Kronik ve epizodik migrenli hastalarda korneal konfokal mikroskobi ile trigeminal sinir lif incelemesi
Corneal confocal in patients with chronic and episodic migrainetrigeminal nerve fiber examination with microscopy
- Tez No: 962366
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN FAİK BUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kornea, dansite, migren, korneal konfokal mikroskopi, Cornea, density, migraine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Migren yaygın, tekrarlayıcı, tek taraflı, başladığı zaman genellikle işlevselliği etkileyen ve genetik faktörlerin sorumlu tutulduğu nörovasküler bir hastalıktır. Genellikle çocukluk çağında başlarken, ilerleyici seyreder ve kadınlarda daha yaygın görülür. Dönem dönem aylık atak sıklığı tetikleyici bazı faktörlere bağlı değişebilir ya da bazı komplikasyonlar gelişerek hastalık şekil değiştirebilir. Bazen yoğun migren atağı geçiren ya da kronik migren hastalarında allodini dediğimiz cilt sensivitesi ya da kas hassasiyeti eşlik edebilir (santral sensitizasyon). Genel olarak hastalığın genetik yapısı ya da seyrinin sonucu olarak beyin yapısal ve işlevsel olarak değişebilir. Bu değişiklikler beynin homeostazik değişikliklere uyum sağlama yeteneğini azaltır ya da genetik olarak azalmış homeostezik değişikliklere yatkınlık bu durumu tetikler. En çok ağrı ile ilgili patofizyoloji için suçlanan yapı trigeminovasküler yol aktivasyonu ile burada oluşan nörojenik inflamasyondur. Ayrıca migren patofizyolojisine yönelik başka çalışmalarda migrenli hastalarda bazı nörodejeneratif değişiklikler olduğu da vurgulanmaktadır. Bunların başlıcalarının apoptozis, nöroinflamasyon, nörotoksiteye ve vazospazma bağlı olduğu düşünülmektedir. Biz bu doğrultuda çalışmamızda kronik ve epizodik migrenli hastalarda nörodejenerasonu ve trigeminovasküler yolun migrende patogenezde etkin olduğunu noninvaziv bir yöntem olan korneal konfokal mikroskobi aracılığıyla korneadaki trigeminal sinir sonlanmalarının dansitesi, dallanması ve kalınlığındaki değişikliklerin sağlıklı kontrol grubu ile kıyaslanarak bakılması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmamızda bu hastaların MIDAS ile hastalık derecelerinin belirlenmesi ve ICHD-3 aracılığı ile migren tanı kriterleri ve sınıflamasının yapılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza, Mayıs 2020 ve Temmuz 2020 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı'na başvuran 60 kişi dahil edilmiştir. Bu 60 kişi (49 kadın, 11 Erkek), 18-45 yaş aralığında, International Headache Society (IHS) tarafından 2013'te belirlenmiş olan kriterlere göre migren tanısı konan ve tipleri belirlenmiş olan 32 epizodik migren hastası ve 28 kronik migren hastasından oluşmaktadır. Tüm katılımcılar dahil edilme kriterlerini taşırken ve dışlama kriterlerinden herhangi birine sahip değillerdi. Tüm katılımcılar bilgilendirilmiş onam formunu imzalamıştır. Hastalara öncelikle nörolojik muayene yapılmış, Migren hastalarının açlık kan şekeri, hemogram, sedimentasyon, CRP, tiroid fonksiyon testleri, B12'den oluşan rutin kan testleri yapılmıştır. Hastaların kornealarındaki trigeminal sinir sonlanmalarının dansiteleri, dallanmaları ve kalınlıkları Göz hastalıkları polikliniğimizde Korneal Konfokal Mikroskobi göz doktorları aracılığı ile incelenmiştir. Veriler göz doktorlarınca çift-kör randomize şekilde hesaplamalar yapılarak benzer cinsiyet ve yaş grubundaki kontrol grubu verileri ile kıyalanmıştır. Çalışmaya alınan migren hastalarının disabilite durumları Migraine Disability Assesment Scale, Migren Yeti Yitimi Olçeği (MIDAS) ile ve ağrı şiddeti ise Sayısal Değerlendirme Skalası (NRS) testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Demografik veriler incelendiğinde migren hastaları ve sağlıklı kontroller arasında yaş, cinsiyet, migren geçmişi ve migren tipi bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Korneal konfokal mikroskobi aracılığıyla hastaların trigeminal sinir sonlanmalarının, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde bozulduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Epizodik migrenli hastalarda auralı ve aurasız grupları arasında da trigeminal sinir sonlanmalarında auralı grupta istatiksel olarak anlamlı derecede dansite kaybı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Migren hastalığı genelde 4 fazdan oluşan nörovasküler bir hastalıktır. Bu fazların ortak noktaları trigeminal sinir yoludur. Bunu tetikleyen mekanizmalar halen araştırılmaktadır. Çalışmamızda migrenli hastalarda kontrol grubuna kıyasla korneada trigeminal sinir sonlanmalarında kayıp olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum bize migren hastalarında bir nedene bağlı trigeminal sinirde hasar oluştuğunu veya göz yaşı vb mekanizmaların içeriğini kontrol eden beyin sapındaki trigeminal çekirdeklerde bozukluklarına bağlı trigeminal sinir sonlanmalarında hasar olduğunu göstermektedir. Migren hastalığı evresi, tipi, klinik ölçekleri üzerine etkisini değerlendirmek, yeni biyobelirteçler ve yeni tedavi stratejileri geliştirmek için bu alanda daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Migraine is a common, recurrent, unilateral neurovascular disease in which functionality is usually affected when it starts and genetic factors are responsible. It usually starts in childhood and its course is progressive and is more common in women. Periodically, the frequency of monthly attacks may change depending on some triggering factors, or some complications may develop and the disease may change shape. Sometimes, skin sensitivity or muscle tenderness, which we call allodynia, may be accompanied by intense migraine attacks or chronic migraine patients (central sensitization). In general, the structural and functional state of the brain may change as a result of the genetic makeup or course of the disease. These changes reduce the brain's ability to adapt to homeostasis changes, or a genetically reduced susceptibility to homeostasis changes triggers this condition. Neurogenic inflammation is the structure most held responsible for the pathophysiology of pain and occurs here by activation of the trigeminovascular pathway. In addition, other studies on the pathophysiology of migraine emphasize that there are some neurodegenerative changes in patients with migraine. The main ones are thought to be due to apoptosis, neuroinflammation, neurotoxicity and vasospasm. In this direction, in our study, we have aimed to examine the neurodegeneration and the effects of the trigeminovascular pathway in the pathogenesis of migraine in patients with chronic and episodic migraine, by means of corneal confocal microscopy, which is a noninvasive method, by comparing the changes in the density, branching and thickness of the trigeminal nerve endings in the cornea with the healthy control group. In addition, in our study, we have also aimed to determine the disease degree of these patients with MIDAS, and the diagnosis criteria and classification of migraine using ICHD-3. Method: Our study has been carried out with 60 people who applied to Kocaeli University Research and Application Hospital, Department of Neurology between May 2020 and July 2020. These 60 individuals (49 famales and 11 males) were recruited from 32 episodic migraine patients and 22 chronic migraine patients between the ages of 18-45, who were diagnosed with migraine accordance with the criteria determined by the International Headache Society (IHS) in 2013 and whose types have been determined. All participants met the inclusion criteria and did not meet any of the exclusion criteria. All participants signed the informed consent form. First of all, neurological examination has been performed on the patients, and routine blood tests consisting of fasting blood glucose, hemogram, sedimentation, CRP, thyroid function tests, and B12 have been performed in migraine patients. The densities, branches and thicknesses of the trigeminal nerve endings in the corneas of the patients were examined by Corneal Confocal Microscopy ophthalmologists in our Ophthalmology outpatient clinic. The data have been compared with the data of the control group in the similar gender and age group, by making doubleblind randomized calculations by the ophthalmologists. The disability status of the migraine patients included in the study has been evaluated with the Migraine Disability Assesment Scale, Migraine Disability Scale (MIDAS), and the pain severity has been evaluated with the Numerical Rating Scale (NRS) test. Results: Considering the demographic data, no statistically significant difference has been observed between migraine patients and healthy side in terms of age, gender, migraine history and migraine type. By means of corneal confocal microscopy, it has been determined that the trigeminal nerve endings of the patients were significantly impaired compared to the control group. In addition, it has been concluded that there was a statistically significant loss of density in the trigeminal nerve endings in the group with aura between the groups with and without aura in patients with episodic migraine. Conclusion: Migraine, a neurovascular disease, generally consists of 4 phases. The common points of these phases are the trigeminal nerve pathway. The mechanisms that trigger this are still under investigation. In our study, it has been concluded that there was a loss of trigeminal nerve endings in the cornea in patients with migraine compared to the control group. This shows us that there is damage to the trigeminal nerve due to a cause in migraine patients or that there is damage to the trigeminal nerve endings due to disorders in the trigeminal nuclei in the brain stem that control the content of mechanisms such as tears. More clinical research is needed in this area to evaluate the effect on migraine disease stage, type and clinical scales, and to develop new biomarkers and new treatment strategies.