Biyoaktif bileşenlerle zenginleştirilmiş sporcu içeceği geliştirilmesi üzerine bir araştırma
An investigation into the development of a sports beverage enriched with bioactive compounds
- Tez No: 1018605
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEVFİK KOÇAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA EDA ARPA ZEMZEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Aronya, Karadut, Sporcu içeceği, Fonksiyonel içecek, Dengeli beslenme, Aronia, Black mulberry, Sports drink, Functional beverage, Balanced nutrition
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı oranlarda aronya ve karadut kullanılarak protein (whey protein) tozu ilaveli fonksiyonel bir sporcu içeceği prototipi geliştirilmesini ve yanıt yüzey yöntemi ile fizikokimyasal, antioksidan ve duyusal özellikler açısından optimum formülasyonun belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle formülasyonun oluşturulması adına yanıt yüzey yöntemi kullanılarak deneysel tasarım yoluyla farklı karadut ve aronya oranları belirlenmiştir. Protein tozu (5 g) ve su (100 mL) miktarı sabit tutularak aronya ve karadut oranları birbirinden farklı 17 adet formülasyon belirlenmiştir ve formülasyonlar blender yardımıyla hazırlanmıştır. Hazırlanan bu içeceklere optimizasyon koşullarında yanıtlar ve hedef değerler belirlenmiştir. Optimizasyonda renk (3,8), tat (3,81), genel beğeni (3,7) ve FRAP (6275,32) değerlerinin maksimize edilerek; L* (27,4) ve a* (5,99) değerlerinin ise hedef aralıkta tutulmuştur. Optimizasyon sonrası nihai ürün 30 gram karadut ve 10 gram aronya içeren formülasyon olmuştur. Nihai ürüne suda çözünür kuru madde (SÇKM), pH analizi, titrasyon asitliği, mineral madde analizi, enerji ve besin öğeleri analizi, duyusal analiz uygulanmıştır. Üretilen sporcu içeceği fizikokimyasal ve duyusal analiz yönünden kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Ancak ürünün sporcu performansı, hidrasyon, toparlanma ve raf ömrü üzerindeki etkilerinin değerlendirilebilmesi için ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a functional sports beverage prototype enriched with whey protein and formulated with different proportions of Aronia melanocarpa and black mulberry (Morus nigra), and to determine the optimum formulation in terms of physicochemical, antioxidant, and sensory properties using Response Surface Methodology (RSM). Initially, an experimental design based on RSM was employed to establish the formulation. A total of 17 different formulations containing varying proportions of aronia and blackberry were prepared, while the amounts of whey protein (5 g) and water (100 mL) were kept constant. The beverage formulations were blended until a homogeneous mixture was obtained. Response variables and target values were determined under the optimization conditions. During the optimization process, the sensory attributes of color (3.80), taste (3.81), overall acceptability (3.70), and ferric reducing antioxidant power (FRAP) value (6275.32) were maximized, whereas the color parameters L* (27.4) and a* (5.99) were maintained within the target range. According to the optimization results, the final formulation consisted of 30 g of black mulberry (Morus nigra) and 10 g of aronia (Aronia melanocarpa). The optimized beverage was further analyzed for total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity, mineral content, energy and nutrient composition, and sensory properties. The developed sports beverage was found to be acceptable in terms of both physicochemical and sensory characteristics. However, further studies are required to evaluate its effects on athletic performance, hydration, recovery, and shelf life.