Hidradenitis suppurativa tedavisinde kullanılan biyolojik ajanların sistemik immün inflamasyon indeksleri üzerindeki etkilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of biologic agents used in the treatment of hidradenitis suppurativa on systemic immune-inflammation indices
- Tez No: 1018681
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖZBAĞÇIVAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: adalimumab, hidradenitis suppurativa, sistemik immün-inflamasyon indeksi, NLR, PLR, adalimumab, hidradenitis suppurativa, systemic immune-inflammation index, NLR, PLR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada orta–ileri evre Hidradenitis Suppurativa (HS) tanılı hastalarda, adalimumab tedavisinin Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (Sİİ) ve diğer hematolojik inflamasyon belirteçleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve bu değişimlerin klinik yanıt ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 tarihinden itibaren üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde izlenen ve adalimumab tedavisi alan 48 HS hastası retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik ve klinik verileri ile birlikte başlangıç, 3., 6. ve 12. ayda nötrofil, lenfosit, trombosit, CRP, Sİİ, NLR, PLR ve Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksi (DYKİ) skorları kaydedildi. Klinik yanıt HiSCR kriterlerine göre değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde; bağımlı ölçümlerin karşılaştırılmasında Wilcoxon sıralı işaretler testi, bağımsız grupların karşılaştırılmasında Mann–Whitney U testi ve bağımsız örneklem t testi, kategorik değişkenlerin analizinde Ki-kare testi ve değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 39,8±13,94 yıl olup olguların %60'ı Hurley Evre II, %40'ı Evre III idi. Başlangıç ile 3. ay arasında Sİİ, NLR, PLR ve CRP düzeylerinde anlamlı azalma saptandı (p<0,001). Bu değişimlerin büyük kısmının ilk 3 ayda gerçekleştiği ve sonraki dönemlerde stabil seyrettiği gözlendi. HiSCR gelişen hastalarda Sİİ, NLR ve CRP düzeylerindeki azalmanın daha belirgin olduğu ve Sİİ düşüşünün 6. aya kadar devam ettiği görüldü. DYKİ skorlarında ise tüm izlem süresince anlamlı ve kademeli azalma saptandı (p<0,05). Hurley Evre III hastalarda başlangıç Sİİ, CRP ve NLR düzeyleri daha yüksek bulundu (p<0,05). Ayrıca, Hurley evresi ile HiSCR arasında anlamlı ilişki saptanmış olup, Hurley evre II hastalarda HiSCR oranının daha yüksek, evre III hastalarda ise daha düşük olduğu görülmüştür(p=0,011). Sİİ ile DYKİ arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç: Adalimumab tedavisinin HS'de sistemik inflamasyon belirteçlerinde özellikle erken dönemde belirgin azalma sağladığı ve bu etkinin klinik yanıt ile ilişkili olduğu gösterildi. Sİİ, kolay hesaplanabilir ve maliyet-etkin bir parametre olarak HS'de tedavi yanıtının izlenmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabilir. Bununla birlikte, bulguların retrospektif tasarım ve sınırlı örneklem büyüklüğü nedeniyle dikkatle yorumlanması gerekmekte olup, daha geniş ve prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of adalimumab treatment on the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and other hematological inflammatory markers in patients with moderate-to-severe Hidradenitis Suppurativa (HS), and to investigate the relationship between these changes and clinical response. Materials and Methods: A total of 48 HS patients treated with adalimumab at a tertiary care university hospital since January 2010 were retrospectively analyzed. Demographic and clinical data, along with neutrophil, lymphocyte, and platelet counts, C-reactive protein (CRP), SII, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and Dermatology Life Quality Index (DLQI) scores were recorded at baseline and at months 3, 6, and 12. Clinical response was assessed according to HiSCR criteria. Statistical analyses included the Wilcoxon signed-rank test for paired comparisons, the Mann–Whitney U test and independent samples t-test for between-group comparisons, the Chi-square test for categorical variables, and Spearman correlation analysis for associations between variables. Results: The mean age of the patients was 39.8±13.94 years, with 60% classified as Hurley stage II and 40% as stage III. Significant reductions in SII, NLR, PLR and CRP levels were observed between baseline and month 3 (p<0.001). These changes predominantly occurred within the first 3 months and remained stable thereafter. In patients achieving HiSCR, reductions in SII, NLR, and CRP were more pronounced, with Sİİ reduction persisting up to month 6. DLQI scores showed a significant and progressive decrease throughout the follow-up period (p<0.05). Baseline SII, CRP, and NLR levels were significantly higher in patients with Hurley stage III disease (p<0.05). Additionally, a statistically significant association was observed between Hurley stage and HiSCR, with a higher response rate in patients with Hurley stage II and a lower response rate in those with stage III (p=0.011). No significant correlation was found between SII and DLQI scores. Conclusion: Adalimumab treatment in HS is associated with a marked early reduction in systemic inflammatory markers, and this effect appears to be related to clinical response. SII may serve as a practical and cost-effective parameter for monitoring treatment response in HS. However, given the retrospective design and relatively small sample size, these findings should be interpreted with caution and require confirmation in larger prospective studies.