Tiroide bağlı göz hastalığında uygulanan orbital dekompresyon cerrahisinin sonuçları üzerine etkili faktörler
Factors affecting the outcomes of orbital decompression surgery in thyroid-related eye disease
- Tez No: 1018631
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dekompresyon, Graves oftalmopatisi, Decompression, Graves ophthalmopathy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, tiroide bağlı göz hastalığı (TBGH) nedeniyle uygulanan orbital dekompresyon cerrahisinin klinik sonuçlarını ve cerrahi başarıyı etkileyen faktörleri değerlendirmektir. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya, TBGH tanısıyla orbital dekompresyon uygulanan 37 hastanın 66 gözü dahil edildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif (3. ay, 6. ay, 1. yıl ve son muayene) görme keskinliği, proptozis miktarı, Klinik Aktivite Skoru (KAS), göz içi basıncı (GİB), distiroid optik nöropati (DON) ve lagoftalmus varlığı, Hirschberg ile ölçülen şaşılık miktarı ve preoperatif aldığı tedaviler kaydedildi. BULGULAR: Cerrahi sonrası hastaların görme keskinliğinde (p=0,005) ve KAS değerlerinde (p=0,0001) istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. Proptozis ortalama 5 mm azaldı (p=0,0001). Preoperatif dönemde izlenen DON bulguları son kontrolde tamamen düzeldi. Kullanılan antiglokomatöz ilaç sayısında anlamlı düşüş görülürken, postoperatif strabismus sıklığında anlamlı artış izlendi (p=0,0001). Preoperatif TRAK düzeyi yüksek olan olgularda görme keskinliği ve proptozisdeki düzelmenin daha az görüldüğü (p=0,012); sigara kullanmayan hastalarda ise birinci yılda GİB düşüşünün anlamlı olarak daha fazla olduğu (p=0,035) saptandı. SONUÇ: Orbital dekompresyon cerrahisi; proptozisi geriletmede, DON'u tedavi etmede ve görmeyi iyileştirmede oldukça etkili bir yöntem olup, postoperatif şaşılık riskini artırmaktadır. Preoperatif TRAK düzeyi ve sigara kullanımı, uzun dönem cerrahi sonuçları (GİB regülasyonu gibi) doğrudan etkileyen önemli faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The objective of this study is to evaluate the clinical outcomes of orbital decompression surgery performed for thyroid eye disease (TED) and to identify the factors affecting surgical success. METHODS: This retrospective study included 66 eyes of 37 patients who underwent orbital decompression for TED. Preoperative and postoperative visual acuity, degree of proptosis, Clinical Activity Score (CAS), intraocular pressure (IOP), presence of dysthyroid optic neuropathy (DON) and lagophthalmos, amount of strabismus measured by Hirschberg testing, and preoperative treatments were recorded at postoperative month 3, month 6, year 1, and at the final follow-up visit. RESULTS: Following surgery, a statistically significant improvement was observed in visual acuity (p=0.005) and CAS values (p=0.0001). Proptosis decreased by a mean of 5 mm (p=0.0001). Preoperative findings of DON had completely resolved at the final follow-up visit. A significant decrease was observed in the number of anti-glaucoma medications used, whereas the incidence of postoperative strabismus increased significantly (p=0.0001). It was found that higher preoperative TRAb levels were associated with less visual improvement and less proptosis reduction (p=0.012). Additionally, non-smoking patients had a significantly greater decrease in IOP at the first year (p=0.035). CONCLUSION: Orbital decompression surgery is a highly effective procedure for reducing proptosis, treating DON and improving visual acuity; however, it increases the risk of postoperative strabismus. Preoperative TRAb levels and smoking status are crucial factors directly influencing long-term surgical outcomes, such as IOP regulation.