek amacıyla 5 farklı tek renkli kompozit rezin (Charisma Bulk Flow One, Charisma Diamond One, Transcend, Omnichroma, Omnichroma Bulk Flow) 1 mm kalınlıkta ve 10 mm çapta, toplam 117 örnek hazırlandı. Her bir çalışma grubundan mine tabakası oluşturmak için 12, dentin tabakası oluşturmak için ise 9 örnek oluşturuldu. Bu örnekler kendi aralarında 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu olarak geleneksel kompozitin mine, body ve dentin grupları kullanıldı. Çalışma grubu için hazırlanan örnekler, 6 farklı konfigürasyon eşliğinde (EEEE, EDEE, EDDE, EDDD, EEDD, EEED) tabakalandı. Örnekler 37 0 C'de 24 saat bekletildikten sonra farklı konfigürasyonlarda sıralanıp CIELAB koordinatları dental spektrofotmetre cihazı ile (SpectroShade) siyah ve beyaz arka planlar kullanılarak ölçüldü. Elde edilen L*a*b* değerleri ΔE00, CIEDE2000 ve TPcomparative formüllerine yerleştirilerek ΔL, Δa, Δb, ΔE00, TP ve TPcomparative değerleri hesaplandı. Her bir kompozit rezin içindeki ve aynı konfigürasyondaki kompozit rezin grupları arasındaki tüm karşılaştırmalarda iki yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalar ise Bonferroni testi ile incelendi. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmada, hem tabakalama konfigürasyonunun hem de kompozit rezin tipinin renk farkı (ΔE₀₀) üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur (p<0,001). Bazı tek renkli kompozitler, belirli konfigürasyonlarda daha yüksek renk farkı gösterirken, diğerleri daha az renk farkı sonuçları vermiştir. Translüsentlik (TP ve TPcomp) açısından, tabakalama konfigürasyonlarının belirleyici bir faktör olduğu, ancak kompozit tipleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı gözlemlenmiştir (p>0,05). Sonuç: Tek renkli kompozit rezinlerin optik başarısı yalnızca materyal seçimiyle değil, tabakalama stratejisi ile doğrudan ilişkilidir. Estetik başarının artırılması için, hem kompozit rezin seçimi hem de tabakalama konfigürasyonu dikkatle belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of applying different one-shade composite resins in various layering configurations on color and translucency perception. Methods: In this study, to evaluate different layering techniques, five different one-shade composite resins (Charisma Bulk Flow One, Charisma Diamond One, Transcend, Omnichroma, and Omnichroma Bulk Flow) were used to prepare a total of 117 specimens, each with a thickness of 1 mm and a diameter of 10 mm. For each study group, 12 specimens were used to form the enamel layer, while 9 specimens were used to form the dentin layer. These specimens were divided into three groups. Traditional composite resin enamel, body, and dentin groups were used as the control group. The specimens prepared for the study group were layered using six different configurations (EEEE, EDEE, EDDE, EDDD, EEDD, EEED). After being stored at 37°C for 24 hours, the specimens were arranged in different configurations, and their CIELAB coordinates were measured using a dental spectrophotometer (SpectroShade) against black and white backgrounds. The obtained Lab* values were used to calculate ΔE₀₀, CIEDE2000, TP, and TPcomparative values. A two-way ANOVA was used for all comparisons within the same composite resin and among different composite resin groups within the same configuration. Bonferroni test was applied for multiple comparisons, and the significance level was set at 0.05. Results: The study found that both layering configuration and composite resin type had a significant effect on color difference (ΔE₀₀) (p<0.001). Some one-shade composites exhibited higher color differences in certain configurations, whereas others showed lower color variations. Regarding translucency (TP and TPcomp), it was observed that layering configurations were a determining factor, but there was no significant difference among composite resin types (p>0.05). Conclusion: The optical performance of one-shade composite resins is not solely dependent on material selection but is also directly related to layering strategy. To enhance aesthetic success, both composite resin selection and layering configuration should be carefully planned.