An in vitro study to find out the possible role of procoagulatory factors on the phenotype and the viability of SH-SY5Y and HCM3 cells
Prokoagülasyon faktörlerinin SH-SY5Y ve HCM3 hücrelerinin fenotipi ve canliliği üzerindeki olasi bir ilişki için bir in vitro model
  1. Tez No: 1018654
  2. Yazar: YEGANEH ABDIAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZANSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİZE ELİF BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kan pıhtılaşma faktörleri, Koagülasyon, Mikroglial hücreler, Nörobiyoloji, Nöroinflamasyon, Blood coagulation factors, Coagulation, Microglial cells, Neurobiology, Neuroinflamation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
Nörodejeneratif hastalıklar genellikle oksidatif hasarın ve beyindeki kronik inflamasyonun yol açtığı bozulmalarla ilişkilendirilir. Son zamanlarda araştırmacılar, özellikle yaşla birlikte kötüleşen vasküler sorunlar ve kan pıhtılaşma sistemindeki değişikliklerin rolünü de vurgulamıştır. Bu süreçte önemli bir faktör, kan pıhtılaşmasında, kan damarı sağlığının korunmasında ve kan-beyin bariyerinin desteklenmesinde görev alan bir protein olan von Willebrand faktörüdür (vWF). Yüksek vWF seviyeleri, endotelyal disfonksiyon durumlarında yaygın olarak görülür ve artmış inflamasyon, kararsız damar yapıları ve bilişsel gerileme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu durum, vWF aracılı pıhtılaşma aktivitesinin beyindeki inflamasyonla nasıl etkileşime girebileceği ve nöronların sağlığını nasıl etkileyebileceği konusunda önemli sorular ortaya çıkarmaktadır. Ancak, pıhtılaşmayı teşvik eden sinyallerin nöronlar ve mikroglialar üzerindeki doğrudan etkisi hâlâ yeterince anlaşılmamıştır. Bu araştırma, vWF'nin SH-SY5Y hücrelerinin ve HMC3 mikroglia hücrelerinin in vitro ortamda canlılığı ve fenotipi üzerindeki etkilerini incelemeye odaklanmaktadır. Temel fikir, prokoagülatuvar aktivasyonun bu hücrelerde stres ve inflamasyon yanıtlarını tetikleyerek nörodejenerasyona katkıda bulunabileceğidir. Bu ilişkinin anlaşılması, pıhtılaşma ve nörodejenerasyon arasındaki yeni bağlantıları ortaya çıkarabilir ve olası yeni tedavi yaklaşımlarının önünü açabilir.
Özet (Çeviri)
Neurodegenerative diseases are often linked to disruptions caused by oxidative damage, and chronic inflammation in the brain. Recently, researchers have also highlighted the role of vascular problems and changes in blood clotting systems particularly as these issues tend to worsen with age. One key factor in this process is von Willebrand factor (vWF), a protein involved in blood clotting, maintaining blood vessel health, and protecting the blood–brain barrier. High levels of vWF are commonly seen in cases of endothelial dysfunction and have been tied to increased inflammation, unstable blood vessels, and greater risk of cognitive decline. This raises important questions about how vWF-driven clotting activity may interact with inflammation in the brain and potentially affect the health of nerve cells. However, there is still limited understanding of how signals that promote coagulation directly influence neurons and microglia. This research focuses on exploring how vWF, affect the viability and phenotype of SH-SY5Y cells and HMC3 microglial cells in vitro. The core idea is that procoagulatory activation might trigger stress and inflammation responses in these cells, contributing to neurodegeneration. Understanding this relationship could reveal new links between coagulation and neurodegeneration, potentially opening doors to novel treatments.