Farklı ajanlarda bekletilen doku yapıştırıcısı ve dikişmateryallerinin mekanik dayanıklılığının in vitro karşılaştırılması
In vitro comparison of the mechanical strength of tissue adhesive and suture materials kept in different agents
- Tez No: 1018632
- Danışmanlar: PROF. DR. NERGİZ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Siyanoakrilat, dikiş materyalleri, kopma kuvveti, uzama miktarı, in vitro, Cyanoacrylate, suture materials, tensile strength, elongation, in vitro
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, n-bütil-2-siyanoakrilat uygulanmış ve uygulanmamış farklı dikiş materyallerinin çeşitli sıvı ortamlarında bekletildikten sonra mekanik dayanıklılıklarının karşılaştırılmasıdır. Çalışma, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ipek, PGLA ve PGCL dikiş materyalleri ile bunların siyanoakrilat kaplı formları kullanılmıştır. Örnekler yapay tükürük, kahve, çay ve kola ortamlarında 3., 7. ve 14. günlerde değerlendirilmiştir. Tüm örneklerin kopma kuvvetleri ve kopma öncesi uzama miktarları universal test cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Elde edilen veriler zaman, sıvı türü ve materyal tipine göre istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Zaman ilerledikçe tüm dikiş materyallerinde kopma kuvvetinde anlamlı azalma gözlenmiştir (p<0,05). Başlangıç kopma dayanımı açısından en yüksek değerler PGLA grubunda saptanırken, en yüksek uzama miktarı ipek dikişlerde gözlenmiştir. Siyanoakrilat kaplamanın bazı gruplarda kopma dayanımını artırdığı izlenmiş olmakla birlikte bu artış tüm zaman noktalarında istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Özellikle çay ve kahve ortamlarında bekletilen multifilaman dikişlerde dayanıklılık kaybının daha belirgin olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, dikiş materyallerinin mekanik performansının zaman, çevresel faktörler ve materyal yapısına bağlı olarak değiştiği gösterilmiştir. Siyanoakrilat kaplamanın sınırlı mekanik avantaj sağladığı, ancak tek başına yeterli bir güç artırıcı olmadığı görülmüştür. Oral kavitenin değişken koşulları göz önüne alındığında, dikiş seçiminin klinik gereksinimlere göre bireyselleştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to compare the mechanical strength of different suture materials with and without n-butyl-2-cyanoacrylate coating after immersion in various liquid environments. The study was conducted at the Research Laboratory of the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Izmir Katip Celebi University. Silk, PGLA, and PGCL suture materials and their cyanoacrylate-coated forms were evaluated. All samples were immersed in artificial saliva, coffee, tea, and cola and tested on the 3rd, 7th, and 14th days. Tensile strength and elongation were measured using a universal testing machine. Statistical analyses were performed based on time, immersion solution and material type. A statistically significant decrease in tensile strength was observed in all suture materials over time (p < 0.05). The highest baseline tensile strength was recorded in the PGLA group, whereas the greatest elongation was observed in the silk sutures. Although cyanoacrylate coating resulted in an increase in tensile strength in certain groups, this improvement was not statistically significant at all time points (p>0.05). A more pronounced reduction in mechanical performance was detected in multifilament sutures, particularly following exposure to tea and coffee. In conclusion, the mechanical performance of suture materials is influenced by time, environmental conditions, and material structure. Although cyanoacrylate coating provides limited mechanical advantages, it is not sufficient as a standalone reinforcement method. Given the dynamic and chemically variable conditions of the oral cavity, suture material selection should be individualized according to clinical requirements.