ERİŞKİN ASTIM HASTALARINDA YÜZ YÜZE VE TELEREHABİLİTASYONLA UYGULANAN SPİNAL STABİLİZASYONEGZERSİZLERİNİN SOLUNUM FONKSİYONLARI VE FONKSİYONEL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİNLİĞİNİNKARŞILAŞTIRILMASI
COMPARISON OF THE EFFECTIVENESS OF FACE-TO-FACE AND TELE-REHABILITATION SPINAL STABILIZATION EXERCISES ON RESPIRATORY FUNCTIONS AND FUNCTIONAL PARAMETERS IN ADULT ASTHMA PATIENTS
- Tez No: 1018511
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR NAZ GÜRŞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Astım, egzersiz, kor stabilizasyon, solunum, telerehabilitasyon, Kor egzersiz programı, Lomber stabilizasyon, Pulmoner rehabilitasyon, Asthma, exercise, core stabilization, respiration, telerehabilitation, Core exercise program, Lumbar stabilization, Pulmonary rehabilitation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erişkin astım hastalarında spinal stabilizasyon egzersizlerinin solunum fonksiyonları ve fonksiyonel kapasite üzerinde olumlu etkileri bildirilmiştir. Ancak bu egzersizlerin telerehabilitasyon yoluyla uygulanmasının etkinliği henüz araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, erişkin astım hastalarında yüz yüze ve telerehabilitasyon yoluyla uygulanan spinal stabilizasyon egzersizlerinin solunum fonksiyonları ve fonksiyonel parametreler üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırmaya 30 erişkin astım hastası (ortalama yaş: 42,05± 12,2 yıl) dahil edilmiştir. Randomizasyon sonrasında hastalar yüz yüze rehabilitasyon grubu (ortalama yaş: 42,2 ±11,4 yıl) ve telerehabilitasyon grubu (ortalama yaş: 41,9 ± 14,9 yıl) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her iki gruba da 2 gün/ 6 hafta boyunca aynı spinal stabilizasyon egzersiz programı uygulanmıştır. Hastaların demografik ve klinik bilgileri kaydedilmiş, fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu ile sorgulanmıştır. Müdahale öncesi ve sonrasında; solunum parametreleri solunum fonksiyon testi ile, dispne Modifiye Medical Research Council (mMRC) Dispne Skalası ile, hastalık kontrolü Astım Kontrol Testi ile, fonksiyonel kapasite Altı Dakika Yürüme Testi ile, alt ekstremite fiziksel performansı Kısa Fiziksel Performans Bataryası ile, denge ve fonksiyonel mobilite Zamanlı Kalk ve Yürü Testi ile, gövde stabilizasyonu McGill Kor Endurans Testleri ile, yaşam kalitesi Astım Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Kısa Form-36 ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplar demografik ve klinik özellikler açısından benzer bulunmuştur (p>0,05). Eğitim sonrası telerehabilitasyon ve yüz yüze rehabilitasyon gruplarında astım kontrol testi, dispne, egzersiz kapasitesi, denge, fiziksel performans, gövde endurans, astıma özgü yaşam kalitesi ve genel sağlık yaşam kalitesi parametreleri iyileşme göstermiştir (p<0,05). Her iki grupta da solunum fonksiyonları açısından bir değişim gözlemlenmemiştir (p>0,05). Gruplar arası karşılaştırmada, tüm sonuç ölçütlerinde elde edilen kazanımların iki grup arasında benzer olduğu saptanmıştır (p>0,05). Sonuçlar: Erişkin astım hastalarında spinal stabilizasyon egzersizlerinin telerehabilitasyon yoluyla uygulanması, yüz yüze uygulama ile benzer düzeyde klinik ve fonksiyonel iyileşme sağlamıştır. Telerehabilitasyon, bu hasta grubunda spinal stabilizasyon egzersizlerinin uygulanmasında uygulanabilir bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Spinal stabilization exercises have been reported to improve respiratory function and functional capacity in adults with asthma. However, the effectiveness of delivering these exercises through telerehabilitation has not yet been investigated. This study aimed to compare the effects of face-to-face and telerehabilitation-based spinal stabilization exercises on respiratory and functional parameters in adults with asthma. Methods: Thirty adults with asthma (mean age: 42.05 ± 12.2 years) were included in the study. Following randomization, participants were allocated to either a face-to-face rehabilitation group (mean age: 42,05± 12,2 years) or a telerehabilitation group (mean age: 41,9 ± 14,9 years). Both groups received the same spinal stabilization exercise program for 2 days/week for 6 weeks. Demographic and clinical characteristics were recorded, and physical activity levels were assessed using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form. Before and after the intervention, respiratory function was assessed by pulmonary function testing; dyspnea using the Modified Medical Research Council (mMRC) Dyspnea Scale; asthma control using the Asthma Control Test; functional capacity using the Six-Minute Walk Test; lower extremity physical performance using the Short Physical Performance Battery; balance and functional mobility using the Timed Up and Go Test; trunk stabilization using the McGill Core Endurance Tests; and quality of life using the Asthma Quality of Life Questionnaire and the Short Form-36. Results: The groups were comparable in terms of demographic and clinical characteristics (p > 0.05). Following the intervention, significant improvements were observed in both the telerehabilitation and face-to-face rehabilitation groups in asthma control, dyspnea, exercise capacity, balance, physical performance, trunk endurance, asthma-specific quality of life, and general health-related quality of life (p < 0.05). No significant changes were observed in pulmonary function in either group (p > 0.05). Between-group comparisons revealed that improvements in all outcome measures were comparable between the two groups (p > 0.05). Conclusions: Delivering spinal stabilization exercises through telerehabilitation resulted in clinical and functional improvements comparable to those achieved with face-to-face rehabilitation in adults with asthma. Telerehabilitation may be considered a feasible approach for delivering spinal stabilization exercises in this patient population.