Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik ilgi düzeyleri ile değer yönelimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between middle school students' interest levels in physical education and sport course and their value orientations
  1. Tez No: 1018620
  2. Yazar: ADEM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Değer yönelimi, Duyuşsal gelişim, Eğitim bilimleri, Ortaokul öğrencileri, Spor, Spor eğitimi, Physical education and training, Value Orientation, Affective development, Educational science, Secondary school students, Sports, Sport education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin BES dersine yönelik ilgi düzeyleri ile değer yönelimleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma evrenini, 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılında Osmaniye ili merkez ilçesinde bulunan toplam 42 ortaokuldaki 18.618 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya dahil edilen resmî ortaokullarda eğitim gören 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin toplam sayısı ise 8.727'dir. Araştırmanın örneklemini evrenden tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilen 1.742 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama sürecinde ortaokul öğrencilerine“Kişisel Bilgi Formu”,“Beden Eğitimi ve Spor Dersine İlgi Ölçeği”ve“Beden Eğitimi Dersi Öğrenci Değer Yönelimi Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde dağılımları, aritmetik ortalama, standart sapma değerlerini hesaplayan betimleyici istatistiklerden, normallik değerlendirmesi çarpıklık ve basıklık analizi ile incelenmiş ve verilerin normal dağıldığı tespit edilerek iki grup içeren değişkenler (cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü, lisans durumu) için bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup içeren değişkenler (spor yapma sıklığı, spor yapan aile üyesi, aile tutumu) için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmış, Levene testi sonrasında Tukey HSD, Games-Howell Post-Hoc testleri kullanılmış, ilişkinin belirlenmesi amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin BES dersine yönelik ilgi düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği, 7. sınıf öğrencilerinin ilgi düzeylerinin, 8. sınıf öğrencilerine kıyasla daha yüksek olduğu, ortaokul öğrencilerinin ilgi düzeylerinin, imam hatip ortaokulu öğrencilerine kıyasla daha yüksek olduğu, öğrencilerin ilgi düzeylerinin, spor yapan aile üyesinin varlığına göre anlamlı bir farklılık göstermediği, spor yapma sıklığı arttıkça öğrencilerin ilgi düzeylerinin arttığı, lisanslı sporcuların lisanssız öğrencilere kıyasla ilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu, ailenin spor yapma konusundaki tutumunun öğrencilerin ilgi düzeyleri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin BES dersine yönelik değer yönelimleri incelendiğinde, cinsiyet değişkeninin değer yönelimi toplam puanları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmadığı, ancak duyarlı olma boyutunda kadın öğrenciler lehine farklılaşma olduğu, sınıf düzeyi arttıkça öğrencilerin değer yönelimlerinin belirli ölçüde azaldığı, öğrencilerin değer yönelimlerinin okul türünden bağımsız olarak benzer düzeylerde olduğu, öğrencilerin değer yönelimlerinin spor yapan bir aile üyesine sahip olma durumuna göre anlamlı düzeyde değişmediği, spor yapma sıklığı arttıkça öğrencilerin değer yönelimi düzeylerinin arttığı, lisanslı sporcuların tüm alt boyutlarda ve değer yönelimi toplam puanlarında lisanslı olmayan öğrencilere göre daha yüksek ortalama puanlara sahip oldukları, ailelerin spor yapma konusundaki tutumlarının öğrencilerin değer yönelimleri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin BES dersine yönelik ilgi düzeyinin, değer yönelimi alt boyutları tarafından yordanmasına ilişkin regresyon analizi sonucuna göre oluşturulan modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve öğrencilerin BES dersine yönelik ilgi düzeylerine ilişkin toplam varyansın %21,7'sini açıkladığı saptanmıştır
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between middle school students' interest levels in physical education and sports course and their value orientations. The research population consists of 18,618 students in a total of 42 middle schools located in the central district of Osmaniye province during the 2025-2026 Academic Year. The total number of 7th and 8th grade students attending official secondary schools included in the study is 8,727. The study sample consisted of 1,742 students selected from the population using a random sampling method. During the data collection process for the research, middle school students were administered a“Personal Information Form”,“Physical Education and Sports Course Interest Scale,”and“Physical Education Course Student Value Orientation Scale.”In the analysis of the data, descriptive statistics were used to calculate frequency, percentage distributions, arithmetic mean, and standard deviation values. Normality was assessed using skewness and kurtosis analysis, and it was determined that the data were normally distributed. For variables with two groups (gender, grade level, school type, undergraduate status), an independent samples t-test was applied, and for variables with more than two groups (frequency of participation in sports, family member participating in sports, family attitude), one-way analysis of variance (ANOVA) was applied. Following the Levene test, Tukey HSD and Games-Howell Post-Hoc tests were used, and Pearson Product-Moment Correlation Analysis and multiple linear regression analysis were performed to determine the relationship. The results revealed that students' levels of interest in physical education and sports courses did not differ significantly by gender. However, seventh-grade students demonstrated higher levels of interest than eighth-grade students, and students attending general public middle schools exhibited higher levels of interest than those attending Imam Hatip middle schools. Students' interest levels did not differ significantly according to the presence of a family member engaged in sports. Nevertheless, students' interest increased as the frequency of participation in sports increased. Licensed athletes demonstrated higher levels of interest than non-licensed students, and family attitudes toward participation in sports were found to have a significant influence on students' levels of interest. With regard to students' value orientations toward physical education and sports courses, gender did not have a significant effect on overall value orientation scores; however, female students scored significantly higher on the Sensitivity dimension. As grade level increased, students' value orientations showed a slight decline. Value orientation levels were similar regardless of school type, and no significant differences were observed based on whether students had a family member engaged in sports. Students' value orientation levels increased with greater frequency of participation in sports. Licensed athletes achieved higher mean scores than non-licensed students across all subdimensions as well as in total value orientation scores. Furthermore, family attitudes toward sports had a significant effect on students' value orientations. According to the regression analysis results regarding the prediction of middle school students' interest level in the physical education and sports course by the subdimensions of value orientation, the model created was found to be statistically significant and explained 21.7% of the total variance regarding students' interest levels in the physical education and sports course.