İdiyopatik inflamatuvar miyopatilerde klinik fenotip, otoantikor profili ve görüntüleme bulguları: 10 yıllık tek merkez gerçek yaşam verileri
Clinical phenotype, autoantibody profile, and imaging findings in idiopathic inflammatory myopathies: 10-year single-center real-world data
- Tez No: 1018634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ KETENCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik inflamatuvar miyopati, dermatomiyozit, antisentetaz sendromu, interstisyel akciğer hastalığı, miyozit otoantikorları, Idiopathic inflammatory myopathy, dermatomyositis, antisynthetase syndrome, interstitial lung disease, myositis autoantibodies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, idiyopatik inflamatuvar miyopati tanısı ile takip edilen hastalarda klinik fenotip, otoantikor profili, laboratuvar parametreleri ve görüntüleme bulgularının 10 yıllık tek merkez gerçek yaşam verileri temelinde değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2016-Mart 2026 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Polikliniği'nde takip edilen 54 erişkin hasta retrospektif kohort tasarımıyla değerlendirildi. Demografik özellikler, klinik bulgular, kas gücü, kreatin kinaz düzeyi, otoantikor sonuçları, elektromiyografi, manyetik rezonans görüntüleme, yüksek çözünürlüklü toraks bilgisayarlı tomografi, biyopsi ve ekokardiyografi bulguları kaydedildi. Hastalar 2017 Avrupa Romatoloji Dernekleri Birliği/Amerikan Romatoloji Koleji sınıflandırma kriterlerine göre değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 51,1±15,3 yıl olup hastaların %68,5'i kadındı. En sık tanı dermatomiyozit idi; bunu antisentetaz sendromu ve polimiyozit izledi. Yüksek çözünürlüklü toraks bilgisayarlı tomografi yapılan 47 hastanın 22'sinde interstisyel akciğer hastalığı saptandı ve bu hastaların çoğunda akciğer tutulumu tanı öncesinde veya tanı anında belirlendi. Kreatin kinaz düzeyinin 600 IU/L üzerinde olması başlangıç kas gücünde azalma ve erkek cinsiyet ile ilişkili bulundu. Miyozit paneli çalışılan hastaların çoğunda otoantikor pozitifliği saptandı. Klinik takip tanısı ile 2017 sınıflandırması arasında ortak tanı kategorileri üzerinden orta düzeyde uyum bulundu. Sonuç: Bulgular, idiyopatik inflamatuvar miyopatilerde klinik, serolojik, laboratuvar ve görüntüleme verilerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Normal kreatin kinaz veya negatif antinükleer antikor sonuçları hastalığı ve organ tutulumunu dışlamamalıdır. Erken akciğer değerlendirmesi ve otoantikor profillemesi klinik izlemde önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate clinical phenotypes, autoantibody profiles, laboratory parameters and imaging findings in patients followed with idiopathic inflammatory myopathy using 10-year single-center real-life data. Materials and Methods: Adult patients followed between January 2016 and March 2026 at the Rheumatology Unit of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine, were evaluated retrospectively. Demographic data, clinical findings, muscle strength, creatine kinase levels, autoantibody results, electromyography, magnetic resonance imaging, high-resolution chest computed tomography, biopsy and echocardiography findings were recorded. Patients were assessed according to the 2017 European League Against Rheumatism/American College of Rheumatology classification criteria. Results: Fifty-four patients were included. The mean age was 51.1±15.3 years and 68.5% were female. Dermatomyositis was the most common diagnosis, followed by antisynthetase syndrome and polymyositis. Interstitial lung disease was detected in 22 of 47 patients who underwent high-resolution chest computed tomography, and lung involvement was identified before or at diagnosis in most cases. Creatine kinase level above 600 IU/L was associated with reduced muscle strength and male sex. Autoantibody positivity was frequent among patients tested with the myositis panel. Moderate agreement was found between clinical diagnosis and the 2017 classification criteria. Conclusions: Clinical, serological, laboratory and imaging data should be evaluated together in idiopathic inflammatory myopathies. Normal creatine kinase or negative antinuclear antibody results should not exclude disease or organ involvement. Early lung assessment and autoantibody profiling are important in follow-up.