Ortaöğretim öğrencilerinin sosyal zekâ düzeyleri ile beden eğitimi dersine yatkınlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between social intelligence levels and aptitude for physical education among secondary school students
- Tez No: 1018643
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Spor, Psychology, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Eğitim psikolojisi, Fiziksel aktivite, Ortaöğretim okulları, Sosyal psikoloji, Sosyal zeka, Öğrenci tutumu, Physical education and training, Education psychology, Physical activity, Secondary education schools, Social psychology, Social intelligence, Student attitude
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim öğrencilerinin sosyal zekâ düzeyleri ile beden eğitimi derslerine olan yatkınlık arasındaki ilişkiyi farklı değişkenler açısından detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi 296'sı kadın, 185'i erkek olmak üzere, toplamda 481 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları; araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Tromso Sosyal Zeka Ölçeği ve Beden Eğitimi Dersi Yatkınlık Ölçeği kullanılmıştır ve veriler SPSS Türkçe (Statistical Package for the Social Sciences) 22 paket programında analiz edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiş olup, analizlerde betimsel istatistikler, Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kadın öğrencilerin sosyal zekâ puanları erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu ancak beden eğitimi dersi yatkınlık düzeylerinin ise erkeklere göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Lisanslı sporcu öğrencilerin sosyal zeka ve beden eğitimi dersi yatkınlık düzeylerinin sporcu olmayan öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir(p<0,05).Öğrencilerin sosyal zekâ düzeyleri ile beden eğitimi dersi yatkınlık düzeyleri arasında düşük düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak, düzenli spor yapmanın öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik ilgilerini ve yatkınlıklarını artırdığı görülmektedir. Bununla birlikte sporun, öğrencilerin sosyal zekâ düzeylerinin gelişmesine katkı sağlayarak iletişim becerilerini güçlendirdiği, sosyal çevreye uyumlarını kolaylaştırdığı ve onları daha aktif, özgüvenli ve toplumsal açıdan uyumlu bireyler hâline getirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine in detail the relationship between the social intelligence levels of secondary school students and their aptitude for physical education classes, considering various variables. The sample consists of 481 students in total, 296 of whom are female and 185 are male. Data collection tools included a personal information form developed by the researcher, the Tromso Social Intelligence Scale, and the Physical Education Aptitude Scale. The data were analyzed using the SPSS Turkish (Statistical Package for the Social Sciences) 22 software package. The obtained data were analyzed using the SPSS software package. It was determined that the data showed a normal distribution, and descriptive statistics, Independent Samples T-Test, One-Way Analysis of Variance, and Pearson Correlation Analysis were used in the analyses. According to the findings, female students had higher social intelligence scores than male students, but their aptitude for physical education was significantly lower than that of male students (p<0,05). It was found that licensed athlete students had higher social intelligence and aptitude for physical education than non-athlete students (p<0,05). A low-level positive and significant correlation was found between students' social intelligence levels and their aptitude for physical education (p<0,05). In conclusion, it appears that regular participation in sports increases students' interest and aptitude for physical education. Furthermore, it can be said that sports contribute to the development of students' social intelligence levels, strengthen their communication skills, facilitate their adaptation to the social environment, and make them more active, self-confident, and socially well-adjusted individuals.