Endüstriyel tasarım eğitiminde fotoğraf ve video prodüksiyon tekniklerine dayalı bir yöntem önerisi
A method proposal based on photography and video production techniques in industrial design education
- Tez No: 1018762
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN ŞEFİK GÜZELYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım, Fotoğraf, Video prodüksiyon, Görsel anlatım, Disiplinlerarası eğitim, Tasarım pedagojisi, Estetik algı, Görselleştirme, Sinematografik sunum, Kullanıcı deneyimi, Industrial design, Photography, Video production, Visual narrative, Interdisciplinary education, Design pedagogy, Aesthetic perception, Visualization, Cinematic presentation, User experience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, endüstriyel tasarım eğitiminin yaratıcı ifade ve görsel sunum becerileri açısından yeniden yapılandırılmasını öneren disiplinlerarası bir model geliştirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle fotoğraf ve video prodüksiyon tekniklerinin, tasarım sürecine entegre edilerek öğrencilerin estetik algılarını, anlatı yetkinliklerini ve medya okuryazarlıklarını geliştirmelerine katkı sağlayabileceği düşüncesinden hareketle yapılandırılmıştır. Çalışma kapsamında, endüstriyel tasarım, iç mimarlık, grafik tasarım ve sinematografi gibi farklı disiplinlerin görsel üretim biçimleri arasında kuramsal ve uygulamalı geçişler incelenmiş; bu doğrultuda görsel düşünme, anlatım stratejileri, kompozisyon becerileri ve üç boyutlu algı gibi kavramlar merkeze alınmıştır. Tez, yalnızca ürünün fiziksel tasarımıyla değil, bu ürünün nasıl anlatıldığı, hangi bağlamda sunulduğu ve kullanıcıyla nasıl etkileşim kurduğu gibi görsel iletişim odaklı sorulara da yanıt aramaktadır. Araştırma, nitel yöntemlere dayanmakta; literatür taraması, görsel analizler, gözlem ve uygulamalı denemeler ile desteklenmiştir. Süreç boyunca geliştirilen kavramsal model, fotoğraf ve video temelli üretim becerilerinin, tasarım sürecinin bütünlüğüne nasıl katkı sunduğunu somutlaştırmaktadır. Önerilen model, eğitim ortamında uygulanabilir bir ders yapısı olarak şekillendirilmiş, haftalık modüller, teknik araçlar, uygulama senaryoları ve disiplinler arası entegrasyon ilkeleriyle detaylandırılmıştır. Tasarımın psikolojik, felsefi ve estetik katmanlarına da temas eden çalışma; kullanıcı algısı, anlatısal kurgu ve bağlamsal sunum gibi unsurların ürünün değerini artırmadaki etkisini ortaya koymuştur. Fotoğraf ve sinematografi alanından seçilen temsil figürler (Ara Güler, Vivian Maier, Stanley Kubrick, Andrei Tarkovsky vb.) ile tasarım disiplininden Dieter Rams ve Jasper Morrison gibi isimler, modelin düşünsel temellerini destekleyen örnekler olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bu tez, görsel üretim temelli disiplinler arası bir öğrenme yaklaşımının, hem öğrencinin yaratıcı kapasitesini hem de profesyonel sunum becerilerini geliştirmede etkili olabileceğini göstermektedir. Tasarım eğitiminin görsel anlatımla yeniden kurgulanması, hem akademik hem sektörel açıdan dönüştürücü bir potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop an interdisciplinary model that restructures industrial design education in terms of creative expression and visual presentation skills. It is built on the premise that integrating photography and video production techniques into the design process can contribute to enhancing students' aesthetic perception, narrative competencies, and media literacy. The study examines both theoretical and practical transitions among the visual production methods of different disciplines such as industrial design, interior architecture, graphic design, and cinematography. In this context, core concepts such as visual thinking, narrative strategies, compositional skills, and three-dimensional perception are brought into focus. The thesis not only explores the physical design of the product but also seeks to answer visual communication-oriented questions such as how the product is represented, in what context it is presented, and how it interacts with the user. The research is based on qualitative methods and supported by literature review, visual analysis, observation, and practice-based experimentation. The conceptual model developed throughout the process concretely illustrates how photography- and video-based production skills contribute to the holistic integrity of the design process. The proposed model is structured as an applicable studio course format, detailed with weekly modules, technical tools, applied scenarios, and principles of interdisciplinary integration. Addressing the psychological, philosophical, and aesthetic dimensions of design, the study reveals how elements such as user perception, narrative construction, and contextual presentation can increase the perceived value of a product. Figures selected from photography and cinema (Ara Güler, Vivian Maier, Stanley Kubrick, Andrei Tarkovsky, etc.) as well as from design (Dieter Rams, Jasper Morrison) are evaluated as conceptual references supporting the foundation of the model. In conclusion, this thesis demonstrates that a visual production-based interdisciplinary learning approach can effectively enhance both the creative potential and the professional presentation skills of design students. Restructuring design education through visual storytelling offers transformative potential in both academic and professional contexts.