İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölge'lerinde yetiştirilen mercimekte (Lens culinaris L.) patojen Fusarium Spp.'nin hastalık yaygınlığı, virülenslik seviyelerinin belirlenmesi ve çeşit reaksiyonları
Determination of disease prevalence, virulence levels, and cultivar reactions of pathogenic Fusarium Spp. in lentil (Lens culinaris L.) grown in the Central Anatolia and Southeastern Anatolia Regions
- Tez No: 1018505
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN CAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA NUR KAFADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki hastalıkları, Bitki patolojisi, Fungal hastalıklar, Kültür bitkileri, Tarla bitkileri, Plant diseases, Phytopathology, Crop plants, Field crops
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yetiştirilen mercimekte (Lens culinaris L.) Fusarium spp. patojenlerinin hastalık yaygınlığı, virülenslik düzeyleri ve farklı mercimek genotiplerinin hastalığa karşı reaksiyonlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Arazi çalışmaları 2023 yetiştirme sezonunda mercimek üretiminin yoğun olduğu illerde gerçekleştirilmiş, solgunluk ve kök çürüklüğü belirtileri gösteren bitkilerden örnekler alınmıştır. Hastalıklı bitkilerden elde edilen izolatlar morfolojik özelliklerine göre tanımlanmış ve kontrollü sera koşullarında patojenisite testleri yapılmıştır. Fusarium oxysporum f. sp. lentis ile yürütülen reaksiyon denemelerinde mercimek genotipleri hastalık şiddetine göre sınıflandırılmıştır. Bulgular, bölgede Fusarium spp.'nin yaygın olduğunu ve izolatlar arasında virülenslik bakımından belirgin farklılıklar bulunduğunu ortaya koymuştur. Genotipler arasında dayanıklı, toleranslı ve hassas reaksiyonlar saptanmış olup, dayanıklı genotiplerin ıslah çalışmalarında önemli genetik kaynaklar sunabileceği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, mercimekte Fusarium kaynaklı hastalıkların sürdürülebilir yönetimine ve dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the disease prevalence, virulence levels and cultivar reactions of Fusarium spp. associated with lentil (Lens culinaris L.) cultivation in the Central Anatolia and Southeastern Anatolia Regions of Türkiye. Comprehensive field surveys were conducted during the 2023 growing season in major lentil-producing provinces, and symptomatic plants exhibiting wilting and root rot symptoms were collected. Fusarium isolates were obtained from infected root and stem tissues and identified using morphological characteristics. Pathogenicity and virulence tests were performed under controlled greenhouse conditions. In addition, lentil genotypes were evaluated for their reactions to Fusarium oxysporum f. sp. lentis, and disease severity was assessed using standard scoring scales. The results revealed a high prevalence of Fusarium spp. in surveyed areas, with significant variation in virulence among isolates. Lentil genotypes exhibited a wide range of reactions, from resistant to highly susceptible. The identification of resistant and tolerant genotypes provides valuable genetic resources for breeding programs and contributes to the development of sustainable disease management strategies for lentil production in Türkiye.