THE EFFECTS OF HYPERBARIC OXYGEN AND BORIC ACID THERAPY ON HEALING IN AN ANIMAL MODEL OF NERVE DAMAGE
HAYVAN MODELİNDE SİNİR HASARI ÜZERİNE HİPERBARİK OKSİJEN VE BORİK ASİT TEDAVİSİNİN İYİLEŞME ÜZERİNE ETKİLERİ
- Tez No: 1018760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: rat, hiperbarik oksijen tedavisi, borik asit, periferik sinir hasarı, rat, hyperbaric oxygen therapy, boric acid, peripheral nerve injury
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Periferik sinir yaralanmaları, motor, duyusal ve otonom fonksiyonların kaybına yol açabilen kompleks bir yaralanmadır. Bu yaralanmalar; travma, cerrahi müdahaleler veya spor yaralanmaları gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve ciddi fiziksel engellilik ile yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir. Bu nedenle hasarlanmış periferik sinirin; cerrahisi, rehabilitasyonu ve rejenerasyonu için uygulanacak tedavi modaliteleri gün geçtikçe değişmekte ve yenilikler eklenmektedir. Periferik sinir hasarı tedavisi için birçok yöntem geliştirilmiş olsa da kesin bir tedavi metodu bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı ratlarda siyatik sinir hasar modeli oluşturduktan sonra, hiperbarik oksijen tedavisi ve borik asit tedavilerini farklı gruplara vererek iyileşme üzerine etkileri ve birbirleriyle kıyaslanması amaçlanmıştır. Yöntem: Toplam 21 adet, deney hayvanı olarak yaklaşık 250-300 gram ağırlığında, Wistar Albino dişi sıçanlar kullanılmıştır. Her grupta 7 rat olacak şekilde 3 farklı grup oluşturulmuştur. Grup 1 (kontrol grubu) cerrahi olarak siyatik sinir bulunup damar klempi yardımıyla bifurkasyon proksimalinden sinir hasarı oluşturulan gruptur. Grup 2: Siyatik sinir hasarlanmasını takiben oral borik asit tedavisi uygulanmış. Grup 3: Siyatik sinir hasarlanması sonrasında hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmış. Tüm deney hayvanları ameliyat sonrası 6.hafta sonunda sakrifiye edilerek spesmenler histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: histopatolojik incelemede hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan grup 3 ve borik asit tedavisi uygulanan grup 2'de grup 1'e göre daha yüksek oranda iyileşme tespit edilmiştir. Borik asit grubu (grup 2) ise kontrol grubuna (grup 1) göre daha yüksek iyileşme oranı tespit edilmiştir; ancak hiperbarik oksijen grubuna (grup 1) göre hasar skorlarında daha kötü performans sergilemişken, iyileşme skorlarında aralarında belirgin istatiksel fark izlenmedi. Sonuç: hiperbarik oksijen ve borik asit tedavisi periferik sinir iyileşmesi üzerine olumlu etkiye sahiptir. Gelecekte yara yeri iyileşmesi, vaskülarizasyon ve antioksidan özellikleri sebebiyle kullanılan borik asit ve hiperbarik oksijen tedavisinin, periferik sinir yaralanması tedavisi kapsamında ek tedavi metodu olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Peripheral nerve injuries are complex injuries that can lead to the loss of motor, sensory, and autonomic functions. These injuries can result from various causes, such as trauma, surgical interventions, or sports injuries, and can lead to severe physical disability and a decline in quality of life. For this reason, treatment modalities for the surgery, rehabilitation, and regeneration of damaged peripheral nerves are constantly evolving and incorporating new innovations. Although many methods have been developed for the treatment of peripheral nerve injury, there is no definitive treatment method. The aim of this study was to establish a sciatic nerve injury model in rats and then administer hyperbaric oxygen therapy and boric acid treatment to different groups to assess their effects on recovery and compare them with one another. Methods: A total of 21 female Wistar Albino rats, weighing approximately 250–300 grams, were used as experimental animals. Three distinct groups were formed, with 7 rats in each group. Group 1 (control group) consisted of rats in which sciatic nerve injury was surgically induced proximal to the bifurcation using a vascular clamp. Group 2: Oral boric acid treatment was administered following sciatic nerve injury. Group 3: Hyperbaric oxygen therapy was administered following sciatic nerve injury. All experimental animals were sacrificed at the end of the 6th week post-surgery, and the specimens were evaluated histopathologically. results: Histopathological examination revealed a higher rate of healing in Group 3 (treated with hyperbaric oxygen) and Group 2 (treated with boric acid) compared to Group 1. The boric acid group (Group 2) showed a higher healing rate compared to the control group (Group 1); however, while it performed worse in damage scores compared to the hyperbaric oxygen group (Group 1), no significant statistical difference was observed between them in healing scores. Conclusion: Hyperbaric oxygen and boric acid therapy have a positive effect on peripheral nerve recovery. In the future, boric acid and hyperbaric oxygen therapy—used for their wound healing, vascularization, and antioxidant properties—may be employed as an adjunctive treatment method in the management of peripheral nerve injuries.