Markov zinciri monte carlo yöntemi kullanılarak kentsel otobüs sürüş çevrimlerinin geliştirilmesi
Development of urban bus driving cycles using the markov chain monte carlo method
- Tez No: 1018538
- Danışmanlar: PROF. DR. ORKUN ÖZENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Automotive Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır taşıtlar, Egzoz emisyonları, Yakıt tüketimi, Heavy vehicles, Exhaust emissions, Fuel consumption
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, küresel ölçekte ulaşım sektörünün enerji tüketimi ve emisyon sorunlarının artması ile ağır vasıta tipi taşıtların yakıt kullanımları ve yakıt emisyonlarının en doğru şekilde simülasyon ortamında analiz edilebilmesi için gerçek sürüş verilerine dayanan Markov zinciri Monte Carlo metodu ile bölgesel yol topoğrafyasını ve trafik durumunu ortalama hız ve eğim profillerine bağlı olarak bölgenin kendine özgü sürüş karakteristiğini yansıtmayı hedefleyen bir sürüş çevrimi oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a driving cycle based on real-world driving data using the Markov chain Monte Carlo method, in order to reflect the region-specific driving characteristics of heavy-duty vehicles according to average speed and road gradient profiles, while considering regional road topography and traffic conditions. The goal is to enable the most accurate simulation-based analysis of fuel consumption and fuel emissions of heavy-duty vehicles, in response to the increasing energy consumption and emission problems of the global transportation sector.