Farklı üretim teknikleriyle üretilen kaide materyallerinin adaptasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the adaptation of base materials produced by different manufacturing techniques
  1. Tez No: 1018633
  2. Yazar: SABAHAT SERENAY SATIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN AKMAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tam protez, doku uyumu, yüzey karşılaştırma, RMS analizi, Complete denture, tissue adaptation, surface comparison, RMS analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda üç farklı markada ısıyla polimerize olan polimetilmetakrilat, enjeksiyon yöntemiyle polimerize olan PMMA ve üç boyutlu (3B) baskı yöntemi ile üretilen total protez kaidelerinin dişsiz çene modeli ile olan uyumu değerlendirilmiştir. Referans model olarak Frasaco marka silikon kalıptan üretilen üst çene dişsiz alçı modeller kullanılarak 5 farklı grupta aynı ölçülerde toplam 75 adet protez kaidesi hazırlanmıştır. Örnekler üç farklı markada ısıyla polimerize akrilik kaide (Mega Acryl,Germany (n=15), Ivoclar SR Triplex, AG, Schaan, Liechtenstein (n=15) , Arcu Dental, Germany (n=15)); enjeksiyon akrilik kaide (Ivocap, Ivoclar AG, Schaan, Liechtenstein (n=15)) ve 3B baskı kaide (Alias Dental, Dokuz Kimya (n=15)) olarak üretilmiştir. Üretilen protez kaidelerinin doku yüzeyine light body ölçü maddesi (Oranwash, Zhermack, Italy) uygulanarak referans alçı model üzerine sabit bir kuvvet (2 kg) altında adapte edilmiştir. Ölçü maddesinin polimerizasyonu tamamlandıktan sonra kaideler ayrılmış, ölçü maddesi alçı model yüzeyinde bırakılmış ve laboratuvar tarayıcısı ile dijital ortama aktarılmıştır. Elde edilen dijital veriler Geomagic Control X yazılımı kullanılarak referans alçı model STL dosyası ile süperpoze edilmiş ve yüzeyler arasındaki sapmalar Root Mean Square (RMS) değerleri ile kaydedilmiştir. Ayrıca tüm yüzey, damak bölgesi ve vestibül alanı renk haritası ile analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma testleri ile gerçekleştirilmiştir (α=0,05). Elde edilen bulgulara göre, üretim yöntemleri arasında protez kaidesi uyumu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,001). Enjeksiyon yöntemi ile üretilmiş Ivocap kaideler en düşük ortalama RMS değerini (0,1977) gösterdi. Konvansiyonel ısıyla polimerizasyon yöntemiyle üretilen Mega Acryl, SR Triplex Ivoclar, Arcu Dental kaideler sırasıyla 0,3240-0,2842-0,2575 ortalama RMS değerlerini gösterirken ve 3B baskı yöntemi ile üretilen Alias Dental kaideler 0,3156 ortalama RMS değerini göstermiştir. İstatistiksel olarak enjeksiyon ve Arcu Dental grubu benzerlik gösterirken enjeksiyon harici gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı. Renk haritaları incelendiğinde reçine grubundaki kaidelerde damak kubbesinde iyi bir uyum gözlenirken, kret tepesi, tuberler ve vestibul yüzeylerde uyumsuzluk görüldü. Enjeksiyon ve konvansiyonel yöntemlerle üretilen kaide gruplarındaysa damak kubbesinde uyumsuzluk, kret tepesi, tüberler ve vestibul yüzeylerde daha iyi bir uyum gözlenmiştir. Sonuç olarak, protez kaidesi üretim yöntemi, doku uyumu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Enjeksiyon yöntemi daha üstün adaptasyon sağlarken, renk haritası analizince 3B baskı yöntemi diğerlerinden farklı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the adaptation of complete denture bases fabricated using three different heat-polymerized polymethyl methacrylate (PMMA) materials, an injection-molded PMMA, and a three-dimensional (3D) printing technique was comparatively evaluated against an edentulous maxillary model. Maxillary edentulous plaster models obtained from a Frasaco silicone mold were used as the reference model, and a total of 75 denture bases with standardized dimensions were fabricated and divided into five groups. The specimens consisted of three heat-polymerized acrylic resin groups (Mega Acryl, Germany (n=15); SR Triplex, Ivoclar AG, Schaan, Liechtenstein (n=15); Arcu Dental, Germany (n=15)), one injection-molded acrylic resin group (Ivocap, Ivoclar AG, Schaan, Liechtenstein (n=15)), and one 3D-printed resin group (Alias Dental, Dokuz Kimya (n=15)). A light-body impression material (Oranwash, Zhermack, Italy) was applied to the intaglio surfaces of the denture bases, and each base was seated onto the reference model under a constant load of 2 kg. After polymerization of the impression material, the denture bases were removed, leaving the material on the plaster model surface, which was subsequently digitized using a laboratory scanner. The obtained digital data were superimposed with the reference model STL file using Geomagic Control X software, and the deviations between surfaces were quantified using Root Mean Square (RMS) values. Additionally, the entire surface, palatal region, and vestibular areas were analyzed using color deviation maps. Statistical analysis was performed using one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc multiple comparison tests (α = 0.05). The results revealed statistically significant differences in denture base adaptation among the manufacturing techniques (p < 0.001). The injection-molded Ivocap group exhibited the lowest mean RMS value (0.1977), indicating the best overall adaptation. The heat-polymerized groups—Mega Acryl, SR Triplex, and Arcu Dental—demonstrated mean RMS values of 0.3240, 0.2842, and 0.2575, respectively, while the 3D-printed Alias Dental group showed a mean RMS value of 0.3156. Statistically, the injection group and Arcu Dental group showed similar performance, whereas no significant differences were observed among the remaining non-injection groups. Color map analysis demonstrated that the 3D-printed group exhibited better adaptation in the palatal vault, while discrepancies were observed at the crest of the ridge, tuberosities, and vestibular areas. In contrast, the injection and conventional groups showed reduced adaptation in the palatal region but relatively better adaptation in the ridge crest, tuberosities, and vestibular surfaces. Within the limitations of this study, the manufacturing method was found to significantly influence denture base adaptation. The injection-molding technique provided superior overall adaptation, whereas the 3D printing method exhibited a distinct adaptation pattern compared to the other groups.