Kadının mitos içindeki konumu: İtaatkar bedenin inşası
The position of women within myth: The construction of the obedient body
  1. Tez No: 1018733
  2. Yazar: NİSA KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA TUFAN BAKNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Fine Arts, Art History, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Roma mitolojisi, Türk mitolojisi, Yunan mitolojisi, Roman mythology, Turkish mythology, Greek mythology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, mitolojik anlatıların kadın bedenini ideolojik bir alan olarak nasıl şekillendirdiği ve iki karşıt uçta konumlandırılma suretiyle denetim altına alması incelenmiştir. Kadının merakı, arzusu, bilgisi ve özgür iradesi kimi mitolojik metinlerde Lilith, Sirenler ve Medusa gibi figürler aracılığıyla“tehlikeli kadın”olarak kodlanıp cezalandırılırken; diğer yanda Hestia (Vesta) rahibeleri ve Sita gibi karakterler aracılığıyla itaatkâr, sessiz, arzusuz ve erkeğe adanmış“ideal kadın”modeli olarak kutsallaştırılmıştır. Kadının tahakküm altına alındığı bu iki ayrı uç, özünde aynı ataerkil ideolojiye hizmet etmektedir; nitekim bu uçlardan biri kadını şeytanlaştırırken diğeri ise evcilleştirmektedir. Bu doğrultuda çalışmada, Michel Foucault'nun“Panoptikon”kavramından hareketle, mitolojik figürler ve anlatılar kadın bedeni üzerindeki bu görünmez iktidarın, içselleştirilmiş gözetim mekanizmasının ve disiplin teknolojilerinin birer aracı olarak ele alınmıştır. Bir kadının şeytanlaştırılması ve bir diğerinin de örnek kadın olarak yüceltilmesi, kadının hem tehdit hem de norm üzerinden bastırılmasının ataerkil ideolojide nasıl işlediğini açıkça göstermektedir. Çalışmada mitler üzerinden verilen örnekler ışığında, kadınlık hâlinin doğal veya biyolojik bir gerçeklik değil, toplumsal düzeni sürdürmek amacıyla inşa edilen bir itaatkâr beden kurgusu olduğu ortaya konmaktadır. Sonuç olarak, mitolojik söylemlerle inşa edilen kadın bedenlerinin ataerkil düzende asla bir“özne”olamadığı; yalnızca itaatkâr bir kadın ya da cezalandırılan bir şeytan olarak, yani her iki koşulda da ataerkil iktidarın birer“nesnesi”olarak var olabildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, how mythological narratives shape the female body as an ideological sphere and how they place it under control by positioning it at two opposing extremes have been examined. While women's curiosity, desire, knowledge, and free will are coded as the“dangerous woman”and punished in certain mythological texts through figures such as Lilith, the Sirens, and Medusa; on the other hand, they are sanctified as the submissive, silent, desireless, and male-devoted“ideal woman”model through characters like Hestia (Vesta) priestesses and Sita. These two separate extremes under which women are subjugated essentially serve the same patriarchal ideology; indeed, while one of these extremes demonizes the woman, the other domesticates her. In this direction, drawing upon Michel Foucault's concept of the“Panopticon,”mythological figures and narratives are treated as tools of this invisible power, internalized surveillance mechanism, and disciplinary technologies over the female body. The demonization of one woman and the glorification of another as a role model clearly demonstrate how the oppression of women through both threat and norm operates within patriarchal ideology. In the light of the examples provided through myths, the study reveals that the state of womanhood is not a natural or biological reality, but rather a construction of a docile body built to maintain the social order. Consequently, it is observed that female bodies constructed through mythological discourses can never become a“subject”in the patriarchal order; they can only exist either as a submissive woman or a punished demon—meaning that in both circumstances, they remain mere“objects”of patriarchal power.