Eresus cinnabarinus (Olivier, 1789)'da (Ordo:Araneae) fenoloji
Pheonology of Eresus cinnabarinus (Olivier, 1789)'da (Ordo:Araneae)
- Tez No: 154705
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL VAROL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Örümcekler, Eresidae, Fenoloji, Spiders, Eresidae, Pheonology u
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Öz Eresus cinnabarinus (Olivier, 1789)'DA (ORDO: ARANEAE) FENOLOJİ KESMEZOĞLU, Selda Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yard.Doç.Dr. Muhammed İsmail VAROL Eylül 2004, 66 sayfa Bu çalışmada, Eresus cinnabarinus (Olivier, 1789) 'un yumurta bırakma, yumurtadan çıkış ve erginleşme dönemleri çalışılmıştır. Palearktik bir örnek olan Eresus cinnabarinus'un zehir bezi diğer örümceklerle kıyaslandığında oldukça büyüktür ve insanlar için tehlikeli özelliktedir. Avrupa, Kafkasya ve Mezopotamya'dan kayıtlar verilmiş olan bu türün geniş bir yayılış alam vardır. Ülkemizde Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yayılış göstermektedir. Eresus cinnabarinus hayvan yetiştirme odasında ve özel bir kafeste (vivaryum) incelenmiştir. Dişinin 21.06.2003 tarihinde kokon bıraktığı ve 18.08.2003 tarihinde de açılarak yavru çıkışlarının olduğu gözlenmiştir. Denemelerde Eresus cinnabarinus' 'un yumurta bırakma haziran ikinci yarısında, yumurtadan çıkış ise ağustosun ikinci yarısında gerçekleştiği anlaşılmaktadır Böylece yumurtada gelişimin iki ay sürdüğü, takip eden senede şubat-mart döneminde erginleştiği ve hayatının son evresinde kendini kokona hapsederek çıkacak olan yavrulara hazır besin temin ettiği anlaşılmıştır. Toplam 382 yavru elde edilmiş ve yavrulara yine labaratuar ortamında yetiştirilen Drosophila sp. besin olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Eresus cinnabarinm (Olivier, 1789)'DA (ORDO: ARANEAE) FENOLOJİ KESMEZO?LU, Selda M.S.c. in Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Muhammed Ismail VAROL Eylül 2004, 66 sayfa In this work, bringing out eggs, hatching out eggs, maturing periods of Eresus cinnabarinm were worked. Eresus cinnabarinus is a model of Palearctic and it' s poison gland is big and dangerous for people when compared with other spiders. This species has a large distribution area that is registrated from Europe, Caucasicus and Mezopotamya. In our country, Eresus cinnabarinus shows distribution in Southeast Anatolia, East Anatolia, the Mediterranean and Central Anatolia. Eresus cinnabarinus is observed in a special cage (vivarium) in the room of raising animals. It is observed that the female Eresus cinnabarinus brought out a coccon at 21.06.2003, the coccon hatched at 18.08.2003 and the spiderlings hatched out the coccon. It was observed that the bringing out the eggs period of E. cinnabarinus was half of the June. It was determined that the spiderlings hatched out of coccon in the second half of the August so the embriyology of E. cinnabarinus lasted two months, and they matured in February -April of the later year. It was established that the female Eresus prepared the nutriment for spiderlings by imprisoning itself in coccon at the end of its life span. Three hundred and eighty two spiderlings hatched out of coccon and the spiderlings were fed by Drosophila sp. which was grown in vitro.