Analysis of single-tooth implant applications performed without surgical guides using machine learning
Cerrahi kılavuz kullanılmadan gerçekleştirilen tek diş implant uygulamalarının makine öğrenimi kullanılarak analizi
  1. Tez No: 1018510
  2. Yazar: NEVRA AVLANMAZ AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ULUSAM SEÇKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Makine öğrenmesi, Dental implants, Machine learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, diş hekimliğindeki tek diş implant uygulamalarını hedefleyerek; cerrahi doğruluğu artırmak için kullanılan ancak yüksek maliyet, uzun hazırlık süreleri ve kısıtlı cerrahi görüş alanı gibi operasyonel dezavantajlara sahip fiziksel cerrahi kılavuzlara veriye dayalı bir alternatif geliştirmeyi amaçlamıştır. Çalışma kapsamı, serbest el yöntemiyle uygulanan tek diş implant vakaları ile sınırlandırılmıştır. Bu doğrultuda, rehber plak kullanılmaksızın tek diş implant uygulaması gerçekleştirilen 108 hastaya ait radyolojik görüntü kullanılmıştır. Görüntüler, öznitelik çıkarımı tekniği ile sayısallaştırılarak makine öğrenmesi algoritmaları için modellenmiştir. Modelin geçerliliği 10-Katlı Çapraz Doğrulama yöntemiyle sağlanmıştır. Veriler AdaBoost, k-NN, Lojistik Regresyon, Gradient Boosting, Karar Ağacı (Decision Tree), Random Forest ve Destek Vektör Makineleri (SVM) algoritmaları ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, makine öğrenmesi algoritmalarının cerrahi yerleşim başarısını öngörmede klinisyenin sezgisel kararlarıyla yüksek oranda uyum gösterdiğini görülmüştür. Bu bağlamda, zaman ve maliyet israfına yol açan fiziksel aparatlara gerek kalmaksızın, insan hatasını minimize eden ve klinik iş akışını optimize eden dijital bir Klinik Karar Destek Sistemi kurgulanabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a data-driven alternative to physical surgical guides, which are used to enhance surgical accuracy but possess operational disadvantages such as high costs, prolonged preparation times, and restricted surgical field of view, specifically for the single-tooth implant application process in dentistry. The scope of the study was limited to single-tooth implant cases performed using the free-hand method. Accordingly, radiological images of 108 patients who underwent single-tooth implant placement without the use of surgical guides were utilized. The images were digitized using the feature extraction (image embedding) technique and modeled for machine learning algorithms. The validity of the model was ensured using the 10-Fold Cross-Validation method. The data were analyzed using AdaBoost, k-NN, Logistic Regression, Gradient Boosting, Decision Tree, Random Forest, and Support Vector Machine (SVM) algorithms. As a result of the study, it was observed that machine learning algorithms demonstrated a high degree of alignment with the clinician's intuitive decisions in predicting the placement success of implants applied via the free-hand method. In this context, it was concluded that a digital Clinical Decision Support System could be established to minimize human error and optimize the clinical workflow, eliminating the need for physical surgical guide apparatuses that entail time and cost disadvantages.