İdiyopatik inflamatuar miyopatilerde uykuda solunum bozuklukları
Sleep-disordered breathing problems in idiopathic inflammatory myopathies
- Tez No: 981039
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN KIYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik inflamatuar miyopati, dermatomiyozit, polimiyozit, uykuda solunum bozukluğu, obstrüktif uyku apne, REM ilişkili uyku apne, Uyku bozuklukları, Idiopathic inflammatory myopathy, dermatomyositis, polymyositis, sleep- disordered breathing, obstructive sleep apnea, REM-related sleep apnea, Sleep disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
İdiyopatik İnflamatuar Miyopatilerde Uykuda Solunum Bozuklukları Amaç: İdiyopatik inflamatuar miyopatilerde (İİM) 1-uykuda solunum bozukluklarının (USB) sıklığını ve fenotiplerini değerlendirmek, 2-bulguların klinik özellikler, seroloji ve akciğer fonksiyon testleri ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Stabil dermatomiyozit ve polimiyozit tanılı 60 olgunun demografik verileri, OUA semptomları kaydedildi. Olgu dosyalarından miyozit spesifik ve miyozit ilişkili antikorlar tarandı. Spirometri ve DLCO ölçümleri yapıldı. Mallampati, Epworth uykululuk skalası (EUS), STOP-BANG ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi değerlendirildi. Tümüne polisomnografik değerlendirme yapıldı. Kabul edenlerden sabah uyanır uyanmaz arter kan gazı alındı. OUA; AHİ≥5 olarak tanımlandı. REM ilişkili ve pozisyonel OUA fenotipleri literatürdeki kriterlere göre değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık için p<0.05 kabul edildi. Bulgular: Olguların %78.3'ü DM, %21.7'si PM idi ve ortalama yaş 52±14 yıl idi. 17 olguda İAH mevcuttu. Otoantikor analizi olan 51 olguda en sık bulunan otoantikorlar Anti-Ro52 (%31) ve Anti-Jo1 (%21.7) idi. OUA sıklığı %80 bulundu (% 56.2 hafif, % 29.2 orta ve % 14.6 ağır). Pozisyonel OUA %56.3, REM ilişkili OUA %41.7 oranında saptandı. DM ve PM gruplarında OUA sıklığı, şiddeti ve fenotipleri benzerdi. İAH olanlarda REM ilişkili OUA daha sıktı (p=0.043). AHİ ile STOP-BANG skoru (Rs= 0,581; p<0,001) arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı. STOP-BANG skorunun ≥3 olmasının OUA varlığını %64.6 sensitivite ve %83.3 spesifite ile saptayabildiği belirlendi (AUC = 0,828; %95 GA: 0,681–0,975; p<0,001). OUA saptanan 48 olgunun 32'sine CPAP tedavisi önerildi ve 26 olgu tedaviyi kabul etti. Sonuç: İİM olgularında OUA oldukça sıktır ve büyük çoğunluğunda hafif- orta şiddettedir. Pozisyonel ve REM ilişkili fenotipler ön plandadır. STOP-BANG skoru ≥3 olan olgular polisomnografi ile değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Sleep-disordered breathing problems in idiopathic inflammatory myopathies Aim: To evaluate the frequency and phenotypes of sleep-disordered breathing (SDB) in idiopathic inflammatory myopathies (IIM), and to evaluate the relationship between SDB and clinical features, serology and lung function tests. Materials and Methods: Demographic data and OSA symptoms were recorded for 60 stable patients with dermatomyositis or polymyositis. Case files were screened for myositis-specific and myositis-associated antibodies. Spirometry and DLCO measurements were performed. Mallampati, Epworth sleepiness scale (EUS), STOP-BANG, and Pittsburgh Sleep Quality Index were assessed. Polysomnographic evaluation was performed in all patients. Arterial blood gases were obtained immediately upon awakening in the morning for those who consented. OSA was defined as an AHI ≥5events/hour. REM-related and positional OSA phenotypes were evaluated according to literature criteria. P<0.05 was considered statistically significant. Results: Of the cases, 78.3% had DM, 21.7% had PM, and the mean age was 52±14 years. ILD was present in 17 cases. In 51 cases with autoantibody analysis, the most common autoantibodies were anti-Ro52 (31%) and anti-Jo1 (21.7%). The prevalence of OSA was 80% (56.2% mild, 29.2% moderate, and 14.6% severe). Positional OSA was found among 56.3% of the patients and REM-associated OSA was 41.7%. The frequency, severity, and phenotypes of OSA were similar in the DM and PM groups. REM-associated OSA was more common in those with ILD (p=0.043). Conclusion: OSA is very common in IIM cases and is mild to moderate in severity in the vast majority. Positional and REM-related phenotypes are prominent. Therefore, polysomnography is recommended, especially in cases with a STOP-BANG score ≥3.