Biyometrik sistemlerde parmak izi verilerinin kriptografik yöntemlerle korunması
Protection of fingerprint data in biometric systems using cryptographic methods
- Tez No: 1018798
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BEHRİN GÜVEN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi güvenliği, Kimlik doğrulama, Kriptografi, Veri güvenliği, Şifreleme, Information security, Identification verify, Cryptography, Data security, Encryption
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Enformasyon Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Biyometrik sistemler yüz yılı aşkın bir süredir insan hayatında kullanılmaktadır. Parmak izi tanıma sistemleri ile başlamış olup, el damar izi, iris tanıma, yüz tanıma gibi çeşitliliklerle günümüzde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanılan sistemlerin çalışma mantığı verinin alınması, alınan verinin kodlanması, kodlanan verinin veri tabanına kaydedilmesi ve doğrulama aşamasında veri tabanı verileri ile karşılaştırılarak doğrulama yapılması üzerine kurgulanmıştır. Biyometrik veriler kişiye özeldir. Biyometrik verilerin değiştirilmesi ya da yeniden üretilmesi durumu bulunmamaktadır. Bu sebeple biyometrik veri saklanırken bütün aşamalarda korunarak ilerlenmelidir. 3. Şahısların bu veriye ulaşması durumunda tekrardan biyometrik veri oluşturulması ya da değiştirilmesi durumu maalesef mümkün değildir. Bundan dolayıdır ki biyometrik verinin kişilerden alınması ve alınan verinin veri tabanına iletilmesi ve veri tabanından ihtiyaç durumunda tekrar geri alınması aşamalarında güvenlik önlemlerinin alınması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında parmak izi sistemleri üzerine yoğunlaşılmıştır. Parmak izinin kişilerden alınırken ve alındıktan sonra veri tabanı ortamına iletilmesi aşamalarında oluşacak dış etmenlere karşı güvenlik önlemleri üzerine durulmuştur. Biyometrik sistemlerde alınan verilerin kaydedildiği alanların veri tabanlarının gerekli güvenlik önlemleri alınmış ortamlarda saklanması ön plana çıkmaktadır. Özellikle internet ağının yaygın bir şekilde kullanılmasıyla birlikte siber saldırılar artmaktadır. Bu durumda verinin veri tabanı ortamına hangi yollarla iletildiği gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı da önem kazanmaktadır. Yapılan testlerde uçtan uca(site-site) ve SSL VPN kullanılarak güvenli ortam oluşturulmuştur. Parmak izi cihazından alınan veri AES-256 CBC ve GCM modları kullanılarak şifrelenmiş, şifrelenen veri binary olarak veri tabanında saklanması sağlanmıştır. CBC ve GCM modlarının şifreleme ve şifre çözme performansları da performans testi işlemine tabi tutularak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Biometric systems, which began with fingerprint recognition systems over a century ago, are now more widely used with variations such as hand vein recognition, iris recognition, and facial recognition. The working principle of these systems is based on data collection, encoding the collected data, saving the encoded data to a database, and verification by comparing it with database data. This thesis focuses on fingerprint systems. It emphasizes security measures against external factors that may occur during the collection of fingerprints from individuals and their subsequent transmission to the database environment. In biometric systems, it is crucial that the databases where the collected data are recorded are stored in environments with the necessary security measures in place. Especially with the widespread use of the internet, cyberattacks are increasing. In this context, the methods by which data is transmitted to the database environment and whether the necessary security measures are taken become important. In the tests conducted, a secure environment was created using end-to-end (site-to-site) and SSL VPN. The data collected from the fingerprint device was encrypted using AES-256 CBC and GCM modes and stored in the database as binary data. The encryption and decryption performance of CBC and GCM modes were also compared through benchmarking.