Normal doğum yapan kadınlarda maternal bağlanmanın belirleyicileri: Sosyodemografik, obstetrik özellikler ve saygılı annelik bakımı algısı
Determinants of maternal bonding in women with vaginal birth: Sociodemographic and obstetric characteristics and perceptions of respectful maternity care
  1. Tez No: 1018619
  2. Yazar: ÖZGE DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum travması, Ebelik, Trauma of birth, Midwifery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, normal doğum yapan kadınlarda maternal bağlanmanın belirleyicilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada özellikle kadınlarındoğumsürecinde aldıkları saygılı annelik bakımına ilişkin algılarının maternal bağlanmaüzerindeki etkisi değerlendirilmiş, ayrıca maternal bağlanma ve saygılı annelik bakımı algısının çeşitli sosyodemografik ve obstetrik özelliklere göre farklılık gösteripgöstermediği araştırılmıştır. Araştırma, kesitsel-korelasyonel tanımlayıcı tasarımdayürütülmüş ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde normal vajinal doğumyapan 372 postpartum anne ile tamamlanmıştır. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Kadınların Saygılı Annelik Bakımı Algısı Ölçeği ve Maternal BağlanmaÖlçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Spearman korelasyon analizi ile basit veçokludoğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Katılımcıların Saygılı Annelik Bakımı Algısı Ölçeği toplam puan ortalaması 71,56±9,63, Maternal Bağlanma Ölçeği puanortalaması ise 100,52±4,59 olarak belirlenmiştir. Saygılı annelik bakımı algısı ilematernal bağlanma arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,401; p<0,001). Regresyon analizi sonuçları, saygılı annelikbakımı algısının maternal bağlanmanın anlamlı bir yordayıcısı olduğunu ve maternal bağlanmadaki varyansın %12'sini açıkladığını göstermiştir. Saygılı annelik bakımı algısının eğitim düzeyi, gebelik sayısı ve doğum sayısına göre anlamlı farklılıkgösterdiği; maternal bağlanma düzeyinin ise eğitim düzeyi ve gelir durumunagörefarklılaştığı belirlenmiştir. Bulgular, doğum sürecinde kadınların saygılı, destekleyici vekadın merkezli bakım almalarının anne-bebek bağını güçlendirebileceğini ortayakoymaktadır. Bu nedenle doğum hizmetlerinde saygılı annelik bakımı ilkelerininyaygınlaştırılması, anne ve bebek sağlığının geliştirilmesine katkı sağlayabilecek önemli bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the determinants of maternal bondingamongwomen who had a vaginal birth. Particular attention was given to the ef ect of women'sperceptions of respectful maternity care on maternal bonding, while potential dif erences in maternal bonding and respectful maternity care perceptions accordingtoselected sociodemographic and obstetric characteristics were also examined. Thestudyemployed a cross-sectional correlational design and was carried out with372postpartum mothers who had a vaginal birth at Adana City Training and ResearchHospital. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Respectful Maternity Care Perception Scale, and the Maternal Bonding Scale. Descriptivestatistics, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis H test, Spearman correlation analysis, and simple and multiple linear regression analyses were used for data analysis. Themean score of the Respectful Maternity Care Perception Scale was 71.56±9.63, whilethe mean Maternal Bonding Scale score was 100.52±4.59. A positive, moderate, andstatistically significant relationship was identified between perceptions of respectful maternity care and maternal bonding (r=0.401, p<0.001). Regression analysesdemonstrated that respectful maternity care perception was a significant predictorof maternal bonding and explained 12% of the variance in maternal bondingscores. Perceptions of respectful maternity care dif ered significantly according to educational level, number of pregnancies, and number of births, whereas maternal bondingdif eredaccording to educational level and income status. The findings indicate that womenwhoperceive their maternity care as respectful, supportive, and woman-centeredtendtoreport stronger maternal bonding. Promoting respectful maternity care practicesinchildbirth services may therefore contribute to strengthening the mother–infant relationship and improving maternal and neonatal well-being. Respectful maternitycare should be considered a fundamental component of quality maternity services andan important strategy for enhancing maternal and infant health outcomes.